Diskuse s wikipedistou:Starman~cswiki

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Reakce na výhrady na uživatelské straně[editovat zdroj]

Zdravím, nu, nebudu Vám brát Váš názor, do jisté míry a jistým způsobem myšlení wikipedistů opravdu zkreslené je, ale okomentuji především Vaše argumenty…

  • Kategorizace je poněkud problém, ovšem koneckonců stále platí, abyste editoval s odvahou. Od toho Wikipedie je. Jen nesmíte lpět na vlastním názoru. I to je její charakteristický příznak jehož je nutné na Wikipedii dodržovat. Ona by totiž jinak nemohla fungovat, kdybychom všichni lpěli jen na tom, co si myslíme my.
    • jak pomuže editovani s odvahou tomu, aby se dalo v kategorizaci vyznat? Stejně to někdo smaže (ehm uvede do původního stavu)
  • Množství příspěvků nestagnuje. Dovolím si Vás odkázat na statistiky kde je nárůst vidět jaksi neoddistkutovatelně. Musím vás zároveň upozornit, že Daniel Šebesta jež měl vůči Vaší činnosti oprávněných námitek edituje sice Wikipedii již poměrně dlouho, ale rozhodně nemá ani práva, ani známé. Jen se mu to, co jste přidal, z jím uvedených důvodů vycházejících z filozofie tohoto projektu nelíbilo a já se k němu nemohu než nepřipojit. Každý článek musí odpovídat jistým standardům – to proto, aby se Wikipedie nestala sbírkou náhodných textů (jíž už tak je), ale měla alespoň jednotnou úpravu, styl a každý článek poskytoval alespoň jistou informační hodnotu. Mohu Vás ujistit o tom, že i tak se to nedaří zcela ideálně. Proto nové články jež přidáte nemohou být příliš krátké, musí být psány srozumitelně a věcně, bez chyb a určitým stylem. Vlastní názor jsou fakta interpretovaná subjektivně a ty čtenář encyklopedie neočekává. Očekává nezaujaté informace aby si na jejich základě mohl vytvořit názor svůj. Encyklopedie k předávání názorů určeny nejsou.
    • Ok, tak tedy nestagnuje, ale to v bance na "knížce" taky ne, je tam urok 1% v době kdy je inflace 5%. Rovněž bych chtěl poukázat an to, že spousta hesel, které hledám není ani v anglické verzi. Mám šanci se dožít dostatečně velké encyklopedie? Při 60 za den se milionu hesel dočkáme až za 41 let a to nevím jestli tady ještě budu..
  • K třetí výhradě doplním jen to, že velká část děl má svého autora. Autor má právo rozhodovat jak s nimi naloží, proto je nemůžete (neuvádí-li on sám opak) vzít a umístit sem nebo kamkoliv jinam na veřejně přístupné místo. Tím mu jeho dílo kradete. Vždyť co jiného než manipulace a použití bez vědomí majitele krádež je?
    • Krádež je to, když někomu něco vezmu a on to tím ztratí. To co popisujete je jen nelegální kopirování.

Vidíte. Vše má svou logiku. Nedejte se odradit.

--Martin Kozák 13:53, 20. 4. 2007 (UTC)

    • Můj názor: Pokud by autor článku dostal 10 halířu a autor knihy korunu pokažde když si jeho dílo někdo přečte v elektronické podobě od svazu autorů, pak by to nebyla krádež, ale šíření dílá, za což by platil autor.

--Starman 18:39, 21. 4. 2007 (UTC)

