Evropská geografická asociace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evropská geografická asociace
ZkratkaEGEA
Motto„Experience Geography, Explore Europe“
Vznik1987
Typsíť spojující studenty geografie a mladé geografy
SídloUtrecht, Nizozemsko
Hlavní orgánBoard of EGEA
Oficiální webwww.egea.eu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evropská geografická asociace (EGEA, ang. European Geography Association) je evropská síť studentů geografie a mladých geografů, přičemž základní myšlenkou jejího fungování je výměna geografických znalostí. K dosažení tohoto cíle jednotlivé entity EGEA organizují kongresy, krátkodobé výměnné pobyty mezi entitami, národní víkendy, exkurze a publikují také vlastní vědecký časopis[1]. Hlavní komunikační platformou celé asociace jsou její webové stránky.

Cílem EGEA je nabídnout příležitosti osobního rozvoje mladým geografům napříč Evropou a umožnit jim naplnění jejich potenciálu mladých vědců. EGEA poskytuje doplňkové a alternativní vzdělávací příležitosti přesahující záběr formálního geografického vzdělání. Toho je docíleno umožněním zapojení členů do mezinárodní interakce, stejně jako pořádáním akademických, vědeckých, kulturních a profesních aktivit určených pro mladé geografy a postavených na základě rovnosti, rozmanitosti a tolerance. EGEA aktivně přispívá k propagaci geografie skrz své networkingové možnosti a skrz strategická partnerství, s nejvyšším cílem upevnit pozici geografie v komunitách svých členů. 

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1987 studenti z univerzit ve VaršavěBarceloně a Utrechtu přišli s myšlenkou založit asociaci pro vzájemnou výměnu geografických znalostí mezi několika zeměmi v Evropě. O rok později, v roce 1988, byla EGEA oficiálně registrována jako nadace se sídlem v Utrechtu. V roce 1996 byly spuštěny první internetové stránky EGEA. Během následujících let se tyto stránky staly ústředním setkávacím místem pro všechny členy EGEA. Roku 2009 bylo na Všeobecném shromáždění (General Assembly) v nizozemské obci Heeg rozhodnuto o změně právního statusu EGEA z nadace na asociaci. Do současnosti (říjen 2015) se EGEA rozrostla z původních tří entit na aktuálních více než 90 entit v 36 různých zemích. 

Aktivity[editovat | editovat zdroj]

Existuje několik druhů lokálních, národních a mezinárodních aktivit organizovaných entitami EGEA. Hlavními událostmi roku jsou kongresy. Dalšími výročními událostmi jsou národní víkendy a letní školy. Navíc entity organizují také své vlastní akce. Obsahově akce EGEA sahají od vědeckých seminářů nebo exkurzí po akce organizované čistě za účelem setkání členů. Vysoce populární mezi členy jsou také výměnné pobyty mezi entitami. 

Kongresy[editovat | editovat zdroj]

Každý rok se koná celkem pět kongresů. Čtyři z nich jsou regionální kongresy, které jsou organizovány na jaře jednou či více entitami z každého regionu. Nejdůležitějším kongresem celé asociace je Výroční kongres (Annual Congress), který se koná v září. 

Kongresy pokaždé obsahují workshopy, exkurze, tréninky a přednášky s vědeckým pozadím. Navíc se zde konají shromáždění kontaktních osob (Contact Persons) z příslušných entit. 

Výměnné pobyty (Exchanges)[editovat | editovat zdroj]

Studentské výměny jsou základními aktivitami EGEA. Umožňují malým skupinkám ze dvou či tří entit navštívit entity v jiných zemích, naučit se něco o jejich kultuře, prozkoumat místní zvyky, přírodu a mnoho zajímavých míst. Nejdůležitějším faktem však je, že tyto aktivity umožňují mladým studentům geografie poznat jejich zahraniční vrstevníky. Na základě dohody jedna entita hostí jinou. Během návštěvy se hostící entita stará o členy entity druhé a poskytuje jim ubytování, jídlo a program. O něco později se pak pozice entit vymění. Výměnné pobyty tohoto typu tvoří největší část všech aktivit EGEA konaných v průběhu každého roku. 

Vědecké sympozium (Scientific Symposium)[editovat | editovat zdroj]

Každý rok se v rámci Výročního kongresu koná také vědecké sympozium, kde mohou členové předvést svůj vědecký výzkum, například prostřednictvím své diplomové či disertační práce. 

