Fontána Manzla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fontána Manzla
Základní údaje
AutorLudwig Manzel, Otto Rieth
Rok vzniku1898
Umístění
StátPolskoPolsko Polsko
Zeměpisné souřadnice
Fontána Manzla
Fontána Manzla
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fontána Manzla byl objekt skládající se z fontánového bazénu navrchu Otto Rietha a neexistující figurální kompozice Ludwiga Manzla, která byla umístěna na Tobruckém náměstí, na křižovatce současných ulic Dworcowé a Nowé ve Štětíně (Západopomořanské vojvodství, Polsko). V současné době je na tomto místě pomník s kotvou.

Fontána byla odhalena 23. září 1898 za přítomnosti císaře Viléma II (ve spojení se slavnostním otevřením východního doku v bezcelním přístavu na ostrově Łasztownia). Byl postaven bronzový odlitek na červeném pískovcovém podstavci na památku nové vodní cesty a otevření bezcelního přístavu. Figurální skupina byla složena z ženské postavy opřené o kotvu a držící plachtu, mytologického obchodního božstva - Merkura, námořníků v lodi a mořských božstev. Skupina byla umístěna na skále, pod níž nacházel se bazén.[1]

Socha byla ztracena během druhé světové války. Její osud není znám. Předpokládá se, že v roce 1942 byl Němci rozebrán a skrytý nebo někde roztavený pro válečné účely.[2][3] V posledních letech proběhlá diskuse o obnovení fontány Manzla.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Fontanna Manzla – Encyklopedia Pomorza Zachodniego - pomeranica.pl. pomeranica.pl [online]. [cit. 2020-05-10]. Dostupné online. 
  2. Wyborcza.pl. szczecin.wyborcza.pl [online]. [cit. 2020-05-10]. Dostupné online. 
  3. MM, Redakcja. Historia Sediny. W kronice piszą, że najsłynniejszy pomnik przetopili. Szczecin Nasze Miasto [online]. 2012-03-10 [cit. 2020-05-10]. Dostupné online. (polsky) 
  4. Wyborcza.pl. szczecin.wyborcza.pl [online]. [cit. 2020-05-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]