Držkovice (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Držkovice
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavbapo r. 1792
Přestavba1910, po r. 1945, 20022003
StavebníkAntonín Strahler
Další majiteléStrahlerové, Sedlničtí z Choltic, Aškenazyové, Bartoňové z Bobolusk
Současný majitelsoukromý majitel
Poloha
AdresaDržkovická 162/1, Opava, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Držkovice (zámek)
Držkovice (zámek)
Držkovice (zámek), Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bývalý zámek Držkovice stojí v centru osady Držkovice, českém výběžku polské obce Dzierżkowice, spadající pod Vávrovice, část Opavy. Po necitlivé přestavbě dnes již zámeckou budovu nepřipomíná.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Veškeré údaje ke šlechtickému sídlu v Držkovicích před rokem 1567, se vztahují k dnešní polské obci. K českým Držkovicím můžeme jako první vztáhnout až zmínku právě z roku 1567, kdy je zmiňována zdejší tvrz v majetku Anny Kašové z Jankovic. Tato tvrz se nacházela severozápadně od zámku a dnes po ní zbývá pouze tvrziště.

Zámek, v podobě jednopatrové klasicistní budovy s mansardovou střechou, nechal po roce 1792 postavit Antonín Strahler. V roce 1815 jej získali Sedlničtí z Choltic a po roce 1904 byl postupně v majetku Aškenazyů a Bartoňů z Bobolusk. Zámek v této době již nebyl využíván jako sídlo vrchnosti, pouze jako správní centrum majetků. V roce 1910 jej zakoupila část obyvatel Držkovic a zámek prošel úpravou pro potřeby školy založenou Maticí opavskou. Od roku 1919 jej vlastní rodina Kuzmíkových.

Na jaře 1945 byl při bojích poškozen a při následných opravách přišel o většinu historických architektonických prvků. Zbývající prvky ztratil během modernizace v letech 20022003.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • F. Musil: Neznámé zámky Moravy a Slezska, 2015

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]