To máte dozajista pravdu, pokud Vás správně chápu, dokonce s Vámi souhlasím, ale bohužel se to neděje. Zákony je nutné dodržovat, žijeme v právním státě, ať už jsou jakkoliv špatné. V opačném případě by totiž Wikipedie nemohla existovat.
Jak víte, že Vaše editace někdo smaže? Nesmaže, pokud mají své odůvodnění, logiku, neporušují autorká práva a vyhovují stylu ostatního projektu. Kdyby všechny editace „někdo mazal“, žádné články by tu nebyly. Kategorizaci můžete ovlivnit stejně jako obsah článků. Jak říkám, editujte s odvahou. Jak editovat systém kategorií je popsáno v nápovědě. Není to složitý systém, jen je v něm poněkud nepořádek. Je to trochu problém.
Na statistiky se v tuto chvíli bohužel nemohu připojit, ale pokud si vzpomínám, grafy zahrnují jak počet článků, tak počet editací přičemž česká Wikipedie roste v obojím. Počet úprav by měl být vyšší cca devětkrát jak je vidět v interní statistice systému v průměru počtu editací na stránku. Vracení verzí z celkového počtu úprav tvoří odhadem několik procent. Příliš časté to totiž, ač se zdá že ano, není. To by se pak Wikipedie nikdy k ničemu nedobrala. Spousta hesel anglické Wikipedie tu skutečně není. Přeci jen je anglických mluvčích cca 700 milionů což je ve srovnání s deseti milióny Čechů výrazně více. Šedesát tisíc článků je pak po přepočtu kupodivu docela dobrý výsledek – vždyť je to totéž, jako kdyby v anglické Wikipedii bylo čtyři a půl milionu hesel. Ve skutečnosti má anglická Wikipedie hesel „pouze“ jeden a půl milionu. Jak se bude nárůst vyvíjet lze jen těžko říct. Teoretický model by bylo možné odvodit z nárůstu míry rozvoje anglické Wikipedie (tabulky zde). Lze předpokládat, že v ostatních Wikipediích bude nárůstová křivka obdobná v rozsahu úměrném počtu mluvčích daného jazyka.
Ke krádeži. Je to otázka pohledu. Ovšem ať už to je nelegální kopírování nebo krádež, autorovi jej nikdo nezaplatí (ač to třeba očekává) a tím jej poškodí. Bohužel.
--Martin Kozák 17:31, 21. 4. 2007 (UTC)
    • Uznávam, že je třeba zákony dodržovat.
    • Ke krádeži. Takže pokud budu očekávat, že za rok zde bude milion hesel a ono nebude, tak můžu wikipedii zažalovat za to, že mě poškodila? Že nesplnila mé očekávani?
    • Je možné udělat nějakou nadstavbu na wikipedii (např. wikinepedia), která by běžela na enginu wikipedie, ale byly tam pouze originály a odkazy? Tj. pouze názory uživatelů?

--Starman 12:05, 31. 5. 2007 (UTC)

Udělil jsem ti týden na přemýšlení. Příště to bude na mnohem delší dobu. -- Mercy (|) 11:31, 25. 4. 2008 (UTC)

Vandalismus[editovat zdroj]

Pozor! Přestaňte prosím přidávat do Wikipedie nesmysly, je to považováno za vandalismus. Editaci si můžete vyzkoušet na pískovišti. Pokud nepřestanete poškozovat Wikipedii, bude vám zablokována možnost editace. Děkuji za pochopení.

--Tlusťa 08:50, 9. 11. 2007 (UTC)

Dobrý den, děkuji, že zkoušíte editovat Wikipedii. Váš experiment fungoval a byl posléze odstraněn. Pokud chcete dále experimentovat, použijte prosím pískoviště, neboť pokusy v článcích jsou obvykle rychle smazány. Pokud se chcete dozvědět něco o přispívání do Wikipedie, podívejte se na stránku Vítejte ve Wikipedii.

--Starman 08:56, 9. 11. 2007 (UTC)

Odstraneni sablony copyvio[editovat zdroj]

odstranil jsem sablonu copyvio, ktera toto radi do kategorie zkopirovanych clanku a znesnadnuje spravu. Verim, ze to budete akceptovat a nebudete ji vracet. Sve reseni bych nerad prosazoval silou. Dekuji --Vrba 22:55, 3. 4. 2008 (UTC)


Pozor! Přestaňte prosím přidávat do Wikipedie nesmysly, je to považováno za vandalismus. Editaci si můžete vyzkoušet na pískovišti. Pokud nepřestanete poškozovat Wikipedii, bude vám zablokována možnost editace. Děkuji za pochopení.

-- Mercy (|) 11:26, 25. 4. 2008 (UTC)

Váš účet bude přejmenován[editovat zdroj]

17. 3. 2015, 23:49 (CET)

Přejmenováno[editovat zdroj]

19. 4. 2015, 05:16 (CEST)