Diskuse s wikipedistou:Saltzmann/pískoviště

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

No neříkej, že by se Ti to nelíbilo (a nebylo by stylové) mít všechny poslední Přemyslovce mezi NČ nebo aspoň DČ. ;-) Navíc Němci i Angličané mají velké množství svých (i cizích) panovníků mezi NČ a Poláci jich mají taky několik. Jen u nás je Přemysl Otakar I. sirotek... :-) --Saltzmann 21. 11. 2009, 12:24 (UTC)

Neřikám, že to neni příjemná představa... :-) Ale bude to chvíli trvat... Mě osobně ještě zaujal Václav III., takže na toho se podívám rád. :-) Hele, musím teď dělat věci do školy, tak ti pak večer napíšu a můžem to probrat i s Acomou a Bosquete --Mozzan 21. 11. 2009, 12:59 (UTC)
No já mám zase slabost pro Václava I., takže zůstává pro společné dílo Přemysl Otakar II. ;-) Jinak Václav III. zajímá myslím i Acomu. Kromě toho by to ale znamenalo i hodně zamodřování a také články jako např. to Moravské pole, Bitva u Lehnice apod. --Saltzmann 21. 11. 2009, 14:23 (UTC)
Sem tu :-) Tak mě napadá, že by bylo fajn pojmout i celkově české dějiny ze široka a postupně přidávat a zlepšovat nejdůležitější články. Hele tak mě napadá... nechtěl byses někdy pustit do Dějin Česka? S tím, že bychom na to vzali víc lidí a každý by udělal určitou část? :-) Myslim, že dostat tenhle článek mezi NČ by stálo za to, i když s tim bude neuvěřitelný množství práce --Mozzan 21. 11. 2009, 15:56 (UTC)
Určitě, ale teď bych na to neměl čas. Zkusme udělat to "13. století", vyzkoušíme si, jestli na to máme, a pak můžeme zkusit to Česko, protože to bude monstrózní projekt. A určitě pro více lidí. --Saltzmann 21. 11. 2009, 16:17 (UTC)
Fajn, já teď dodělám Herakleiovce a porčtu kvůli Václavovi Velké dějiny zemí Koruny české ;-) Nechceš teďka ještě nějak dát dohromady Václavovy sekce? Abychom to rovnou teď probrali... --Mozzan 21. 11. 2009, 16:43 (UTC)

Dobře. Teď je to takto.

   * 1 Neradostné mládí a „zlá léta“ 
   * 2 Vězeň na Bezdězu 
   * 3 Počátky samostatné vlády 
   * 4 Dobrý král a (negramotný) vzdělanec 
   * 5 Mincovní reforma 
   * 6 Polská koruna
   * 7 Uherská koruna
   * 8 Verše Václava II.
   * 9 Potomci
   * 10 Genealogie
   * 11 Odkazy
         o 11.1 Reference
         o 11.2 Literatura
         o 11.3 Externí odkazy

Možná takto? Ale je to jen nástřel. Neříkám, že něco ještě nebude mít podkapitoly apod. (Třeba 3. a 4. by mohly být podkapitoly nějakého nadtématu). Zajímal by mne Tvůj názor/návrhy. Když tak přidej názor, jestli to "dětství" stačí tak, jak ho zatím mám.

1 Dětství
2 Zlá léta
3 Boj šlechtických stran
4 Konec Záviše z Falkenštejna
5 ?Pražský groš, Na cestě k pražskému groši?
6 Polská koruna
7 Uherská koruna
8 Básník Václav II.
9 Potomci
10 Genealogie
11 Odkazy
    o 11.1 Literatura
    o 11.2 Poznámky
    o 11.3 Reference
    o 11.4 Externí odkazy

--Saltzmann 21. 11. 2009, 17:48 (UTC)

No já bych to viděl takto :-)

  1. Dětství
  2. Regentství Oty Braniborského
  3. Boj šlechtických stran
  4. Konec Záviše z Falkenštejna
  5. Mincovní reforma a zavedení pražského groše
  6. Václavova říšská politika
  7. Získání polské a uherské koruny
  8. Zhoršující se zdraví a smrt
  9. Václavova básnická tvorba
  10. Potomci
  11. Genealogie
  12. Odraz v literatuře a umění
  13. Odkazy

