Grahamovo pravidlo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Billy Graham, po kterém je zásada pojmenována, v roce 1966

Grahamovo pravidlo je zásada pojmenovaná po evangelikálním kazateli Billym Grahamovi, podle které by muž neměl trávit čas o samotě s ženou, která není jeho manželkou.[1] Smyslem je předcházet podlehnutí sexuálnímu pokušení a nevěře, nebudit pohoršení mylným dojmem, že k nevěře dochází, a předcházet nepravdivým obviněním ze sexuálního obtěžování. Pravidlo bývá kritizováno z pohledu feminismu, neboť vytváří bariéru mezi muži a ženami z hlediska posilování neformálních vztahů a tím posiluje efekt skleněného stropu.[2]

V moderní době se pravidlem nebo jeho obdobami řídí někteří politici, například bývalý americký viceprezident Mike Pence aplikuje Penceovo pravidlo, podle kterého nestoluje o samotě s jinou ženou než se svou manželkou. [2][3]

Sám Billy Graham se pravidla držel od roku 1948, kdy se spolu s kazateli Cliffem Barrowsem, Gradym Wilsonem a Gergem Beverly Sheaem dohodli pro transparentně nezávadné chování hned v několika oblastech, přičemž kromě styku se ženami šlo o oblasti financí, interakcí s místními církvemi a publicity.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Billy Graham rule na anglické Wikipedii.

  1. Pravidlo Billyho Grahama pro ochranu před morálním pádem. Křesťan dnes [online]. [cit. 2019-10-21]. Dostupné online. 
  2. a b Aby ste nás nežalovali, nebudete s nami pri jednom stole. Ako muži z Wall Street vôbec nepochopili #MeToo. Denník N [online]. 2018-12-16 [cit. 2019-10-21]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. Politik odmítl novinářku bez doprovodu. Je to sexismus, míní ona. idnes.cz [online]. 2019-07-15 [cit. 2019-10-21]. Dostupné online.