Dynastie Kalākaua

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dynastie Kalākaua
symbol dynastie
ZeměHavajské ostrovy
Mateřská dynastieKeawe
Titulykrál Havajských ostrovů
ZakladatelKalākaua
Rok založení1874
Konec vlády1893
Poslední vládceLiliuokalani
Současná hlavarod vymřel
Větve rodurod vymřel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dynastie Kalākaua (havajsky: Hale o Kalākaua, anglicky: House of Kalākaua) byla domorodá dynastie, která vládla Havajským ostrovům v letech 18741893, byla třetí a poslední havajskou královskou dynastií.

Havajští králové z dynastie Kalakaua[editovat | editovat zdroj]

Když v roce 1872 zemřel bez dědice poslední havajský král Kamehameha V. z dynastie Kamehameha a před smrtí neměl následníka ani nástupce neurčil, rozhodovala o budoucím králi vláda podle královské konstituce. Kandidáti na krále byly 2, jediný mužští příbuzní zemřelého krále. Prvním byl králův bratranec William Lunalilo a druhým byl právě David Kalākaua.

Jelikož byl Kalakaua více konzervativnější než Lunalilo který byl spíše liberálnější a také více oblíbený a tak to byl právě Lunalilo kdo byl zvolen králem. David Kalākaua tuto volbu přijal.

Oficiální králův portrét

Král Lunalilo však nevládl dlouho. Po roce a 25 dnech vlády, zemřel na tuberkulózu aniž by stejně jako Kamehameha V. zanechal dědice nebo určil nástupce. A tak byl již havajským králem zvolen hned Kalākaua, který byl v předchozí volbě jedním ze dvou kandidátů.

Vláda[editovat | editovat zdroj]

Po svém zvolení cestoval po Havajských ostrovech a vyslal obchodní zástupce do USA. Během své vlády také v roce 1881 podnikl cestu po světě, během které ho jako regent v nepřítomnosti zastupovala jeho sestra (jako následník) Liliuokalani.

Na Havajských ostrovech se v té době usazovalo mnoho amerických plantážníků, misionářů a obchodníků. Proto také roce 1875 podepsala Havaj s USA vzájemnou obchodní dohodu, díky níž se cukrová třtina mohla do USA dovážet bezcelně a za dvanáct let bylo USA uděleno právo opevnit námořní základnu Pearl Harbor nedaleko Honolulu. Král Kalākaua byl za přispění Američanů v roce 1887 donucen vzdát se části svých pravomocí a ustanovit konstituční monarchii, kterou pak mohli američtí plantážníci snadno ovládnout.

Král Kalākaua nechal postavit královský palác Iolani, který stojí dodnes. Již psychicky vysílený král v roce 1890 odjel do San Francisca, kde 20. ledna 1891 ve věku 54 let zemřel. Jeho poslední slova před smrtí byla: "Řekněte mému lidu, že jsem se snažil."

Jelikož však král se svou ženou neměli žádné děti a tak se po jeho smrti stala, králova sestra Liliuokalani havajskou královnou. Ta byla proamerickými plantážní o 2 roky později svržena a z Havaje se stala republika a později teritorium USA.

Ostatní členové dynastie Kalakaua[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku House of Kalākaua na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]