Dětství je ok. Hladomor bych spojil s vládou Oty Braniborského. Hele, já si dám teď trochu oraz od počítače po tý Byzanci a zase večer se snad ozvu. --Mozzan 22. 11. 2009, 12:52 (UTC)

Jde se na to... :-)[editovat zdroj]

Hele, jdu na toho Václava. Chceš si vzít i konec Záviše? Že bych začal prvními léty samostatné vlády :-) --Mozzan 5. 12. 2009, 13:13 (UTC)

Určitě, tak jsem se přece i domlouvali. :-) --Saltzmann 5. 12. 2009, 13:15 (UTC)
Jestli to budeš psát u sebe na písku, tak nezapomeň, že tu něco zajímavého k tomu už spáchala Acoma. :-) --Saltzmann 5. 12. 2009, 13:27 (UTC)
Jj, počítám s tím, že se jí ještě zeptám, jestli k tomu chce něco dodělat. Já vždycky tu jednu sekci napíšu u sebe a pak jí sem hodím, kvůli editačním konfliktům ;-) --Mozzan 5. 12. 2009, 13:42 (UTC)
Jj. Myslím, že tak je to ideální. Jen je potřeba nějak zakomponovat (upravit) pak i to, co už je tady. --Saltzmann 5. 12. 2009, 16:50 (UTC)

No hurá[editovat zdroj]

Konečně sem tu, šílený... nejdřív se mi sesypal počítač i s částečně sepsanym Vaškem a potom ještě modem, tak jedu s novym počítačem a modemem na vypůjčenym ze servisu. Do toho zkouškový. Ale pustim se do toho co nejdřív ;-) --Mozzan 2. 1. 2010, 22:00 (UTC)

Tak jsem do toho pomalu pustil... hele co ten Čeněk z Kamenice? Je encyklopedicky dost významný na vlastní článek, nebo je známý jenom tím, že ho popravili jako pomstu za Záviše? --Mozzan 18. 2. 2010, 09:47 (UTC)

Takové drobnosti bych teď neřešil. Na to bude vždycky čas na konci to např. začernit. Ještě k tomu, cos mi psal do pošty. U NČ (a nic menšího po Václavovi nemůžeme chtít :-) je myslím 80kb (případně i víc) v pohodě. Trochu jsem prolítával Tvůj text. A mám pár připomínek. Nejdříve trocha chvály. ;-) Nevypadá to špatně. Ale abys nezpychnul, tak je podle mne je nedostatečné, abys to psal na základě dvou knih, ke kterým navíc (ať chceme nebo nechceme) má odborná veřejnost jisté výhrady. Aby bylo jasno. Nevadí mí ani Vaníček, ani Charvátová, koneckonců je sám je používám, ale je to na NČ podle mne málo. Vůbec nepoužíváš (alespoň podle referencí) Šustu, Antonína a další (mrkni do seznamu literatury), což je určitě potřeba. Zatím. --Saltzmann 20. 2. 2010, 20:44 (UTC)
Jo, já přidám další, bohužel jsme momentálně uprostřed Jizerských hor, kde se jaksi odbornější literatury moc nedostává. :-D Za to je tu spousta klidu, který člověk na ten článek taky potřebuje. Já udělám základy na těhle dvou knížkách, aspoň aby kostra byla hotová, pokud to za víkend stihnu. A až budu v Praze, tak vytáhnu na válečné tažení do knihovny a přitáhnu domů dostatek kořisti, aby se ten článek zakládal na aspoň 8 zdrojích + pár těch citací ze Zbraslavské kroniky. :-) --Mozzan 20. 2. 2010, 20:50 (UTC)
Tak znáš mne a víš, že jsem rýpal, kterému nic není dost dobré. ;-) Problém je, že si různá literatura může různě odporovat, a pak bude problém to skloubit (případně se už Ti do toho nebude chtít). Malé OT. Nevíš co se stalo s Emírem, že to zabalil? A co PVH? Jak jsi dopadl? A kdo Vás zkoušel? A co zbývající zkoušky (předpokládám pravěk? a ještě něco?) A pro info. Nevím jestli jsi zaregistroval toto, tak by to mohlo sloužit jako orientační vodítko toho, kam se dál pustit v práci na NČ a DČ. Historie z toho vychází nejlím se 3 NČ a 3 DČ. --Saltzmann 20. 2. 2010, 20:58 (UTC)

