Elul

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Elúl)
Elul
Po celý měsíc se v synagoze troubí na šofar
Po celý měsíc se v synagoze troubí na šofar
O měsíci
Hebrejskyאֱלוּל
Pořadí měsíce6.
Počet dní29
Roční obdobíléto
Gregoriánský ekvivalentsrpenzáří

Elul (hebrejsky: אֱלוּל‎; z akkadského elūlu) je dvanáctý měsíc občanského a šestý měsíc biblického židovského kalendáře. Jedná se o letní měsíc, který má 29 dní. Podle gregoriánského kalendáře připadá elul obvykle na srpenzáří. Název měsíce se v Bibli nevyskytuje.

Měsíc elul je čas pokání a příprav na vysoké svátkyRoš ha-šana a Jom kipur. V aramejštině (jazyku, jímž mluvili Židé v dobách, kdy byla dána měsícům jména), znamená slovo „elul“ „hledání.“ V hebrejštině je elul zkratka, jež sestává z „Ani le-dodi ve-dodi li“ (Já jsem mého milého a můj milý je můj),[1] což symbolizuje návrat Izraele k Bohu.

Během měsíce elul je několik změn v liturgii, které směřují k Vysokým svátkům. Každé ráno po skončení ranní modlitby se troubí na šofar (mimo šabat), počínaje Roš chodeš elul (prvním dnem měsíce). Troubení na šofar slouží jako vyburcování člověka z letargie a nutí ho zamyslet se nad uplynulým rokem a připravuje jej na pokání. Součástí této přípravy jsou dary potřebným a prosby o odpuštění. Každý den až do Sukot se kromě žalmu pro daný den v týdnu recituje žalm 27.

Kromě troubení na šofar je v průběhu měsíce elul dalším zvykem recitovat slichot (speciální kajícné modlitby). Buď každé ráno před samotnou ranní bohoslužbou (šacharit) během týdne před poslední středou před Roš ha-šana (aškenázská tradice) nebo po celý měsíc elul (sefardská tradice). V recitaci slichot se po Roš ha-šana pokračuje až do Jom kipur.

Mnozí Židé také navštěvují hroby svých milovaných, během tohoto měsíce, aby vzpomněli a uctili ty v naší minulosti, kdo nás inspirovali k plnohodnotnějšímu životu v budoucnosti. Další společenský zvyk je začít nebo ukončit všechny dopisy psané v měsíci elul s přáním, aby měl adresát dobrý rok.

Járcajty[editovat | editovat zdroj]

3. elul
Abraham Isaac Kook (roku 5695 = 1935 o. l.)
4. elul
Me'ir Simcha z Dvinsku (Mešech Chochma)
10. elul
Kalman Kahana (roku 5751 = 1991 o. l.)
13. elul
Ben Iš Chaj (roku 5669 = 1909 o. l.)
18. elul
Jehuda ben Becalel (roku 5369 = 1609 o. l.)
24. elul
Jisra'el Kagan (Chafec Chajim) (roku 5693 = 1933 o. l.)
25. elul
Baruch Placzek (roku 5682 = 1922 o. l.)
26. elul
Jom Tov Lipmann Heller (roku 5414 = 1654 o. l.)
27. elul
Nathan Adler (roku 5560 = 1800 o. l.)

Další užití[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pís 2, 16 (Kral, ČEP)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]