Goralská nářečí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Goralská nářečí jsou skupina dialektů podél karpatského oblouku na území Polska, Slovenska, a Česka (část Těšínského Slezska). Jedná se o nářečí polského původu, ovlivněná valašskou kolonizací.

Na Slovensku se pojmem goralé označují pouze goralé žijící na území Slovenska (Kysuce, Orava, Spiš).

Čadecko[editovat | editovat zdroj]

Na Čadecku se dělí goralská nářečí na dvě skupiny. První skupina na severovýchod od Čadce (Svrčinovec, Čierne, Skalité, Oščadnica) zachovala poměrně dobře polské nářeční rysy. Druhou skupinou (obce na linii Makov-Čadca a Horelica) jsou dnes již značně poslovenštěná nářečí dříve polského typu.

Čadecká nářečí vznikla po smísení dvou kolonizačních proudů, ze Slezska a z Malopolska. Pro tato nářečí je charakteristické slití sykavkových řad ś, ź, ć, dź a š, ž, č, dž buď v ś, ź, ć, dź (na východě) nebo v poloměkké š, ž, č, dž (na západě). Mazuří pouze Skalité (malopolský jev).

Čadecká nářečí se používají také v několika dědinách v rumunské části Bukoviny, kam přišli Goralé z Kysuc (zejména z Oščadnice) na začátku 19. století.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • DUDÁŠOVÁ-KRIŠŠÁKOVÁ, Júlia. Goralské nárečia: z pohľadu súčasnej slovenskej jazykovedy. [s.l.]: Vydavatelstvo Prešovskej univerzity, 2016. Dostupné online. ISBN 978-80-555-1714-8. (slovensky) Vysokoškolská učebnice. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]