Dolnomoravská niva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dolnomoravská niva

StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Map
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dolnomoravská niva je geomorfologický podcelek Borské nížiny. Zabírá pás území v okolí řeky Moravy, od jejího soutoku s Dyjí.

Vymezení[editovat | editovat zdroj]

Podcelek leží na západním okraji Borské nížiny, poblíž dolního toku řeky Morava. Tvoří jej úzký pás území a v rámci krajinného celku sousedí na východě s podcelky Záhorské pláňavy, Podmalokarpatská sníženina a Novoveská plošina. Jižním okrajem se niva dotýká Devínských Karpat, patřících k Malým Karpatům, západní okraj vymezuje vodní tok Moravy a státní hranice s Rakouskem a na severu navazuje Dyjsko-moravská niva, podcelek Dolnomoravského úvalu.[1]

Chráněná území[editovat | editovat zdroj]

Velká část Dolnomoravské nivy patří do CHKO Záhorie, z maloplošných chráněných území zde leží:

Osídlení[editovat | editovat zdroj]

Území Dolnomoravské nivy patří k zaplavovaným částem nížiny, proto i osídlení je v této části jen minimální. V blízkosti řeky, většinou však mimo území podcelku, leží jen Devín, Vysoká pri Morave, Záhorská Ves a Suchohrad.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Záplavové území cesty většinou obcházejí, ale nivu protínají komunikace vedoucí do Rakouska. V jižní části je to cyklomost slobody a železniční trať Bratislava-Marchegg u Devínské Nové Vsi, v Záhorské Vsi přívoz a v Moravském Svatém Jánu cesta do Hohenau an der March.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dolnomoravská niva na slovenské Wikipedii.

  1. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Dostupné online. 
  2. mapový portál HIKING.SK [online]. Dostupné online.