Fontána Divoženky a poletuchy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fontána Divoženky a poletuchy
Základní údaje
AutorJosef Klimeš
Rok vzniku1992
Popis
Materiálbronz
žula
Umístění
UmístěníFrantiškánská zahrada
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fontána Divoženky a poletuchy, nazývaná také Divoženky a poletuchy, Fontána s divoženkami či Plastika Poletuchy, je bronzová plastika s pítkem umístěná na žulovém podstavci. Autorem díla je sochař Josef Klimeš (1928–2018). Dílo se nachází ve Františkánské zahradě v Novém Městě v Praze 1.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Fontána, která se nachází v západní části Františkánské zahrady, vznikla v roce 1992 a je vytvořena metodou odlévání a sekání. Znázorňuje siluety a reliéfy tří dutých tančících a rozevlátých postav (divoženky a poletuchy) s výraznými otvory v místech očí a úst. Dílo, je doplněno pítkem a je dominantním prvkem celé zahrady. Místo je celoročně volně přístupné.[1][2][3][4][5]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Umění pro město / Galerie hlavního města Prahy. umenipromesto.eu [online]. [cit. 2021-12-10]. Dostupné online. 
  2. a b Plastika Poletuchy ve Františkánské zahradě | Drobné památky. www.drobnepamatky.cz [online]. [cit. 2021-12-10]. Dostupné online. 
  3. a b Františkánská zahrada: oáza klidu v srdci velkoměsta (Portál hlavního města Prahy). www.praha.eu [online]. [cit. 2021-12-10]. Dostupné online. 
  4. 304. Vývoj zahradního umění. Josef Klimeš Divoženka.: Průhonice. www.pruhonice-obec.cz [online]. [cit. 2021-12-10]. Dostupné online. 
  5. RYSKA, Autor: Petr. Zelené útočiště v centru Prahy. www.prahaneznama.cz [online]. [cit. 2021-12-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]