Godenu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Království Godenu
Řeka Volta
Řeka Volta
Království Godenu – znak
znak
Geografie
Souřadnice
Rozloha18 km²
Obyvatelstvo
Počet obyvatelpřes 13 000
Jazykangličtina
Náboženstvíkřesťanství
Správa regionu
StátGhanaGhana Ghana
Nadřazený celekGhanaGhana Ghana
Druh celkumonarchie
KrálTogbe Osei III.
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
král Togbe Osei III.

Království Godenu je subnárodní monarchie tradiční oblasti Hohoe.[1] Království je uznané v rámci ústavy Ghany zákony, jež zaručují ochranu a postavení tradičním vůdcům a jejich území.[2][3] Nachází se v oblasti řeky Volta ve státě Ghana.

Současným tradičním králem Godenu je Togbe Osei III.[4] Králi asistuje korunní rada. Přestože role krále je především ceremoniální, jeho osobnost je pro oblast významná zejména jako morální autorita a nositele tradic oblasti. Král také organizuje mnohé dobročinné sbírky a pořádá kulturní a sportovní akce.

Oblast Godenu zabírá 18 kilometrů čtverečných, kde žije přibližně 13 000 obyvatel ve čtyřech hlavních lokacích a několika menších osadách v blízkosti krajského města Hohoe.[5]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jméno Godenu znamená „Být stálý s Bohem“. Současný král byl zvolen tradičním vládcem roku 2007. Králi slouží čtyři nižší vůdci a několik náčelníků. Vláda tradičních králů byla na území Ghany dlouho před i během koloniální vlády Britů, která skončila v roce 1958.

Království Godenu má přímý základ v roce 1942 v důsledku sporů, které panovaly mezi tehdejším králem Togbe Osei II. a válčícími klany, které nepřijaly jeho vládu nad celým královstvím Wegbe, které existovalo po několik století. Z velkého království se nakonec odtrhlo několik částí a malá část, která zůstala věrná Togbe Osei II., se přejmenovala na Godenu. Togbe Osei II. byl soudcem v koloniální vládě a plynule hovořil německy, anglicky, francouzsky a místním jazykem Ewe. Vládl nad Wegbe a následně Godenu po šedesát let a dosáhl vysokého věku. Togbe Osei II. byl dědečkem současného krále Togbe Osei III.

Dynastické řády[editovat | editovat zdroj]

Dynastické řády byly založeny již předešlými vůdci Godenu, avšak až za krále Togbe Osei III. se plně rozvinuly. Jsou udíleny jako výraz uznání vynikajícím osobnostem za přínos společnosti a také jako poděkování za finanční či humanitární pomoc při budování oblasti Godenu a zvyšování tak životní úrovně svých obyvatel. Vládnoucí král udílí dva řády království Godenu:

Královský řád slona Godenu – je udílen ve třech třídách. Nejčastěji se však udílí pouze v nejvyšší třídě a je vyhrazen členům královských rodin, vrcholným zástupcům států a nejvyšším církevním představitelům.[6]


Královský řád lva Godenu – je udílen v pěti třídách. Řád je udílen ve všech třídách a je udílen osobnostem, které se významně zasloužili o podporu královského domu, rozvoj království Godenu a humanitární pomoc jeho lidu.[7]


Významné osobnosti, které obdrželi řády království Godenu:

Pomoc Godenu[editovat | editovat zdroj]

Pomoc Godenu je neziskovou organizací, která cílí na vzdělávání, zdravotnictví, mírumilovné náboženské soužití v království Godenu a z jejichž finančních prostředků král organizuje humanitární projekty pro svůj lid.[8] Donátorům této charitativní organizace král udílí záslužnou medaili – Pomoc Godenu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Godenu na anglické Wikipedii.

  1. http://www.ghananewsagency.org/features/ghana-s-chieftaincy-institution-setting-the-pace-for-africa-71373
  2. Archivovaná kopie. mobile.ghanaweb.com [online]. [cit. 2019-01-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  3. https://books.google.com/books?id=CqpTzOPLARsC&pg=PA40&lpg=PA40&dq=godenu+hohoe&source=bl/ots=h1urkcr6mq&sig=gH_3L1_8T3rvofBOE3q3WdT2OlE&sa=X&ved=0ahUKEwjO766u6LnbAhVIiZAKHRpYCJc4ChDoAQgmMAA#v=onepage&q=godenu%20hohoe&f=false
  4. http://www.ghanaculture.gov.gh
  5. Archivovaná kopie. www.royalgodenu.org [online]. [cit. 2019-01-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-12-27. 
  6. Web Království Godenu - Řád lva Godenu. royalhouseofgodenu.org [online]. [cit. 2020-09-12]. Dostupné online. 
  7. Web Království Godenu - Řád lva Godenu. royalhouseofgodenu.org [online]. [cit. 2020-09-12]. Dostupné online. 
  8. https://help-godenu.org/about-us/

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]