Druhý mongolský vpád do Uher

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Druhý mongolský vpád do Uher
konflikt: Mongolské nájezdy do Uher
Mongolský v Uhersku roku 1285, Chronicum Pictum
Mongolský v Uhersku roku 1285, Chronicum Pictum

Trvání12851286
MístoUhersko
Výsledekuherské vítězství, odražen vpád Zlaté hordy
Strany
Zlatá hordaZlatá horda Zlatá horda
Haličsko-volyňské království Haličsko-volyňské království
Uherské královstvíUherské království Uherské království
Velitelé
Zlatá horda Nogaj-chán
Zlatá horda Talabuga
Haličsko-volyňské království Lev Danylovič
Ladislav IV.
Amadeus Aba
Roland Borsa
Jiří Baksa
Petr Aba
Ivánka Aba †
Síla
30 000–50 000 cirka 30 000
Ztráty
těžké, téměř celé vojsko lehké

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Druhý mongolský vpád do Uher byl invazí Zlaté hordy proti Uhrám v zimě 12851286 pod vedením chána Nogaje a Talabugy. Po prvním mongolském vpádu z let 1241–1242 byli Maďaři na další útok daleko lépe připraveni a tentokrát nebyl vpád tak ničivý. Maďarům se podařilo nad Mongoly zvítězit v několika bitvách a odrazit tak vpád Zlaté hordy.

Průběh[editovat | editovat zdroj]

Mongolský vpád vedl ke stavbě mohutných hradů jako je Spišský hrad.

Zprvu vnikly mongolské síly do středního Uherska a vyplenily město Pešť, z kterého se pohotově stačily stáhnut obyvatelé. Mongolové se následně ocitli v bezradné situaci. Před nimi stála síť důmyslného opevnění. Městské hradby a pevnosti představovaly pro ně nezdolatelnou překážku. Talabugovi s vojskem se nepodařilo obsadit jediné opevněné město či hrad. Uherská armáda se poučila z neblahé zkušenosti předchozího vpádu. Vpád Zlaté hordy působil škody hlavně prostým obyvatelům Uher, proti kterým pořádali Mongolové nájezdy až k Dunaji.

Uherské království během druhé poloviny 13. století

Jedna ze stěžejních bitev, v níž Mongolové utrpěli tvrdou porážku, se odehrála v blízkosti hradu Trascău. Po ní se oslabený Talabuga střetl na západě Sedmihradska s vojskem krále Ladislava IV., uherská armáda byla nyní díky vojenským reformám bojeschopnější než vojsko, které bojovalo u Mohi roku 1241. Po této porážce byl Talabuga nucen zavelet k ústupu, cestou zpět na Rus bylo jeho znavené hladovějící vojsko ještě napadeno Sikuly, kteří sloužili v uherské armádě jako lehké jezdectvo. Hladoví a vyčerpaní Mongolové pokračovali v plenění ještě na území svých ruských spojenců.

Důsledky[editovat | editovat zdroj]

Mongolské nájezdy do Uher ještě pokračovaly až do 14. století, nebyly však velké a intenzivní jako vpády předchozí. O dva roky později Zlatá horda zrealizovala vpád do Polska (12871288), v pořadí již třetí. Zde také zasahovala uherská armáda. Na konci roku 1288 pravděpodobně proto Mongolové zahájili proti Uhersku odvetu v podobě útoku na oblast Spiše, byť malého měřítka, takže byli snadno odraženi.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Second Mongol invasion of Hungary na anglické Wikipedii.