Felix Femi Ajakaye

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Excelence
Felix Femi Ajakaye
Biskup Ekiti
Církevřímskokatolická
DiecézeEkiti
Jmenování17. dubna 2010
PředchůdceMichael Patrick Olatunji Fagun
Svěcení
Kněžské svěcení4. července 1987
Biskupské svěcení12. července 2008
světitel Michael Patrick Olatunji Fagun
1. spolusvětitel Francis Folorunsho Clement Alonge
2. spolusvětitel Alfred Adewale Martins
Osobní údaje
ZeměNigérieNigérie Nigérie
Datum narození25. května 1962 (61 let)
Místo narozeníIbadan, Nigérie
Národnostnigerijská
Alma materPapežská univerzita Gregoriana
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mons. Felix Femi Ajakaye (* 25. května 1962, Ibadan) je nigerijský římskokatolický duchovní a biskup Ekiti.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 25. května 1962 v Ibadanu.

Navštěvoval základní školu v ibadanské čtvrti Oluyoro-Titun a roku 1974 nastoupil do nižšího semináře ve čtvrti Oke-Are. Poté pokračoval do vyššího semináře svatých Petra a Pavla ve čtvrti Bodija. Dne 4. července 1987 byl vysvěcen na kněze a inkardinován do diecéze Ekiti. Po vysvěcení se stal pastoračním asistentem při katedrále svatého Patrika v Ado Ekiti. Poté byl farářem farnosti Krista Krále v Ado Ekiti, farář farnosti svaté Anny v Aramoko-Ekiti, farář prokatedrály svatého Jana v Ilawe Ekiti. Získal magisterský titul ze žurnalistiky a v období studia byl pastoračním asistentem Nazareth House v Cardiffu. Roku 2001 se vrátil dj své rodné země a stal se farářem farnosti svatého Fidelise v Ado Ekiti.

V letech 2002-2003 pobýval v Římě, kde studoval na Papežské univerzitě Gregoriana. Zde získal diplom z pastorační komunikace. Po návratu byl jmenován farářem farnosti Svaté Rodiny v Ado Ekiti. Působil také jako pastorační asistent v arcidiecézi Lagos.

Roku 2006 byl ustanoven farářem farnosti Svatého Michaela v Ado Ekiti.

Dne 16. dubna 2008 jej papež Benedikt XVI. jmenoval biskupem koadjutorem diecéze Ekiti. Biskupské svěcení přijal 12. července 2008 z rukou biskupa Michaela Patricka Olatunji Faguna a spolusvětiteli byli biskup Francis Folorunsho Clement Alonge a biskup Alfred Adewale Martins.

Dne 17. dubna 2010 biskup Michael Patrick Olatunji Fagun rezignoval na post diecézního biskupa z důvodu dosažení kanonického věku a téhož dne biskup Felix převzal jeho úřad.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]