Filipa z Toulouse

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Filipa z Toulouse
akvitánská vévodkyně a hraběnka z Poitiers
Portrét
Úmrtí28. listopadu 1118
Pohřbenaklášter Fontevrault
ManželVilém IX. Akvitánský
PotomciVilém X. Akvitánský
Jindřich
Raimond z Poitiers
Anežka Akvitánská
Odearda
DynastieRaimundovci
OtecVilém IV. z Toulouse
MatkaEma z Mortain
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Filipa z Toulouse (francouzsky Philippe de Toulouse, okcitánsky Felipa de Tolosa; † 28. listopadu 1118) byla akvitánská vévodkyně a hraběnka z Poitiers.

Život[editovat | editovat zdroj]

Filipa byla jedinou dcerou hraběte Viléma IV. z Toulouse a Emy, dcery Roberta z Mortain. Vilém z Toulouse zemřel roku 1094 zřejmě na výpravě do Svaté země a na základě testamentu jeho otce zdědil hrabství Filipin strýc Raimond z Toulouse. Poté, co se Filipa provdala za akvitánského vévodu Viléma, snažil se tento milovník ženských půvabů[1] Toulouse opakovaně získat a udržet.

Zpočátku zřejmě spokojené manželství skončilo díky Vilémově dlouholeté nevěře s Dangerouse, ženou vazala, kterou unesl.[pozn. 1] Filipa od nevěrného manžela odešla, následovala svého duchovního učitele Roberta z Arbrisselu a uchýlila se do kláštera,[pozn. 2][2] kde jako jeptiška i zemřela.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Syna a dědice Viléma pak oženil s dcerou své konkubíny.
  2. Ve Fontevrault se setkala s Ermengardou, zapuzenou první ženou svého muže Viléma. Ermengarda po Filipině smrti podala na církví exkomunikovaného Viléma stížnost, v níž zmiňovala své zapuzení před téměř třiceti lety.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vzdálený slavíkův zpěv : výbor z poezie trobadorů. Příprava vydání Václav Černý; překlad Gustav Francl a další. Praha: SNKLÚ, 1963. S. 39. Dále jen Vzdálený slavíkův zpěv. 
  2. www.mittelalter-genealogie.de