Eutymius Veliký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Eutymius Veliký
Ikona.
Ikona.
Poustevník
Narození377
Malatya
Úmrtí473
Jeruzalém
Svátek20. leden
Státní občanstvíByzantská říše
Úřadyopat
Uctíván církvemiŘímskokatolická církev
Řeckokatolická církeva další církve ve společenstvý se svatým stolcem
Pravoslavná církev
Arménská apoštolská církev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eutymius Veliký (377, Melitene20. ledna 473, Jeruzalém) byl mnich a poustevník v Palestině, pozdější opat. Byl přítelem a velkým vzorem sv. Gerasima Jordánského. Katolíci, pravoslavní a Arménská apoštolská církev jej uctívají jako světce. Liturgická památka připadá na 20. leden.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z Melitene v dnešním Turecku. Po kněžském svěcení se stal mnichem a v devětadvaceti letech se usadil v Palestině. Putoval po svatých místech která znal z Písma a přebýval v jeskyních. Nakonec se usadil v pustém kraji mezi Jeruzalémem a Jerichem. Po pěti letech se uchýlil hlouběji do pouště do samoty.

Jeho příklad přitáhl mnoho mnichů, kteří toužili napodobit jeho styl života. Eutymius jim poskytoval duchovní vedení, nicméně dbal na to, aby si udržel svou samotu. Z těchto mnichů vzniklo osazenstvo kláštera, který se dnes jmenuje Lávra sv. Eutymia. Eutymius jedl jídlo jen v sobotu a v neděli, spal ve stoje nebo v sedě. Měl dar nazírání věcí budoucích a rovněž dar uzdravování nemocných. Zemřel v roce 473 ve věku 96 let.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Lidé se ke sv. Eutymiovi obracejí s prosbou o přímluvu v dobách hladomoru a při potížích se zplozením potomstva. Pravoslavná církev jej ctí jako jednoho z největších mnichů prvních staletí křesťanské historie. Liturgická památka tohoto světce se v katolické církvi slaví ve výroční den jeho úmrtí – 20. ledna. Rovněž tak u pravoslavných a u arménů, kteří se ovšem drží Juliánského kalendáře.

Ikonografie[editovat | editovat zdroj]

V ikonografii bývá Eutymius zobrazován jako proplešatělý mnich s plnovousem, v jedné ruce s knihou řeholních pravidel, s druhou rukou v žehnajícím gestu. Na byzantské ikoně "Soboru přesvaté Bohorodičky" bývá zobrazován, jak v rukou drží rozvinutý svitek s nápisem: "Panna dnes rodí Předvěčného."

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eutymiusz Wielki na polské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]