Diskuse s wikipedistou:Silybum

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jsem tady nový a zcela nadšený. Jako kantor na stavební průmyslovce asi "zapojím" i svoje studenty. Jen ať tvoří. Těším se na spolupráci. Ing. Jan Smejkal

Pěkně vítám v české Wikipedii, snad se Vám zde bude líbit. Zkuste se nejprve s Wikipedií seznámit a pak teprve přizvěte své "svěřence", abyste je případně mohl i korigovat. Přeci jen ne každý hned napoprvé začne editovat zcela v souladu s pravidly a zvyklostmi, některým chvíli trvá, než si zvyknou, že článek ma začínat úvodním odstavcem, který obsahuje základní charakteristiku věci, o které článek pojednává. Také formátování je jiné než u běžných www stránek (Wikipedie ma vlastní značkovací jazyk). Žádný wikipedista z nebe nespadl, to je jasné. Nováčky se sice snažíme vlídně opravovat, ale přišla-li by sem náhle skupina dejme tomu 50 lidí najednou, kteří by dělali ty samé chyby, tak bychom pak nedělali nic jiného, než že bychom opravovali jejich chyby a vysvětlovali, proč je to chyba. Ještě Vám se vložím standardní "vítací" text, který obsahuje mj. i to, jak se dá snadno a rychle podepisovat. Takže hodně štěstí při psaní článků ve Wikipedii! A když si s něčím nebudete vědět rady, tak se klidně zeptejte, někdo se Vám bude věnovat. --Luděk 10:11, 31. 12. 2005 (UTC)

--Luděk 10:11, 31. 12. 2005 (UTC)

Re: Ludek[editovat zdroj]

Jakkoli jsem nový, pochopil jsem, že jakýkoli příspěvek je vázán určitou formou. Samozřejmě si budu nejprve sám a potom teprve ( až sám sebe poučím ) se svými studenty vytvoříme jiná pískoviště k tréningu. Mám jen dotaz. Napsal jsem skripte pro studenty z architektury a možná bych z nich mohl "vypreparovat" některá hesla. Našel jsem již hotové heslo Mešita. Mohu ho vzít jako formu, které je nutno se držet?

Silybum

Chcete tím říci, že článek mešita někdo opsal z Vašich skript? Obvykle články anonymních přispěvatelů kontrolujeme, zda nejsou odněkud zkopírovány, ale nemůžeme znát přerůzné papírové zdroje. Pokud tedy někdo porušil Vaše autorská práva a vložil sem bez Vašeho souhlasu text, omlouváme se a žádáme dodatečně o souhlas.
Co se týče Vašich skript, záleží na tom, zda máte autorská práva na svůj text, zda je třeba od Vás nekoupilo nakladatelství, které ona skripta vydalo (hovořím samozřejmě o hmotných právech). Pokud sem své články ze skript vkládat můžete a chcete, chtěl bych ještě upozornit na jednu věc - tím, že sem vložíte svůj text, zároveň vyjadřujete souhlas s tím, aby jej kdokoliv upravoval, doplňoval, přeskupoval atd. Prostě jej sem vkládáte pod licneci GFDL (podrobnosti o autorských právech by Vám asi nejlépe vysvětlil Wikipedista:Beren). Můžete sem třeba jeden typický článek vložit a pak pár dnů počkat a sledovat, co s tím článkem udělají služebně starší wikipedisté, jak doplní kategorie, interwiki, doplní wikiformátování, upraví veledůležitý úvodní odstavec apod. A na základě toho se pak pokusit vkládat další články. --Luděk 17:26, 31. 12. 2005 (UTC)


Tak slovíčko i ode mne, především vítám Vás také. K článkům o architektuře. Vaší otázce rozumím asi trochu jinak, máte prostě pár textů, pravděpodobně k různým tématům architektury, a ptáte se, zda-li článek Mešita může sloužit jako vzor pro formulace, uspořádání atd. Jistě. Navíc, v článku Mešita se můžete - dle Vašich jazykových znalostí - podívat i na cizojazyčné verze (anglicky, německy...). Zejména pak ale doporučuji podívat se na kategorii Kategorie:Architektura, kde by měly být uvedeny všechny články k tématu u nás. Tam pak můžete nejen studovat další (no a opravovat je), ale zjistíte, jaké články už vůbec existují. PF 2006 a mnoho zdaru, -jkb- 17:39, 31. 12. 2005 (UTC)

Re2: Luděk[editovat zdroj]

V žádném případě jsem nechtěl říct, že toto heslo (Mešita) někdo použil z mých skript. Jen jsem ho chtěl vzít jako "mustr" formátu pro přepracování dalších hesel, která mám již "hotová" ve skriptech o architektuře. Silybum


Pokud dobře chápu Váš dotaz, zajímáte o nějaký vzor článků. Mohu Vám doporučit stránku Wikipedie:Doporučené články kde je seznam článků, která lze považovat za nejlepší vzory. --Li-sung 17:36, 31. 12. 2005 (UTC)

Re: Li-sung[editovat zdroj]

Toť byla moje idea. Díky. Silybum

Silybum přeje v roce 2006 všem wikipedistům a jejich blízkým to, co oni přejí jemu a jeho blízkým!!!!! S.

podpis a shrnutí[editovat zdroj]

Koukal jsem na Vaše úpravy v článku slon. Do článků se nepodepisujeme, to by rušilo při čtení informací, autorství je uvedeno v historii článku. Poprosil bych také, abyste do políčka shrnutí editace vyplňoval stručný popis Vámi učiněných změn. Je to důležité pro stránku posledních změn i v historii článku, kdy se dohledává, kdy přibyla jaká informace, což je občas nutné. Díky za pochopení. --Luděk 20:39, 31. 12. 2005 (UTC)

Já si jen tak na nečisto blbnul netuše, že reakce je tak rychlá. Díky za informace, pokusím se je zapamatovat. Víte, já jsem původním vzděláním lingvista a navíc vyučený typograf a tak mě to ponouká k e "kosmetickým" úpravám textů.--Silybum 20:47, 31. 12. 2005 (UTC)