Fontána Haudriettes

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fontána Haudriettes
Základní informace
Slohklasicistní architektura
ArchitektPierre-Louis Moreau-Desproux
Poloha
Adresa3. obvod, FrancieFrancie Francie
UlicePlace Patrice-Chéreau
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyPA00086114
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fontána Haudriettes (francouzsky Fontaine des Haudriettes) je klasicistní fontána v Paříži. Její název je odvozen od ulice Rue des Haudriettes.

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Kašna se nachází ve 3. obvodu u domu č. 1 na ulici Rue des Haudriettes na křižovatce s ulicemi Rue des Archives a Rue des Quatre-Fils.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kašna byla postavena v roce 1764 na příkaz prévôta a na náklady knížete Françoise de Rohana. Nahradila kašnu Neuve z roku 1636. Původně fontána přiléhala k budově. Několikrát byla přestavována, zejména v roce 1836 a v roce 1933 byla přemístěna na dnešní místo kvůli rozšíření ulice. Původně byla do kašny vedena voda z Belleville, později byla fontána napojena na Canal Saint-Martin. Od 24. března 1925 je stavba chráněná jako historická památka.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Autorem klasicistní stavby je architekt Pierre-Louis Moreau-Desproux (17271794), sochařskou výzdobu provedl sochař Pierre-Philippe Mignot (17151770). Fontána tvoří samostatnou stavbu na obdélníkovitém půdorysu. Na široké straně je nádrž, do které teče voda z maskaronu ve tvaru lví hlavy. Nad ním je basreliéf představující najádu ležící zády v rákosí a opírající se o svou amforu. Fontána je završena frontonem a atikou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fontaine des Haudriettes na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]