Diskuse s wikipedistou:Sveter/y

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto je prostor pro diskusi.

Cite news[editovat zdroj]

Dobrý den, vidím, že jste založil {{Cite news}} po vzoru anglické Wikipedie. Upozorňuji na existenci {{Citace periodika}} a {{Citace elektronického periodika}}, které se snaží řešit stejnou problematiku dle českých norem. --Beren 22:47, 8. 6. 2008 (UTC)

Existence těchto šablon jsem si vědom. Kopie anglických jsem vytvořil pro použití v článcích překládaných z anglické wikipedie. Jsem si vědom, že to není ideální řešení, ale pro editory (alespoň tedy pro mě) možnost udělat Ctrl+C Ctrl+V mnohem pohodlnější a běžný čtenář rozdíl prakticky nepozná. --Sveter 00:09, 9. 6. 2008 (UTC)

Kytička tě nemine za New York[editovat zdroj]

Za Nového Jorka!

Ahoj, jak asi správně tušíš, tak tě kytička nemine (a nakonec minula :). Pamatuj, že po tobě házím tímto žlutým čímsi s vděčností za milé překvapení, které jsi mi dneska způsobil. Jako rozšíření článku o takovej kus je moc pěkné. Díky ti a tady je teda ta žlutá květena (jen teda doufám, že nejsi alergickej na pyl, jinak ti budu muset u příštího překladu nechat vytesat ten kamenej pomník Jungmana za překládání, už si na něj taky zralej ;) Měj se a dík!!

A víš co :) já jsem si to rozmyslel, 2 kytky už jsi dostal, takže já ti žádnou nedám. Rovnou na tebe hodím ten šutr, jelikož tyhle tvoje překládací móresy si ho určitě už zaslouží!!! Takže jen tak dále a mnoho radosti u dalších překladů. Jenom teda doufám, že tě hození toho kamenu nezraní a nebudeš to brát za kamenování :] --Chmee2 22:49, 8. 6. 2008 (UTC)

Díky moc, jako kamenování to rozhod¨ně neberu :) --Sveter 00:09, 9. 6. 2008 (UTC)

Významnost a zdroje[editovat zdroj]

Ahoj, významnost je třeba doložit nezávislými zdroji. Nemá cenu odstraňovat šablonu bez toho, aby jsi dodal zdroje. Ostatně týká se to i ověřitelnosti. Nestačí že předmět článku znáš ty. --Tlusťa 14:32, 19. 6. 2008 (UTC)

Nolicence autor.[editovat zdroj]

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujícím souboru:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu. --Vrbova 08:26, 24. 6. 2008 (UTC)

Vysvětlení[editovat zdroj]

Uvedená licence uvádí toto: Držitel práv k tomuto souboru povolil použití komukoliv pro jakýkoliv účel, včetně neomezeného šíření, komerčního užívání a modifikování. Změny tučného písma provedeny mnou. Ovšem na stránkách ministerstva věcí je uvedeno toto: Fotografie a materiály v této galerii jsou k dispozici k volnému využití v médiích a lze je veřejně reprodukovat bez nutnosti souhlasu Ministerstva zahraničních věcí ČR - pokud není výslovně uvedeno jinak. V případě dalšího mediálního využití fotografií uveďte zdroj. Máte-li další požadavky či zájem o jiné parametry zde nashromážděného materiálu, prosím volejte odbor Tiskového mluvčího.

Tato věta tedy umožňuje volné šíření v médiích u nichž je oprávněný předpoklad licence a veřejné reprodukci, v žádném případě však k modifikaci. Je to škoda, ale takový obrázek tu nemůže bez souhlasu přes wp:OTRS zůstat. --Vrbova 08:26, 24. 6. 2008 (UTC)

Asi nemá cenu tvrdit, že Váš absurdní striktně formalistický přístup tomuto projektu škodí. Mohli jsme zde mít fotografii, u které dal majitel autorských práv svolení k volné publikaci na internetu, ale bohužel to neudělal formou, kterou Vy požadujete a tudíž čtenář (o kterého by nám mělo jít v první řadě) bude ochuzen. --Sveter 11:46, 24. 6. 2008 (UTC)

ekoterorismus[editovat zdroj]

Dobrý den Za kompletní přepsání článku ekoterorismus do vhodné podoby Vám uděluji wikikitičku: . --Don Pedro 14:38, 25. 6. 2008 (UTC)

Díky za to upozornění na nástěnce správců, některé akce jsou tu holt paranoidní. --Dezidor 12:31, 4. 7. 2008 (UTC)

Soukromé blogy[editovat zdroj]

Soukromé blogy jakýchkoliv politiků do encyklopedie jednoznačně nepatří ! Nevhodná politická propaganda ** --MiroslavJosef 09:56, 6. 7. 2008 (UTC)

