Eparchie saratovská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eparchie Saratov
Základní informace
SídloSaratovRuskoRusko Rusko
KatedrálaSobor Svaté Trojice (Saratov)
Zřízena16. října 1799
MetropolitaIgnatij (Děputatov)
Další informace
Webhttp://www.eparhia-saratov.ru/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eparchie Saratov je eparchie ruské pravoslavné církve nacházející se v Rusku.

Území a titul biskupa[editovat | editovat zdroj]

Zahrnuje správní hranice území Atkarského, Bazarno-Karabulakského, Baltajského, Volského, Voskresenského, Novoburaského, Petrovského, Saratovského, Tatiščevského a Chvalynského rajónu Saratovské oblasti.

Eparchiálnímu biskupovi náleží titul biskup saratovský a volský.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dne 16. října 1799 byla oddělením od tambovské eparchie oddělena saratovská a penzenská eparchie. Kvůli nedostatku vhodných prostor pro biskupy a eparchiální správu se prvnímu biskupovi Gaiju (Takaovi) podařilo přemístit sídlo do Penza a roku 1803 byla eparchie přejmenována na eparchii penzenskou a saratovskou.

Dne 20. října 1828 nařídil car Mikuláš I. Pavlovič zřízení samostatné eparchie v Saratově. O den později Nejsvětější synod vydal rozhodnutí aby byla nová eparchie pojmenována jako saratovská a caricynská. Biskup měl sídlit ve Spaso-Preobraženském monastýru v Saratově a toto rozhodnutí 3. listopadu car schválil.

Po revoluci začalo pronásledování církve, které dosáhlo vrcholu ve 30. letech 20. století. Na konci 30. let nezůstal v saratovské eparchii jediný fungující chrám a většina duchovních byla buď zastřelena nebo byla v táborech a exilech.

Ve válečných dobách se vztahy mezi církví a vládou začaly postupně měnit, ale biskup jmenovaný do Saratova v roce 1941 po čtyřleté přestávce nemohl do svého katedrálního města dorazit, protože v Saratově nebyly žádné fungující chrámy. Oživení církevního života eparchie začalo na podzim roku 1942.

Dne 5. října 2011 byla rozhodnutím Svatého synodu zřízena z části území eparchie nová eparchie balašovská a eparchie pokrovská.

Seznam biskupů[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Саратовская епархия na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]