Fontanna na Placu Wolności

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fontanna na Placu Wolności
Základní údaje
AutorFlorian Jesionowski
Rok vzniku1957
Umístění
UmístěníPlac Wolności
StátPolskoPolsko Polsko
AdresaStare Miasto
Opole
Opolské vojvodství
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fontanna na Placu Wolności, česky lze přeložit jako Fontána na náměstí Svobody, je barevná mozaika a moderní vodní fontána na náměsti Plac Wolności ve čtvrti Stare Miasto (Staré Město) ve městě Opole (Opolí) v jižním Polsku. Nachází se také v Opolském vojvodství a geomorfologickém celku Pradolina Wrocławska.

Historie a popis díla[editovat | editovat zdroj]

Dílo vzniklo v roce 1957 a jeho autorem byl polský architekt a výtvarník Florian Jesionowski (1926-2005). Vodní fontána abstraktně ztvárňuje tančícího motýla a patří mezi povedená díla socialistického realismu. Postupem času a vandaly byla barevná terakotová mozaika poničena. V roce 2010 došlo k renovaci uměleckého díla a fontána je atrakcí parkové části Placu Wolności.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Fontána je celoročně volně přístupná a v zimním období bývá bez vody z důvodů mrazu. Florian Jesionowski je také autorem nedalekého přístřešeku nad stanovištěm taxíků v ulici Minorytów, vedle františkánského kláštera.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Opole - fontanna na opolskim Placu Wolności. Atrakcje turystyczne Opola. Ciekawe miejsca Opola. www.polskaniezwykla.pl [online]. [cit. 2022-12-12]. Dostupné online. 
  2. Opole - Fontanna - stare zdjęcia, mapa. fotopolska.eu [online]. [cit. 2022-12-12]. Dostupné online. 
  3. JANOWSKI, Artur. Fontanna na placu Wolności w Opolu w tym roku zostanie wyremontowana. Nowa Trybuna Opolska [online]. 2009-06-16 [cit. 2022-12-12]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]