Georges Henri Rivière

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Georges-Henri Riviére
Rodné jménoGeorges Henri Léon Rivière
Narození5. června 1897
Paříž
Úmrtí24. března 1985
Louveciennes
Alma materÉcole du Louvre
Povoláníantropolog
PříbuzníThérèse Rivière (sourozenec)
Funkceředitel muzea
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Georges-Henri Riviére (18971985) byl francouzský muzeolog. Vystudoval hudbu na École du Louvre. Po roce 1928 dostal na starost sbírku Davida Weilla, která obsahovala čínský porcelán, řecké a římské starožitnosti a evropské užité umění a malby. Ve stejném roce vedl svoji první výstavu, která se týkala starověkého amerického umění v Musée des Arts Décoratifs a přidal se k Paulu Rivetovi, aby zrenovovali zastaralé Musée du Trocadéro a představili ho veřejnosti jako plně zrenovované Musée de l'Homme v roce 1938.

V letech 1929 a 1930 byl spolueditorem magazínu Documents, kde psal články, jako například Etnografické muzeum v Trocadéro nebo profily jazzových hudebníků, jako byli Eddie South a Hayman Swayze. Ve třicátých letech Riviére financoval ambiciózní projekty jako Dakar-Djibouti mission, kterou vedl Marcel Griaule, nebo Sahara-Soudan mission, která poskytla hloubkový výzkum a dostatečné množství materiálu pro víc než 70 etnografických výstav mezi lety 1929–1937.

Ve stejném roce založil Musée National des Arts et Traditions Populaires, které mělo základ v etnografických sbírkach muzea Trocadéro. Nejdřív se výstavy týkaly populární tradiční formy umění, poté se zaměřily na vědu a výzkum. Mezi lety 1948 a 1965 byl Georges-Henri Riviére prvním vrchním ředitelem ICOM-u, mezinárodního výboru muzeí, kam se roku 1968 vrátil jako poradce.

Představil koncept ekomuzea(snaha ukázat civilizace v jejich přirozeném prostředí), za který byl vysoce ohodnocen. Museum věnovalo celé jedno vydání ekomuzeím a zařadilo do něho taky článek George-Henri Riviéra nazvaný „Ekomuzeum – definice podpory rozvoje“. Publikace Muzeologie podle George-Henri Riviéra byla vydána po jeho smrti, v roce 1989.

Práce[editovat | editovat zdroj]

  • La muséologie selon Georges-Henri Rivière (1989)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Georges Henri Rivière na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]