GSG9

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z GSG 9)
GSG 9 der Bundespolizei
Logo GSG 9 der Bundespolizei
Logo GSG 9 der Bundespolizei
ZkratkaGSG 9 BPOL
Vznik26. září 1972 jako Grenzschutzgruppe 9 1. červenec 2005 jako GSG 9 der Bundespolizei
SídloSankt Augustin, Německo
Souřadnice
Členové250–450
Kommandeur der GSG 9Jerome Fuchs[1]
Mateřská organizaceBundespolizeidirektion 11
Počet zaměstnanců350
Oficiální webwww.bundespolizei.de
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

GSG 9 Federální policie (německy GSG 9 der Bundespolizei, zkratka GSG 9 BPOL, neoficiálně také GSG 9) je německá protiteroristická jednotka.

Specifikace[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o jednotku federální policie pověřenou bojem s terorismem, osvobozováním rukojmích a ničením výbušnin. Může působit na území celého Německa a na rozdíl od zemských zásahových jednotek Spezialeinsatzkommando (SEK) i v zahraničí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vznik jednotky[editovat | editovat zdroj]

Jednotka vznikla po blamáži německé policie na Olympijských hrách v Mnichově roku 1972 v rámci německé pohraniční stráže pod původním označením Grenzschutzgruppe 9 (Skupina pohraniční stráže 9). Jednotka byla zařazena pod pohraniční stráž z důvodu lepšího legislativního ukotvení. Po přeměně pohraniční stráže na novou německou federální policii ztratili její příslušníci status kombatantů a jednotka proto nemůže být nasazována ve vojenských operacích. Proto byla vytvořena armádní speciální jednotka Kommando Spezialkräfte (KSK) v rámci Bundeswehru.

Zásahy[editovat | editovat zdroj]

Asi nejznámější akcí byla akce na záchranu rukojmí z uneseného letadla Lufthansy (Let Lufthansa 181) v somálském hlavním městě Mogadišu. Při této operaci bylo zajímavé nasazení zábleskových granátů poskytnutých britskou SAS. Této akce se také SAS přímo účastnila, protože GSG9 neměla v té době zkušenosti s překonáváním přetlakových dveří a používáním uvedených granátů.[2]

Výzbroj[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Eliteeinheit: Spezialtaucher wird neuer Chef der GSG 9 - Archiv - FOCUS Online - Nachrichten. web.archive.org [online]. 2014-10-07 [cit. 2019-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-10-07. 
  2. 1977 Hijacking of Lufthansa Flight 181

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]