Semináře[editovat | editovat zdroj]

Každý rok se koná několik seminářů, které jsou organizovány několika entitami. Semináře jsou odborně zaměřeny a zabývají se vždy tématem v určitých geografických disciplínách. 

Letní/zimní školy[editovat | editovat zdroj]

Během prázdnin v létě a zimě EGEA rovněž dává studentům příležitost zúčastnit se vlastních letních a zimních škol. 

Víkendové aktivity[editovat | editovat zdroj]

Národní či mezinárodní víkendové aktivity jsou zpravidla organizovány jednou entitou. Ve většině případů je pro každou akci tohoto typu zvoleno ústřední téma, na jehož základě je pak postaven program akce spojený s představením vybrané oblasti a jejích lokálních charakteristik. Program může být zaměřený vědecky či neformálně. Některé z víkendových aktivit (například v pobaltských státech, slovanských zemích, Německu, Beneluxu a na Balkáně) bývají určeny členům konkrétní oblasti, zatímco jiné jsou otevřeny pro všechny členy EGEA. 

Struktura[editovat | editovat zdroj]

EGEA je rozdělena do čtyř administrativních regionů: North & Baltic (skandinávské země a okolí), East, West a Euro-Mediterranean (Středomoří). Každý region si na dobu jednoho roku volí svou kontaktní osobu (Regional Contact Person). Jako pomocníci pak při výkonu funkce slouží regionální asistenti (Regional Assistants), kteří s RCP dohromady tvoří regionální týmy. Funkce RCP byla zavedena v roce 2012 s cílem snížit množství agendy spravované přímo vedením EGEA prostřednictvím přenesení správy regionů na nižší úroveň. 

Regiony[editovat | editovat zdroj]

Region North & Baltic[editovat | editovat zdroj]

Tento region leží v severní Evropě okolo Baltského moře. Entity, které do něj náleží, jsou umístěny v: Estonsku, Finsku, Litvě, Norsku a Rusku. Zeměmi, které aktuálně nemají fungující entitu a náleží rovněž do tohoto regionu, jsou Dánsko, Island, Lotyšsko a Švédsko. 

Entita Země
Helsinki Finsko
Joensuu Finsko
Oulu Finsko
Saint-Petersburg Rusko
Tartu Estonsko
Trondheim Norsko
Turku Finsko
Vilnius Litva

Region East[editovat | editovat zdroj]

Východní region je geograficky největším regionem EGEA. Zahrnuje entity Česka, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska, Ukrajiny a Ruska (s výjimkou Petrohradu a Kaliningradu). Zeměmi regionu bez entity jsou Bulharsko, Bělorusko, Moldavsko a Arménie. 

Entita Země
Bratislava Slovensko
Brno Česko
Bucharest Rumunsko
Budapest Maďarsko
Cluj-Napoca Rumunsko
Debrecen Maďarsko
Gdańsk Polsko
Iasi Rumunsko
Izhevsk Rusko
Katowice Polsko
Kazan Rusko
Kharkiv Ukrajina
Kherson Ukrajina
Kraków Polsko
Kyiv Ukrajina
Lutsk Ukrajina
Lviv Ukrajina
Moscow Rusko
Olomouc Česko
Olsztyn Polsko
Ostrava Česko
Praha Česko
Ternopil Ukrajina
Timisoara Rumunsko
Warszawa Polsko
Wrocław Polsko
Toruń* Polsko

* kandidující entita

Region West[editovat | editovat zdroj]

Západní region je největším administrativním regionem EGEA podle počtu členů a entit. Zahrnuje Belgii, Nizozemsko, Skotsko, Německo, Rakousko, Švýcarsko a také entity ve Francii, které nejsou v přímořských městech. Zeměmi tohoto regionu bez entity jsou, Irsko a Lucembursko. 

Entita Země
Augsburg Německo
Bamberg Německo
Berlin Německo
Bochum Německo
Bonn Německo
Brussels Belgie
Edinburgh Skotsko
Freiburg Neměcko
Gent Belgie
Göttingen Německo
Graz Rakousko
Greifswald Německo
Groningen Nizozemsko
Halle Německo
Hannover Německo
Jena Německo
Kiel Německo
Leuven Belgie
Lyon Francie
Mainz Německo
Marburg Německo
Münster Německo
Nijmegen Nizozemsko
Osnabrück Německo
Utrecht Nizozemsko
Würzburg Německo
Vienna Rakousko
Zürich Švýcarsko
Bayreuth* Německo
Heidelberg* Německo

* kandidující entita

Region Euro-Mediterranean[editovat | editovat zdroj]

Tento region zahrnuje všechny entity ze zemí okolo Středozemního moře. Patří sem entity z Bosny a Hercegoviny, Srbska, Francie, Turecka, Slovinska, Chorvatska, Malty, Kosova, Makedonie, a Španělska. Zeměmi regionu bez členských entit jsou Albánie, Černá Hora, Itálie, Izrael a Řecko.

