Galské císařství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Galské císařství
Imperium Galliarum (la)
 Římská říše 260274 n. l. Římská říše 
Britské císařství 
Geografie
Mapa
Mapa Římské říše (červeně) a jejích odtržených území Galského císařství v době vlády Tetricuse (zeleně) a Palmýrské říše (žlutě).
Obyvatelstvo
Národnostní složení
Státní útvar
Státní útvary a území
Předcházející
Římská říše Římská říše
Následující
Římská říše Římská říše
Britské císařství Britské císařství

Galské císařství neboli Galská říše (latinsky Imperium Galliarum[pozn. 2]) jsou historická označení pro státní celek, který vznikl v době krize ve 3. století n. l. z odtržených provincií Římské říše. Útvar existoval v letech 260-274. Vládce si nárokoval císařský trůn v Římě.

V důsledku invaze barbarů a nestability v Římě využil Postumus (patrně lokální místodržitel provincií) situace a roku 260 se prohlásil císařem. Pod jeho vládu spadalo území římských provincií Germánie, Galie, Británie a Hispánie. Po zavraždění Postuma v roce 268 ztratilo císařství mnoho ze svého území. Oblast získal zpět císař Aurelián po bitvě u Chalons v roce 274.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Synkretické pozdně antické náboženství, v němž převažovaly lokální galo-římské a římsko-britské kulty někde s dovezenými orientálními kulty (kult boha Mithry aj.).
  2. Oficiální název státu není doložen. Název Imperium Galliarum (včetně českého „Galského císařství“) není pochází od římského historika Eutropia.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]