Eparchie jelecká

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eparchie Jelec
Základní informace
SídloJelecRuskoRusko Rusko
KatedrálaVozněsenský sobor (Jelec)
Zřízena29. května 2013
BiskupMaxim (Dmitrijev)
Další informace
Webhttp://el-eparhy.ru/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eparchie Jelec je eparchie ruské pravoslavné církve nacházející se v Rusku.

Území a titul biskupa[editovat | editovat zdroj]

Zahrnuje správní hranice území Jeleckého, Dankovského, Dolgorukovského, Izmalkovského, Krasninského, Lev-Tolstovského, Lebedjaňského, Stanovljanského a Čaplyginského rajónu Lipecké oblasti.

Eparchiálnímu biskupovi náleží titul biskup jelecký a lebedjaňský.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dne 25. srpna 1906 byl zřízen jelecký vikariát orlovské eparchie. Dne 28. srpna určil Svatý synod jako sídlo biskupa Jelecký Trojický monastýr. Eparchiální orlovský biskup však určil místo pobytu orlovský biskupský dům. Dne 27. března 1918 Svatý synod rozhodl, že sídlo biskupa je v Trojickém monastýru a že vikarijní biskup má právo spravovat farnosti v Jeleckém a Livenském ujezdu.

Dne 24. září 1922 byla na valné hromadě duchovenstva jeleckého vikariátu rozhodnuto o zřízení samostatné autokefalní eparchie v čele s biskupem. Cílem takové nezávislosti byl prohlášen boj za „čistotu víry“ v souvislosti s projevy renovace, která do té doby zabrala většinu farností orlovské eparchie. Dne 8. října převzal biskup Nikolaj (Nikolskij) povinnosti vládnoucího biskupa a 15. října byly vytvořeny orgány eparchiální správy. Dne 30. listopadu 1922 byl naplánován eparchiální sjezd kléru a laiků, ale okresní výkonný výbor Jelec rozhodl o rozpuštění eparchiální správy a zrušení sjezdu. Všichni, kdo se podíleli na organizaci samostatné eparchie, byli zatčeni a nakonec odsouzeni k různým trestům odnětí svobody. Biskup Nikolaj byl začátkem roku 1923 poslán do exilu v Zadonsku, odkud řídil eparchii až do roku 1927.

Eparchie zanikla roku 1937 kvůli masovému zatýkání a popravám duchovních.

Dne 29. května 2013 byla Svatým synodem zřízena samostatná jelecká eparchie oddělením od lipecké eparchie. Stala se součástí nově vzniklé lipecké metropole.

Seznam biskupů[editovat | editovat zdroj]

Jelecký vikariát[editovat | editovat zdroj]

Jelecká eparchie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Елецкая епархия na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]