Gombášské sýpky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gombášské sýpky
Účel stavby

sýpka

Základní informace
Výstavba1920
Materiáldřevo
Poloha
AdresaHubová, okres Ružomberok, Žilinský kraj, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gombášské sýpky, nazývané také Sýpky v Hubovej, jsou dřevěnice, které se nacházejí v obci Hubová (dříve Gombáš) na levém břehu řeky Váh v okrese Ružomberok v Žilinském kraji na Slovensku.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Gombášské sýpky jsou dvě historicky cenné lidové dřevěné srubové stavby bez oken, které mají příkré šindelové střechy. Byly postaveny v roce 1920 a jsou posledními zachovalými sýpkami v Hubové. Mají hliněnou podlahu a jsou podsklepené a jsou ukázkou původní liptovské lidové architektury. Tyto sýpky se využívaly k uskladnění obilovin, brambor a dalších polnohospodářských plodin aj. V minulosti byly požáry vesnic častým jevem, proto byly sýpky postaveny za vesnicí na výše položených místech. Nad sýpkami je vztyčen kříž, připomínající zaniklý hřbitov. Poblíž se také nachází informační tabule naučné stezky - naučný chodník Hubovský okruh. Gombášské sýpky byly také umělecky ztvárněné na obrazech a poštovních známkách.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. V Hubovej nájdete unikátne sýpky, divadlo aj turistiku | Žijem v Ružomberku. www.zijemvrk.sk [online]. [cit. 2021-11-28]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. ROMANA. Historické sýpky v Hubovej a Hrboltovej [online]. 2021-07-19 [cit. 2021-11-28]. Dostupné online. (slovensky)