Fidra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Jaroslav Fidra, český architekt a stavební inženýr.
Fidra
Fidra
Fidra
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fidra (archaicky Fidrey[1] nebo Fetheray) je neobydlený ostrov v zálivu Firth of Forth, čtyři kilometry severozápadně od North Berwicku na východním pobřeží Skotska. Její název je možná severského původu a odkazuje na množství peří, která se zde nacházejí díky koloniím mořských ptáků. Ostrov je přírodní rezervací Royal Society for the Protection of Birds Scotland (Královské společnosti pro ochranu ptáků, RSPB).[2]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Fidra je z geologického hlediska součástí čedičového prahu, který byl mezi okolní sedimentární horniny vtlačen vulkanickou činností asi před 335 miliony let. Fidra se skládá ze tří částí: kopce na severním konci s majákem, nízko položené části uprostřed, která je vlastně převlaka, a skalnatého pilíře (skaliska) na druhém konci.[3] Ostrov je přístupný po primitivním molu na západní straně.

Na jihovýchod od Fidry se nachází město North Berwick, na jihozápad Gullane a na jihu přírodní rezervace Yellowcraigs a vesnice Dirleton.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na ostrově se nacházejí zříceniny staré kaple neboli lazaretu pro nemocné, která byla v roce 1165 zasvěcena svatému Mikuláši.[4] Ve 12. století byl ostrov součástí baronství Dirleton, které anglo-normanský král David I. udělil Janu de Vaux. Rod de Vaux na ostrově vybudoval pevnost známou jako hrad Tarbet, ale v roce 1220 daroval Vilém de Vaux Fidru mnichům z opatství Dryburgh v Borders. Jeho nástupce postavil jako náhradní sídlo hrad Dirleton na pevnině.[5]

Příroda[editovat | editovat zdroj]

Počet hnízdících papuchalků, kteří se usadili na ostrově po roce 1960, v poslední době vzrostl v důsledku odstranění zavlečené rostliny, slézu stromového (Lavatera arborea). Je pravděpodobné, že byl vysazen strážci majáku, kteří jej používali pro jeho léčivé vlastnosti a jako náhradu za toaletní papír. Keř blokoval vstupy do chovných nor (hnízdiště) a v roce 1996 počet obsazených nor klesl na přibližně 400. V roce 2007 byl zahájen projekt SOS Puffin, v té době už invazivní rostlina pokrýval téměř polovinu ostrova. Po odstranění keřů zaměstnanci RSPB Scotland a dobrovolníky se začala populace papuchalků zvětšovat. V roce 2016 a 2018 už bylo obsazeno přes 1 000 nor.[6][7]

Na ostrově stojí maják Fidra a jsou zde umístěny kamery, které umožňují návštěvníkům Skotského centra mořských ptáků v North Berwicku (Scottish Seabird Centre in North Berwick) pozorovat Fidru v reálném čase.

Kulturní odkazy[editovat | editovat zdroj]

Skotský spisovatel Robert Louis Stevenson často navštěvoval pláže v oblasti známé dnes jako Yellowcraig a říká se, že podle tvaru Fidry vytvořil mapu Ostrova pokladů. (Toto tvrzení se týká i ostrova Unst na Shetlandách). Fidru zmínil také ve svém románu Katriona (Catriona).[3] Podle ostrova je pojmenováno nakladatelství Fidra Books, které používá obrys Fidry jako součást svého loga.[8] O Fidře se krátce zmiňuje i progresivní rocková skupina Marillion v písni Warm Wet Circles, která obsahuje verš "She nervously undressed in the dancing beams of the Fidra Lighthouse" „Nervózně se svlékla v tančících paprscích majáku Fidra“)[9], přičemž nedaleké pobřeží je zřejmě známým místem námluv.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fidra na anglické Wikipedii.

  1. Faifley - Fifeshire | British History Online. www.british-history.ac.uk [online]. [cit. 2021-11-14]. Dostupné online. 
  2. Fidra Island [online]. 2019-06-12 [cit. 2021-11-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b Fidra from The Gazetteer for Scotland. www.scottish-places.info [online]. [cit. 2021-11-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. MARTINE, John (1890) Fourteen Parishes of the County of Haddington, Edinburgh, S. 50-51
  5. TABRAHAM, Chris. Dirleton Castle and gardens.. Edinburgh: Historic Scotland, 2007. 32 s. Dostupné online. ISBN 9781904966418. OCLC 1193389528 S. 21–22. 
  6. Puffins thriving on Fidra after 'herbal toilet paper' removal. BirdGuides [online]. 2016-06-06 [cit. 2021-11-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Scottish Seabird Centre. Scottish Seabird Centre [online]. [cit. 2021-11-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Fidra Books - Publishers of Classic Children's Literature. www.fidrabooks.co.uk [online]. [cit. 2021-11-15]. Dostupné online. 
  9. a b alt.music.marillion FAQ [1/2]Section - 3.14 What is the Fidra Lighthouse?. www.faqs.org [online]. [cit. 2021-11-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]