Franklin Carmichael

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Franklin Carmichael
Narození4. května 1890
Orillia
Úmrtí24. října 1945 (ve věku 55 let)
Toronto
Alma materOCAD University
Povolánímalíř
OceněníMember of the Royal Canadian Academy of Arts
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Franklin Carmichael (4. května 1890 Orillia24. října 1945 Toronto) byl kanadský malíř, který se prosadil především jako krajinář.

Život[editovat | editovat zdroj]

V mládí pracoval v rodinné firmě na výrobu kočárů, kde si osvojil cit pro barvu.[1] Studoval na Ontario School of Art v Torontu u Williama Cruikshanka. Od roku 1913 pobýval na Académie Royale des Beaux-Arts v Antverpách, ale po vypuknutí světové války se musel vrátit do Kanady. Byl reklamním grafikem ve firmách Grip Ltd. a Sampson-Matthews, zabýval se také ilustrováním knih a průmyslovým designem.[2] Od roku 1932 učil na Ontario School of Art.

Jeho tvorbu ovlivnil Tom Thomson i časté cesty po ontarijském venkově. Nejraději používal vodové barvy, věnoval se však také olejomalbě, leptu a dřevorytu.[3] Byl zakládajícím členem Kanadské společnosti akvarelistů a Skupiny sedmi. Malíři spojení s tímto hnutím se inspirovali severskou přírodou a usilovali o vytvoření svébytného kanadského národního stylu.[4] Byli také ovlivněni teosofickým učením, podle něhož je Severní Amerika předurčena k mimořádnému duchovnímu rozvoji. Počáteční idealizace divočiny však v Carmichaelově díle postupně ustupovala snaze o postižení změn, které do krajiny přinášela postupující civilizace. V závěru života se malíř přiklonil k abstrakci.

Posmrtně byla Carmichaelovi udělena medaile Královské kanadské výtvarné akademie. Je po něm také pojmenováno jezero v provinčním parku Killarney nedaleko Greater Sudbury, kde často maloval. Jeho vnučka Catharine Mastinová je významnou kanadskou teoretičkou umění.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Reflecting on the life and legacy of Franklin Carmichael [online]. Orillia Matters [cit. 2023-09-15]. Dostupné online. 
  2. Franklin Carmichael [online]. The Canadian Encyclopedia [cit. 2023-09-15]. Dostupné online. 
  3. Franklin Carmichael [online]. National Gallery of Canada [cit. 2023-09-15]. Dostupné online. 
  4. The Group of Seven: The Rise of Modernism in Canadian Art [online]. The Collector [cit. 2023-09-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]