Nesouhlasím, v případě oficiálního blogu osoby, o níž je článek, je uvedení blogu naprosto v pořádku. --Cinik 10:00, 6. 7. 2008 (UTC)
Nevhodná politická propaganda sem nepatří ** soukromé názory politiků jsou neencyklopedická záležitost ** --MiroslavJosef 10:03, 6. 7. 2008 (UTC)
Oficiální blog není příliš soukromá záležitost. Do externích odkazů patří. --Cinik 10:05, 6. 7. 2008 (UTC)
Jak myslíte, jsem členem zde nejmenované vládní politické strany, nikdy bych si ale nedovolil jakoukoliv politickou propagandu vnášet do Wikipedie ** --MiroslavJosef 10:06, 6. 7. 2008 (UTC)
Domnívám se, že blogy politiků jsou natolik relevantní, že by měly být v externích odkazech uvedeny. Cílem těchto blogů je nepochybně politická propagace až propaganda, avšak hodnotu encyklopedických hesel o politicích nijak nesnižují. Blog je prvním zdrojem, kde se čtenář dozví politikovy názory. Něco jiného by byl samozřejmě případ, kdy by byl politický blog použit jako zdroj v heslech o jiném tématu, ale to není tento případ. --Sveter 10:11, 6. 7. 2008 (UTC)

Fotky ústavních soudců[editovat zdroj]

Zdravím, do OTRS před chvílí dorazil e-mail ohledně fotek ústavních soudců. Prohlášení bylo trochu problematické, takže jsme jej nemohli přijmout. Napsal jsem JUDr. Rychetskému mail s nabídkou dalšího řešení. O dalším postupu budu informovat. S pozdravem -- Mercy (|) 11:58, 10. 7. 2008 (UTC)

OK, díky za info. --Sveter 12:07, 10. 7. 2008 (UTC)

Takže po e-mailové a telefonické domluvě jsme dospěli k závěru, že momentálně nebude možné fotografie uvolnit. Problém je v tom, že předseda ÚS na základě dohody s ostatními soudci vydal svolení použití fotografií pouze pro Wikipedii a souhlasil jen s rozměrovými modifikacemi. Takové svolení bohužel nemůžeme přijmout, protože tyto obrázky by neodpovídaly žádné ze svobodných licencí. Dále se soudcům údajně nelíbila možnost fotografie měnit resp. šířit mimo Wikipedii. Domluvili jsme se, že to ještě jednou projednají, ale spíše to vypadá, že to nevyjde. Kdyby se něco změnilo, opět se ozvu. -- Mercy (|) 12:47, 10. 7. 2008 (UTC)

Správcovská svévole[editovat zdroj]

Ahoj, hele nechceš už toho navážení se do správců nechat, ten obrázek je (ale nemusí být navždy to dá rozum) zakázán kvůli tomu, že někdo s podobnými zvandalizovává např. hlavní stranu, pak se zase pomalu rozbrečí někdo na nástěnce správců, že je na Hlavní straně obrovský penis a že málem dostal infarkt nebo že mu z toho někdo v rodině málem umřel (diff hledat nebudu al eněkde to je). Tak se prostě z blacklistu odstraní a je to. Ještě sis nezvykl, že jsi na Wikipedii, kde se dá vše udělat v pohodě, vše se dá řešit a není třeba hned za vším vidět šikanu, cenzuru a další ze strany správců? Musíš mít život hodně těžký, když za všechno na světě můžou blbý správci český wiki. Já Tě měl za solidního a kvalitního wikipedistu, kterýmu jde o dobro wiki.--Horst 24. 7. 2008, 15:20 (UTC)

O dobro wiki mi jde v první řadě. To ovšem neznamená, že se občas nepustím do ostré kritiky správců, přece jen nebudu sedět na místě a mlčet, když vidím, že se dějě něco špatně. Ta poznámka o mém "těžkém životě" a o tom, že dle mě za vše mohou "blbý správci český wiki" mi přijde hodně mimo mísu, neboť na cs wiki jsem zaregistrovaný takřka tři roky a na "správcovskou svévoli" jsem si stěžoval snad dvakrát, jednou dnes a jednou ohledně nedodržování licenčních pravidel týkajících se nahrávání obrázků ze strany správců, kteří se tváří, že je chtějí důsledně respektovat. Na nic více si nevzpomínám. Ještě jsem si vzpomněl, že jsem tak označil Mercyho editace, kterými odstranil odkazy na videoklipy na youtube. (dopsáno později) Možná jsem v některých diskusích naznačil, že určitá pravidla či doporučení mohou vytvářet pro svévoli prostor, ale to nebylo míněno vůči současným správcům jako utok, ale jako neurčitá obava do budoucna, která není spojena s žádnou konkrétní osobou či osobami, ale je obavou z toho, že kdokoliv, klidně někdo, kdo na wiki v současnosti nepůsobí, by těchto pravidel mohl zneužívat ke škodě projektu. --Sveter 24. 7. 2008, 15:51 (UTC)
Ok právě proto, že Tě tu vídám sakra dlouho je mi to dnešní shrnutí divný, ale nebudem se vztekat za to to fakt nestojí. Akorát by mě teda zajímalo co říkáš na de:MediaWiki:Bad image list, en:MediaWiki:Bad image list, tamní správci taky zneužívají nebo v budoucnu mohou?--Horst 24. 7. 2008, 15:59 (UTC)
Německá wikipedie při pohledu na seznam problém se zobrazováním nežádoucích vulgárních obrázků nikdy neměla, či jej dokázala vyřešit jinak a používá jej k zákazu obrázků, které jsou asi proti autorskému právu. Německé autorské právo není mým koníčkem, takže se k tomu nedokážu kvalifikovaně vyjádřit. Anglická wikipedie se principů otevřené encyklopedie dle mého názoru vzdala již dávno, ale to by bylo na delší debatu a bylo by to off-topic. --Sveter 24. 7. 2008, 16:11 (UTC)