F-Spot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
F-Spot
Logo
Hlavní okno s fotografiemi
Hlavní okno s fotografiemi
VývojářEttore Perazzoli
Larry Ewing
Stephane Delcroix
Gabriel Burt
Aktuální verze0.8.2 (19. prosince 2010)
Operační systémLinux, BSD, Solaris
PlatformaMono
GNOME
Vyvíjeno vC# (Mono, GTK+)
Typ softwaruSpráva a úprava fotografií
LicenceGNU GPL
Webhttp://f-spot.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

F-Spot je program sloužící ke správě digitálních fotografií v linuxovém prostředí GNOME.

Přednosti[editovat | editovat zdroj]

Cílem F-Spotu je být uživatelsky přívětivý a jednoduchý, ale přesto poskytovat pokročilé funkce jako popisky fotografií či zobrazování Exif nebo XMP metadat.

Podporuje všechny důležité formáty fotografií, jmenovitě JPEG, PNG, TIFF, DNG a raw různých výrobců (CR2, PEF, ORF, SRF, CRW, MRW a RAF). Mezi další podporované formáty patří GIF, SVG a PPM. F-Spot ale nedokáže raw upravovat.

Díky libgphoto2 lze snímky importovat přímo do F-Spotu.

Umí nejen základní editace jako ořez, rotaci a změnu velikosti snímku, ale i pokročilé úpravy jako odstranění červených očí a verzování. Podporuje také změny barevnosti včetně jasu, kontrastu, odstínu, sytosti a teploty.

Snadná tvorba CD s fotografiemi.

Fotografie lze uploadovat na několik online galerií. Nejznámější je podpora Flickru, ale podporovány jsou i systémy Gallery či O.r.i.g.i.n.a.l.[1] Také umí exportovat do webových alb Google Picasa. F-Spot může také generovat statické stránky webové galerie a exportovat je na Facebook. F-Spot automaticky zmenšuje fotografie před exportem na Flickr, a přestože to popisuje jako „volitelné“, neexistuje žádná možnost, jak fotografie před exportem nezmenšit.

K dispozici jsou základní funkce, jako je oříznutí a otočení, spolu s pokročilejšími funkcemi, jako je odstranění červených očí a vytváření verzí. Funkce otáčení umožňuje pohyby v krocích po jednom stupni s automatickým oříznutím, nikoli pouze nastavením o 90 stupňů. Barevné úpravy jsou podporovány histogramem. Zahrnují automatické vylepšení a individuální jas, kontrast, odstín, sytost a teplotu.

Technické informace[editovat | editovat zdroj]

F-Spot je napsán v C# a používá Mono.

S projektem začal Ettore Perazzoli a momentálně ho vede Larry Ewing.

Podobné aplikace[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]