Entita Země
Banja Luka Bosna a Hercegovina
Belgrade Srbsko
Grenoble Francie
Izmir Turecko
Ljubljana Slovinsko
Malta Malta
Maribor Slovinsko
Novi Sad Srbsko
Prishtina Kosovo
Skopje Makedonie
Valladolid Španělsko
Zadar Chorvatsko
Zagreb Chorvatsko
Milano* Itálie

* kandidující entita

Vedení EGEA (Board of EGEA)[editovat | editovat zdroj]

Vedení sestává z šesti osob, z nichž čtyři plní funkce prezidenta, viceprezidenta, sekretáře a pokladníka. Tito čtyři členové vedení jsou voleni na všeobecném shromáždění všech členů asociace. Původně byl členem vedení také zástupce entity pořádající výroční kongres (AC), ale tato funkce byla na shromáždění v roce 2015 nahrazena funkcí Public Relations and Event Advisor. Vedení reprezentuje asociaci a je jejím výkonným orgánem. Dále je podporováno koordinátorem sekretariátu (Secretariat Coordinator), jehož sídlo je v kanceláři EGEA v Utrechtu (pozici vždy zastává člen místní entity; vytvořena byla v roce 2005).

Rok Prezident Viceprezident Sekretář(ka) Pokladník PR and Event Advisor* Secretariat Coordinator**
2022/23 Josefa Loreth Henrik Stein Jared Young Sigrid Paavle Daniela Kebertová and Patrycja Sokołowska Raf Martens
2021/22 Micol Alessandri Esther de Winter Marie Johanna Univer Luana Schena Stanisław Konieczny Raf Martens
2020/21 Dylan Colonne Rhune van Cleemput Victoria Stoyanova Alexander Basten Daria Karsonova Suzanne Lansbergen
2019/20 Ksenia Simonova Jakub Růžička Johanna Zempel Jeroen Royer Merli Ilves Jelle Bulens
2018/19 Swen Schmitz Valentina Vrhovec Milan Mík Frederike Schneider Anna Feliksbrot Albert-Jan van der Werp
2017/18 David Rabensteiner Pietu Niinimäki Lea Rebernik Vít Volný Anselm Eberl Rick de Graaf
2016/17 Simon Schudel Ines Stadler Vilna Tyystjärvi Joonas Pöllänen Marek Borkowski Rick de Graaf
2015/16 Daan Smekens Florin Cioloboc Maria Kolesnikova Nina Wack Michael Witte Andries Bosma
2014/15 Nora Varga Claudia Rock Wendy Wuyts André Berger Robbert Kramer Sander van der Klei
2013/14 Colette Caruana Christoph Götz Isabella Rojs Alexandra Savulescu Marius Vidac Cecile Kerssemakers
2012/13 Jirka Konietzny Niels Grootjans Petronela Bordeianu Maciej Radyno Anna Toloczko Rik de Kleijn
2011/12 Svetlana Samsonova Joanna Wawrynowicz Henning Kronen Michael Poulsen Kristel Sieprath Sanne Heijt
2010/11 Alexandru Drăgan Sven Vanderhaegen Kaija Murasov Mihovil Masic Carolin Ziegler Roos Saalbrink
2009/10 Claudia Iordache Slobodan Cvetkovic Milda Latakaite Samantha van der Sluis Catalina Ionita Jelle Gulmans
2008/09 Jeroen van Pelt Kamila Jankowska Milena Karanović Dennis Söderholm Martinus Spoelstra Lisette von Leijenhorst
2007/08 Aleš Oven Vlad Dumitrescu Kret Masik David Jochum Misha Lobanov Malou Weber
2006/07 Heli Rekiranta Alexandros Ziogas Anastasia Kazakova Tim van de Laar Lukasz Jankowski Gert Ruepert
2005/06 Alois Humer Vojkan Gajovic Anna Bieniasz Sandor Kreuze Florian Fischer Gert Ruepert
2004/05 Vita Valuinaite Igor Pilipenko Rok Godec Andrea Jordan Leftheris Eleftheriadis
2003/04 Leftheris Eleftheriadis Natalia Krivenok Kristjan Pärnamägi Kathrin Klei Gert Ruepert
2002/03 Jean-François André Joanna Markowska Kristjan Pärnamägi Heidi van Otten Tomasz Dusza
2001/02 Denis Ceric Magdalena Bednarz Erki Saluveer Winneke Lobeek Sylvain Rigollet
2000/01 Sylvain Rigollet Anna Tsukanova Ann Ideon Remco van der Hoogt Wojtek Zalewski
1999/2000 Vera Veranda Magda Rak Helle-Mai Pedastsaar Sebastian Mosler Primoz Pipan
1998/99 Erika Eloranta Primoz Pipan Svetlana Malysheva Dennis van der Avoort Tonia Koops
1997/98 Teresa Gomes Piotr Strubel Erika Eloranta Dennis van der Avoort Catrin Effe
1996/97 Teresa Gomes Mait Rei Piotr Strubel Henk Looijen Nadia Dida
1995/96 Catrin Effe Sebastian Pichinski Helder Santos Rebecca Haacker Ricardo Coutada
1994/95 Ricardo Coutada Ricardo Coutada Maciej Dabski Berend Bock Monika Dittrich
1993/94 Ricardo Coutada Adam Sniadowski Ingibjörg Bjornsdottir Berend Bock Tiit Tammaru

