Eparchie syzraňská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eparchie Syzraň
Základní informace
SídloSyzraňRuskoRusko Rusko
KatedrálaSobor Kazaňské ikony Matky Boží (Syzraň)
Zřízena4. května 2017
BiskupLeontij (Kozlov)
Další informace
Webhttp://syzran-eparhia.ru/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eparchie Syzraň je eparchie ruské pravoslavné církve nacházející se v Rusku.

Území a titul biskupa[editovat | editovat zdroj]

Zahrnuje správní hranice území městského okruhu Syzraň a Okťabrsk, také Syzraňského a Šigonského rajónu Samarské oblasti.

Eparchiálnímu biskupovi náleží titul biskup syzraňský a šigonský.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V reakci na první výzvu pravoslavných farností Syzraně aby byl zřízen samostatný syzraňský stolec, s usnesením z 9. září 1923 převedl patriarcha Tichon farnosti pod jurisdikci samarské eparchie a umožnil jim organizovat dočasnou církevní správu. V září stejného roku byl zatčen samarský biskup Anatolij (Grisjuk) a úřady bylo zakázáno organizovat církevní správu. V říjnu téhož roku byla poslali zástupci syzraňské církevní obce žádost patriarchovi o jmenování nového biskupa.

Dne 17. prosince 1923 byla znovu odeslána žádost o zřízení samostatného stolce aby bylo možné zastavit odchod duchovenstva a laiků k renovačnímu schizmatu.

Dne 25. prosince 1923 byl patriarchou Tichonem a Prozatímním patriarchálním Svatým synodem vydán dekret o vyslání šadrinského biskupa Ierofeje (Afonina) do Syzraně, který v té době dočasné spravoval jekatěrinburskou eparchii. Krátce před tím odjel z Moskvy a na cestě do Syzraně byl zatčen. Po krátké době věznění ho úřady vykázali z města a byl mu zakázán přístup i do celého jekatěrinburského území. Dne 27. prosince byl biskup Ierofej propuštěn ze svého jmenování. Novým biskupem do nově zřízeného vikariátu byl jmenován Trofim (Jakobčuk).

Roku 1928 se Syzraň možná stal samostatnou eparchií.

Po popravě biskupa Varlaama (Kozulji) roku 1937 nebyl vikariát obsazen.

Dne 25. listopadu 1965 byl Svatým synodem jmenován archimandrita Ioann (Snyčjov) za biskupa syzraňského a vikáře kujbyševské eparchie. Dne 31. ledna 1991 došlo ke zrušení vikariátu a eparchie kujbyševská získala titul eparchie samarská a syzraňská.

Dne 4. května 2017 byla rozhodnutím Svatého synodu zřízena samostatná syzraňská eparchie oddělením území ze samarské eparchie. Stala se součástí samarské metropole.

Dne 9. července 2019 byly Svatým synodem městský okruh Žiguljovsk a pravobřežní část Stavropolského rajónu převedeny do nově vzniklé toljattinské eparchie.

Seznam biskupů[editovat | editovat zdroj]

Syzraňský vikariát simbirské eparchie[editovat | editovat zdroj]

Syzraňská eparchie[editovat | editovat zdroj]

Syzraňský vikariát kujbyševské eparchie[editovat | editovat zdroj]

Syzraňská eparchie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Сызранская епархия na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]