Eparchie jihoamerická

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eparchie Jižní Amerika
Základní informace
SídloBuenos AiresArgentinaArgentina Argentina
KatedrálaChrám Vzkříšení Krista (Buenos Aires)
Zřízena1998
BiskupJohn (Bērziņš)
Další informace
Webhttps://iglesiarusa.info/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eparchie Jižní Amerika je eparchie ruské pravoslavné církve v zahraničí.

Území a titul biskupa[editovat | editovat zdroj]

Zahrnuje správní hranice území celé Jižní Ameriky.

Eparchiálnímu biskupovi náleží titul biskup caracaský a jihoamerický.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dne 23. července 1926 byl protojerej Konstantin Izrazcov Vyšší církevní radou v zahraničí v čele s metropolitou Antonijem (Chrapovickým) jmenován správcem ruských farností v Jižní Americe.

V říjnu 1934 byla zřízena první eparchie Ruské pravoslavné církve v zahraničí, a to eparchie saopauloská a brazilská. Eparchie měla sloužit všem zemím Jižní Ameriky mimo Argentiny, kterou vedl protojerej Konstantin Izrazcov.

V letech 1946 a 1947 dorazil značný počet ruských uprchlíků, a proto byly zřízeny argentinsko-paraguayská, chilsko-peruánská a venezuelská eparchie.

Proces asimilace v Jižní Americe byl rychlejší než v USA nebo v Austrálii. Děti ze smíšených manželství jen zřídkakdy zůstaly pravoslavnými. Misijní činnost prakticky neexistovala. Rusky mluvící emigranti kvůli materiálním problémům odcházeli do jiných zemí, především do USA. Pravoslavní věřící v Jižní Americe začali ubývat. Situaci komplikoval i fakt, že v celé Latinské Americe se nenacházel žádný teologický seminář a studenti vyslaní do Pravoslavného semináře Nejsvětější Trojice v Jordanvillu se domů vraceli jen zřídka a radši zůstávali sloužit v USA.

Roku 2000 byla jihoamerická eparchie jedním z hlavních odpůrců pokračujícího sbližování s Moskevským patriarchátem. V květnu 2007 po Aktu o kanonickém společenství mezi RPCZ a Moskevským patriarchátem se většina farností v Argentině a Brazílii připojila k později exkomunikovanému biskupu Agafangelu (Paškovskému).

Roku 2008 došlo k oživení eparchie a biskupem byl jmenován John (Bērziņš). Získal titul biskup caracaský.

Od srpna 2009 zní titul biskupa caracaský a jihoamerický.

Eparchii nyní sužuje problém schizmatu, ve kterém se nachází snad většina jejích farností. Dalším naléhavým problémem v jihoamerické eparchii je nedostatek duchovních. Eparchie udržuje úzké vazby s argentinskou eparchií pod jurisdikcí Moskevského patriarchátu.

Seznam biskupů[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Южно-Американская епархия (РПЦЗ) na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]