Fate/stay night

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fate/stay night
フェイト/ステイナイト
(Feito/sutei naito)
Žánryakční
fantasy
romantický
thriller
Cílová skupinašónen
Videohra
VývojářType-Moon
VydavateléType-Moon (Windows)
Kadokawa Šoten (PS2, PS Vita)
EngineKiriKiri
PlatformyWindows, PS 2, PS Vita, iOS, Android
Datum vydání30. ledna 2004
Žánryeroge
vizuální román
Televizní anime seriál
NámětType-Moon
ScénářTakuja Sató
RežieJúdži Jamaguči
HudbaKendži Kawai
Produkční studioStudio Deen
TV staniceTBS, Tokyo MX, Saitama TV
Vysíláno6. ledna 2006 – 16. června 2006
Počet dílů24
Manga
AutorType-Moon
IlustrátorDatto Nišiwaki
NakladatelKadokawa Šoten
V časopiseGekkan šónen Ace
Vydáváno20060201aúnora 2006 – 20121201aprosince 2012
Počet svazků20
Original video animation
Fate/Prototype
NámětType-Moon
ScénářMakoto Uezu
RežieSeidži Kiši
ProdukceJúdži Higa
HudbaJasuharu Takanaši
Délka12 minut
Produkční studioLerche
Premiéra31. prosince 2011
Televizní anime seriál
Fate/stay night: Unlimited Blade Works
NámětType-Moon
ScénářKinoko Nasu
RežieTakahiro Miura
HudbaHidejuki Fukusawa
Produkční studioufotable
TV staniceTokyo MX, GTV, BS11
Vysíláno4. října 2014 – 27. června 2015
Počet dílů26
Original video animation
Fate/stay night: Unlimited Blade Works – sunny day
NámětType-Moon
ScénářKinoko Nasu
RežieTakahiro Miura
HudbaHidejuki Fukusawa
Délka10 minut
Produkční studioufotable
Premiéra7. října 2015
Portál o anime a manze

Fate/stay night (japonsky フェイト/ステイナイト, Feito/sutei naito) je japonský vizuální román od Type-Moon. Původně byl vydán jako román pro dospělé pro Windows. Verze Fate/stay night pro hráče starší patnácti let byla pojmenována Fate/stay night Réalta Nua („nové hvězdy“) a byla vydána pro PlayStation 2, později také pro Windows jako trilogie pokrývající hlavní tři příběhové linie. Réalta Nua je také k dostání jako gameport na PlayStation Vita.

Stejnojmennou 24dílnou anime adaptaci vyrobilo Studio Deen v roce 2006. Později se také série dočkala vydání na Blu-ray discích. Studio Deen také vyrobilo film s podtitulem Unlimited Blade Works, který byl do japonských kin uveden v roce 2010. Začátkem roku 2014 studio ufotable oznámilo, že v říjnu téhož roku bude na japonských televizních obrazovkách odvysílána nová adaptace románu Fate/stay night. Tato adaptace v podobě anime seriálu o 26 dílech s názvem Fate/stay night: Unlimited Blade Works, jež se zaměřuje na cestu Unlimited Blade Works, byla vysílána od 4. října do 27. června 2015.

Manga adaptaci o dvaceti svazcích nakreslil Datto Nišiwaki v letech 2006–2012. V těchto letech byla manga také vydávána v časopisu Gekkan Šónen Ace. Mnoho prvků Nišiwaki kromě vizuálního románu přebral z filmu Unlimited Blade Works a Heaven's Feel.

Událostem ve Fate/stay night se odehrávajícím předchází děj série light novel s názvem Fate/Zero, která se také dočkala své anime adaptace.

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Jelikož jde o vizuální román, hra nevyžaduje po hráči velkou interakci. Většinu herního času tvoří četba textu. Během hry hráči často ovlivňují prostřednictvím nabízených možností děj a konání postav. Hra se poté odvíjí dle každého rozhodnutí daným směrem. Hra obsahuje tři hlavní příběhové linie a pro úspěšné zakončení všech linií je potřeba hru zopakovat několikrát.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Příběh Fate/stay night pokrývá dva týdny života hlavní postavy Širóa Emiji, amatérského mechanika, který chodí na střední školu Homurahara ve městě Fujuki. Emija se nechtěně ocitne ve válce o svatý grál, kde proti sobě za pomoci kouzel soupeří kouzelníci a jejich spolubojovníci, hrdinové napříč historií. Tomu, kdo z bitvy vzejde jako vítěz, se pak splní přání. O Širóa, který jako jediný přežil obrovský požár ve Fujuki, se stará Kiricugu Emija, mág ve výslužbě. Když jednoho večera zahlédne Širó souboj dvou mužů, stává se najednou štvanou zvěří jednoho z nich. V momentě, kdy je málem připraven o život, jej zachrání krásná dívka v zářivém brnění, která se dále představí jako Saber, služebnice Širóa. Náhodným vyvoláním Saber a objevením magických značek na ruce Širó formálně stvrdí účast v klání o svatý grál. Ze Saber se stane Širóova opatrovnice, přičemž její skutečné jméno zůstane utajeno. V tomto bodě se příběh hry dělí na tři různé cesty.

Anime[editovat | editovat zdroj]

Anime adaptace má délku 24 dílů, kdy příběh hlavně sleduje část Fate, ale obsahuje také chvílemi příběh z jiných částí. Anime vzniklo na základě velké popularity, kterou si získal vizuální román. Vyrobilo jej Studio Deen.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]