Falkenstein an der Ranna (zřícenina hradu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Falkenstein an der Ranna
Základní informace
Výstavbapolovina 11. století
Zánik1860
Stavebníkpáni von Falkenstein
Poloha
AdresaFalkenstein 2, nordwestlich, Hofkirchen im Mühlkreis, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky14412
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Falkenstein an der Ranna je zřícenina hradu v okrese Rohrbach v Horním Rakousku. Byl založen pány z Falkenštejna jako rozsáhlá pohraniční pevnost v dominantní poloze nad říčkou Ranna, první zmínka pochází z roku 1140. Po vymření zakladatelského rodu se v 2. polovině 13. století dostal do vlastnictví českých Vítkovců. Historicky významnou osobností byl Záviš z Falkenštejna.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Zřícenina hradu se nachází nad ústím řeky Ranna do Dunaje, na skalním žebru ze tří stran strmě spadajícím do údolí. Nachází se 490 m nad mořem. Leží v blízkosti stejnojmenné osady Falkenstein, která je součástí obce Hofkirchen im Mühlkreis.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rozsáhlý hradní komplex má zastavěnou plochu 2960 m². Pozdně gotické předhradí s podélnou budovou, vstupní branou a zbytky otevřené bašty na severní straně, je chráněno 25 až 30 m širokým příkopem. Horní hrad se rozkládá na nepravidelném půdoryse. Jeho dominantou jsou dvě věže. Vně hradu, cca 80 m proti hlavnímu hradnímu vstupu, stojí další vysoká okrouhlá věž o výšce 17 m se vstupem 4,5 m nad zemí, chránící studnu, z níž vedlo podzemní vodovodní potrubí zásobující hrad. Věž pochází z roku 1489.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad byl pravděpodobně postaven již v polovině 11. století, ovšem první písemná zmínka o něm pochází z roku 1140, kdy se připomíná Adalram de Valchenstain − první historicky doložený člen šlechtického rodu Falkensteinů. Z řad Falkensteinů dále pocházel pasovský ministeriál Kalhoch II. z Falkenštejna (Kalhoch von Falkenstein), který v roce 1218 povolal premonstráty do kláštera Schläglu. Jeho dcera Perchta, poslední dědička rodu, se někdy v průběhu čtyřicátých let 13. století provdala za Budivoje ze Skalice. Hrad přešel na české Vítkovce po roce 1269, kdy se dědicem stal Budivojův a Perchtin syn Záviš z Falkenštejna. Ten v roce 1277 na hrad Falkenstein uprchl z Čech po vzpouře proti českému králi Přemyslu Otakaru II. Později pobýval častěji na Moravě a v letech 1283 – 1288 na dvoře krále Václava II. Po Závišově popravě v roce 1290 hrad Falkenstein oblehl rakouský vévoda Albrecht I. Habsburský a vyhladověním donutil českou posádku k jeho vydání. V dalších dobách zde sídlili pasovští purkrabí, kteří se také psali po tomto hradě. V roce 1346 přešel hrad na rakouské vévody. Ale již roku 1351 zastavil vévoda Albrecht II. Habsburský hrad pánům von Walsee, kteří byli postupně vystřídáni rody von Hals, 1440 - 1490 von Oberheimer (ti zde vystavěli roku 1489 vodní věž), 1490 – 1515 von Prüschenk, 1515 – 1527 von Willinger a od roku 1527 von Herberstein. V roce 1572 hrad vyhořel, ale byl znovu obnoven. Když v roce 1605 panství získal Heinrich Salburg, bylo sídlo a centrum panství přeneseno do nedalekého Altenhofu a starý hrad pustnul. Přesto byl do roku 1887 částečné obýván lesní správou. Roku 1860 se zřítil palác a při bouři v roce 1911 byly zničeny zbývající střechy.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Seznam hradů a zámků v Rakousku