Elektrárna Orot Rabin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Elektrárna Orot Rabin
Komíny elektrárny Orot Rabin
Komíny elektrárny Orot Rabin
StátIzraelIzrael Izrael
UmístěníChadera
Začátek výstavby1973
Dokončení1981
VlastníkIEC
Tepelná elektrárna
Palivouhlí
topná a surová nafta
Generátory
Generátory v provozu4× 375 MW
2× 575 MW
Elektrická energie
Celkový výkon2590 MW
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Elektrárna Orot Rabin (hebrejsky: אורות רבין, doslova „Rabinova světla“) je tepelná elektrárna, provozovaná společností Israel Electric Corporation (IEC), nacházející se na středomořském pobřeží u města ChaderaIzraeli. Její výstavba byla zahájena v roce 1973 a první blok byl do provozu uveden v roce 1981. Přímo sousedí s uhelným přístavem, který zajišťuje její spotřebu uhlí. Její instalovaný výkon je 2590 MW, který produkuje celkem šest bloků (dva velké a čtyři menší). Elektrárna je však navržena, aby v případě potřeby, byla do budoucna schopna pojmout dva další velké bloky.

K roku 2007 se jednalo o největší izraelskou elektrárnu[1] a její instalovaný výkon 2590 MW představoval 23 % instalovaných výkonů všech zařízení IEC (tato skutečnost platí do dobudování bloku D v elektrárně RutenbergAškelonu, která se poté stane největší izraelskou elektrárnou). Orot Rabin spotřebuje každý den 18 tisíc tun uhlí a každou hodinu 320 tisíc tun mořské vody.[1] Mimo uhlí lze elektrárnu provozovat za použití topné či surové nafty. V roce 2009 byla v blízkosti Orot Rabin vybudována odsolovací stanice.

Orot Rabin znečišťuje nedaleký potok Nachal Chadera.[2] Dopad elektrárny na životní prostředí v minulosti vyvolal protesty ekologických organizací, jako například Greenpeace, které kritizovaly znečištění mořské vody, ke kterému dochází při překládání uhlí z nákladních lodí. Navíc mořská voda, využívaná jako chladicí voda, je zpětně vypouštěna do Nachal Chadera, což poškozuje potoční ekosystém.[1]

Původní název elektrárny byl Ma'or David, a to na počest někdejšího ředitele IEC, který zemřel během zdlouhavé výstavby elektrárny. Po celkové dostavbě elektrárny, jejím rozšíření v 90. letech a vraždě tehdejšího premiéra Jicchaka Rabina, byla na jeho počest přejmenována na Orot Rabin, což v hebrejštině znamená doslova „Rabinova světla.“

Třetí komín elektrárny měří 300 metrů,[3] což z něj činí druhou nejvyšší stavbu, po radarovém zařízení v Dimoně.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Orot Rabin na anglické Wikipedii.

  1. a b c PAZ, Shelly. Greenpeace protests at Hadera power plant [online]. The Jerusalem Post, 2007-03-01 [cit. 2010-12-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. ASHKENAZY, Daniella. Hadera's lost lagoons [online]. The Jerusalem Post, 2008-09-17 [cit. 2010-12-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Drawings of Orot Rabin Chimney 3 [online]. SkyscraperPage.com [cit. 2010-12-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Dimona Radar Facility [online]. SkyscraperPage.com [cit. 2010-12-11]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Elektrárna Orot Rabin a její molo a přívodník uhlí, pohled z Caesarea Maritima