Gabrielina chata

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gabrielina chata
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavba1895 / 1950
StavebníkBedřich Rakousko-Těšínský
Další majiteléHabsburkové, Lesy ČR
Současný majitelAOPK[1]
Poloha
AdresaOstravice, ČeskoČesko Česko
PohoříMoravskoslezské Beskydy
Nadmořská výška1075 m n. m.
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lovecký zámeček Gabrielina chata (též Gabriela či Gabrielka) stojí v Beskydech na svahu Lysé hory, v NPR Mazák. Svým vzhledem dnes spíše než lovecký zámeček připomíná skromnou loveckou chatu. Administrativně náleží do katastru Staré Hamry II obce Ostravice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1895 po smrti svého strýce arcivévody Albrechta zdědil frýdecké panství arcivévoda Bedřich a krátce po tomto roce nechal na svahu Lysé hory postavit skromný lovecký zámeček, který pojmenoval po jedné ze svých dcer, po Gabriele. Zámeček mu sloužil jako zázemí v době lovů v této oblasti a často zde pobýval až do období první světové války. Jednalo se o malý dřevěný dvoukřídlý objekt, vystavěný na kamenné základně. První křídlo kopírovalo vrstevnici a v jeho západním štítě se nacházel vstup. Druhé křídlo pak bylo na toto kolmé a půdorysně tak objekt tvořil písmeno "L". Mezi oběma křídly se nacházela zastřešená terasa. Celý zámeček kryla šindelová sedlová střecha.

Po vzniku Československa došlo k zabavení veškerého majetku Habsburků a zámeček přešel do rukou státu. V polovině 20. století došlo k jeho radikální přestavbě na chatu. Byla v majetku Lesů ČR a poté přešla do majetku AOPK. Po přestavbě má jednoduchou podobu o půdorysu obdélníka, přičemž delší strana kopíruje vrstevnici. Vstup do objektu je ze severní části, v jižní části se nachází dvojice oken a v západní a východní po jednom oknu. Sedlovou střechu kryje plech. Důvod této radikální přestavby není znám. Stejně tak není dnes známo, kolik se toho dochovalo z původního zámečku.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Chata není pro veřejnost dostupná. Vede k ní neznačený chodníček od červená turistická značka červené turistické značky Ostravice - Butořanka - Lukšinec - Lysá hora.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]