Ernst Horn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ernst Horn
Základní informace
Narození1949 (74–75 let)
Mnichov
Žánryavantgardní hudba
Povoláníhudební skladatel a klavírista
Nástrojeklavír
Webwww.ernsthorn.de
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ernst Horn (* 1949 Mnichov) je německý hudebník, který měl zásadní podíl na vzniku kapel Deine Lakaien, Qntal a Helium Vola.

Život[editovat | editovat zdroj]

Ernst Horn studoval klasickou hudbu v Mnichově, Freiburgu a Hamburku, poté pracoval jako dirigent ve státních divadlech v Karlsruhe a Oldenburgu. Byl také pianistou v Bavorském státním divadle v Mnichově, pro které také skládal hudbu. V roce 1985 ukončil svou kariéru dirigenta, aby se mohl plně věnovat skládání své vlastní hudby a také se více specializovat na elektronickou hudbu. Proslavila ho jeho kapela Deine Lakaien - tu založil spolu s Alexandrem Veljanovem v roce 1985, její popularita ale brzy přesáhla hranice německy mluvících zemí. Horn dosáhl úspěchu i s dalšími projekty, na kterých se podílel, především se skupinami Qntal a Helium Vola, které hrají středověkou hudbu. Kromě toho také skládá a hraje hudbu pro divadelní a rozhlasové hry.

Horn vytvořil svůj vlastní styl se strukturovanými elektronickými kompozicemi daleko od hlavního proudu. Jeho první sólové dílo Einzelhaft zvítězilo v soutěži Reader Tape Contest of Keyboard Magazine v roce 1988. Horn obvykle kombinuje elektronické prvky s jinými styly kompozice a/nebo vzorků. Dobrým příkladem je rozhlasová hra „Greed Freedom“, kde se středověký styl hymnu spojuje s ukázkami mluveného slova. Ukazuje také Hornův zájem o řešení politických a sociálních problémů. Další funkcí, která se zde používá, jsou hlasy dětí. Tento prvek stylu používá Horn často jako např. Na albu Helium Vola „Liod“ nebo v díle „Acht“, které také ukazuje dobrý smysl pro humor tohoto umělce.

V zadaných skladbách pro Neue Philharmonie Frankfurt („Spiegelarien“, 2009[1]) a v rámci Lipského Bachova festivalu („BACH - Alternativní skladby k historickým základům“, 2012[2]) Ernst Horn spojil díla starých mistrů jako G. F. Handel a J. S. Bach s vlastními skladbami, které jsou ovlivněny klasickou hudbou 20. století.

Ernst Horn žije a pracuje v Mnichově. Kolega z Mnichova Rudy Ratzinger (Wumpscut) mu věnoval píseň.

Diskografie (mimo Deine Lakaien)[editovat | editovat zdroj]

  • 1991: Skies over Baghdad (sólo)
  • 1994: Seume - Einige Nachrichten zu den Vorfällen in Polen im Jahre 1794 (rozhlasová hra)
  • 1995: Chlebnikov - Die Zukunft des Radio (rozhlasová hra)
  • 1997: Claus - Basale Sprechoperationsräume (rozhlasová hra)
  • 1998: Johnny Bumms wake (sólo)
  • 1998: Walter Ruttmann Weekend Remixe (rozhlasová hra)
  • 2003: Lili Marleen, Baghdad 2/91 (sólo)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MEDIENHAUS, Märkisches. „Classic Lounge“ wartete im Offenbacher Capitol mit Bearbeitungen und Uraufführungen auf. moz.de [online]. 2009-11-03 [cit. 2021-03-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-10-31. (německy) 
  2. Colour-Ize. de.colour-ize.de [online]. [cit. 2021-03-20]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]