EUportál

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

EUportál byl český internetový zpravodaj řazený mezi dezinformační weby.[1] Ve svých článcích se věnuje zejména Evropské unii a celospolečenským tématům. EUportál je orientovaný pravicově, euroskepticky a vystupuje proti multikulturalismu. Publikuje jak původní či převzaté články českých autorů, tak překlady autorů zahraničních. Jeho sesterským projektem je Eurabia, prezentovaný jako informační server o problematice muslimů v Evropě a o muslimském extremismu. Projekt je taktéž považován ze dezinformační[2].

Šéfredaktorem serveru je Lukáš Petřík, někdejší člen pražské ODS a předseda sdružení Mladá pravice,[3] absolvent oboru historie-politologie na FF UK, jehož rigorózní práci[4] vydala pod názvem Konzervativní revoluce Margaret Thatcherové a Ronalda Reagana společnost Centrum pro studium demokracie a kultury (2008).[5] Čestným předsedou redakční rady je Benjamin Kuras.

Od ledna 2022 je portál mimo provoz a jako důvod uvádí nedostatek peněz a odliv inzerentů. Podle Romana Číhalíka ze Spolku Nelež je to mimo jiné jejich snahou, aby společnosti nepodporovaly penězi určenými na propagaci a reklamu konspirační, antisystémové a dezinformační weby.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. URBAN, Patrik. Dezinformacím se v Česku daří. Proruské internetové zpravodajství ovládá pár hráčů, dohromady se vyrovnají největším serverům v zemi. Hospodářské noviny (iHNed.cz) [online]. 2019-02-14 [cit. 2021-01-24]. Dostupné online. 
  2. Přehled dezinformačních webů, projektů a lidí šířících dezinformace o aktuální pandemii. Manipulátoři.cz [online]. 2020-10-16 [cit. 2021-01-24]. Dostupné online. 
  3. ZAVADILOVÁ, Tereza. ODS a parta slušných lidí. BBC Czech [online]. 2006-01-23 [cit. 2015-04-11]. Dostupné online. 
  4. PETŘÍK, Lukáš. Fenomén konzervativní revoluce Margaret Thatcherové a Ronalda Reagana a její ideové základy. Praha, 2008. 256 s. rigorózní práce. Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Ústav světových dějin. Vedoucí práce Martin Kovář. Dostupné online.
  5. Konzervativní revoluce Margaret Thatcherové a Ronalda Reagana [online]. Centrum pro studium demokracie a kultury [cit. 2015-04-11]. Dostupné online. 
  6. Robert Břešťan, Dezinformační web EUportál vyhladověl. Firmy si více hlídají, kde na internetu inzerují, Hlídací pes, 10.1.1022

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]