)* do roku 2012 organizátor výročního kongresu (Annual Congress Organiser), poté do roku 2015 koordinátor výročního kongresu (Annual Congress Coordinator).

)** do roku 2016 Secretariat Director

Regionální kontaktní osoby (RCPs)[editovat | editovat zdroj]

Čtyři regionální kontaktní osoby udržují kontakt mezi entitami ve svém regionu a vedením EGEA.

Rok EAST EUROMED NORTH & BALTIC WEST
2022/23 Ondřej Míka Leon Puljević Veera Niemi Runa Witte
2021/22 Ľuboš Rybnikár Mihaela Mladar Jenni Honkanen Henrik Stein
2020/21 Stanisław Konieczny Micol Alessandri Sigrid Paavle Josefa Loreth
2019/20 Dorina Juhász David Botko Daria Karsonova Anna Czerniejewska
2018/19 Yulia Kozak Monika Gričnik Beatričė Petkutė Dylan Colonne
201718 Tetiana Stadnyk Petar Božan Ksenia Simonova Swen Schmitz
2016/17 Petr Boucník Lena Kropivšek Ida Viinikka Lorina Schudel
2015/16 Marek Borkowski Vane Urh Vilna Tyystjärvi David Rabensteiner
2014/15 Maria Kolesnikova Sergio Cuevas Pérez Kseniya Gavrilova Daan Smekens
2013/14 Nora Varga Urban Furlan Mariana Verdonen Sascha Sabouhi
2012/13 Alexandra Savulescu Colette Caruana André Sæther Berger Martijn Claes

Výbory (Committees)[editovat | editovat zdroj]

EGEA má několik výborů, které zajišťují důležitou práci k fungování asociace. V současnosti jsou aktivní[2]:

Activities and Events Committee
Communication and Media Committee
EGEA Green
European Geographer
Fundraising Committee
Training Committee
Organization and Strategy Committee
Regional Support Committee
Scientific Committee
WebAdmin Team

Partneři[editovat | editovat zdroj]

EGEA má několik partnerských organizací[3], například EUROGEO, IFISO, IAAS, ISHA[4], StudyPortals[5] a ThinkYoung. Kromě toho spolupracuje s programem EU nazvaným Youth in Action[6], stejně jako s programem European Youth Forum. Kromě toho EGEA má silnou vazbu na firmu ESRI, která poskytuje GIS software, a na univerzitu v Utrechtu[3].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku European Geography Association na anglické Wikipedii.

  1. http://issuu.com/europeangeographer/stacks/b775e5cbcbc04630836d26f5e43f3cf7
  2. Archivovaná kopie. www.egea.eu [online]. [cit. 2015-10-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-01-12. 
  3. a b Archivovaná kopie. www.egea.eu [online]. [cit. 2015-10-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-01-10. 
  4. Archivovaná kopie. www.egea.eu [online]. [cit. 2015-10-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-09-23. 
  5. www.studyportals.eu [online]. [cit. 23-10-2015]. Dostupné v archivu pořízeném dne 24-01-2015. 
  6. Archivovaná kopie. eacea.ec.europa.eu [online]. [cit. 2015-10-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-10-17. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]