PVH - stydím se, neudělal jsem písemnou zkoušku, první dva rukopisy ok, třetí z 19. století příšerné. Sice jsem jich dělal několik v paleografické čítance, ale tenhle byl jako na potvoru úplně jiný od ostatních. Pravěk a Sociální a hospodářské dějiny ok, zbytek mě čeká v červnu,na pvh mám naštěstí další dva pokusy a abych se pořádně naučil teorii, plánuju dotáhnout Pomocné vědy historické mezi NČ. :-D Já totiž cokoliv co napíšu na wiki (tedy předávám informaci dál), tak se je automaticky téměř bez větších potíží naučím :-) takže by to mohlo fungovat. A průběžně ty rukopisy musím dál cvičit. Holt kvůli mému zaměstnání (překladatel) jsem enměl čas na cvičení z pvh a nevyplatilo se. Každopádně si z toho nedělám hlavu - je to další výzva. ;-) ale za ostatní přednášky a cvičení mám zatím cca 35 kreditů, což je docela slušné a když vše půjde dobře, tak na konci roku budu mít 85 kreditů, tedy 25 kreditů k dobru do dalšího roku :-)

Na ty oznámení jsem koukal už před časem a nebylo by to špatné. Ovšem na druhou stranu už jsem koukal, že zařazení článku mezi nč může zvýšit návštěvnost článku několikanásobně (např. srovnej návštěvnost Dějn Řecka v lednu 2009 a 2010, takže možná bylo zajímavé vybrat témata, o kterých si myslíme, že by je čtenáři měli znát a povýšením na nč je s článekm seznámit). V zásadě se dá řídit jak návštěvností, tak návštěvnost samotnou olivňovat. :-) Můžem se rozhodnout jak chcem :-)

Co se týče plánů: ty mám tady a až udělám ty, pustím se rád do dalších věcí v tom seznamu :-)

Protiřečení - jo, to už jsem si zjistil u Charvátové i Vaníčka. Ale aspoň je to dobrý trénink na proseminárku, bakalářku, diplomku, knížky etc. :-) --Mozzan 20. 2. 2010, 21:23 (UTC)

P.S. S tím Emírem - sám nevím, možná ho delší dobu buzeroval Egg kvůli jménu, ale kvůli tomu asi neodešel. On si plánuje založit vlastní stránky a na nich psát vlastním způsobem, aby nebyl svázaný pravidly wiki. Taky už jsem nad tím přemýšlel, ale zase jsem si říkal, že beztak wiki čte nejvíc lidí a ventilovat nějakou snahu uvádět vlasntí myšlenky bych mohl kupříkladu na stránkách e-středověk. Vím, že tam ty i acoma jste a přišlo mi to docela zajímavé. Například Byzanc tam přespříliš zmíněná není a myslím si, že by to byla oblast, kde by se dal ten web notně rozšířit. Bohužel o e-stredoveku vím taky minimum a nejsem si ani jsitý, zda tam můžu normálně připisovat články já sám. :-) Jinak na Emíra mám kontakt na Facebooku a čas od času si s ním povídám, protože jsem převzal část jeho rozpracovaných hesel a během roku je dodělám (např. Dějiny Súdánu nebo Řecká válka za nezávislost). Krom toho budu dělat ve stejnou dobu s Vaškem i Emérovi slíbený StarCraft, abych rozšířil i další části wikipedie, ne jen historii. :-) --Mozzan 20. 2. 2010, 22:48 (UTC)

S tím PVH si z toho nic nedělej, to se může stát. Já s tím neměl problém, protože v té době jsem už měl za sebou tisíce (desetitisíce) přečtených zápisů v matrikách, urbářích, gruntovních knihách, různých listinách, zemských deskách apod. Předpokládám, že problém byl kurent. Pokud se to chceš opravdu naučit, tak nic než praxe nepomůže. Archivy začaly na svých stránkách zveřejňovat digitalizované matriky a to je nejlepší škola. :-) Co se týče psaní na Wiki, tak já jsem teď taky odborník na rakouské dějiny 12. století poté, co jsem se pustil do článků Jindřich II. Babenberský a Leopold V. Babenberský :-) Když jsem četl v originále Österreichische geschichte, tak jsem chápal odkud čerpali pro Dějiny Rakouska. Místy to bylo hodně, ale opravdu hodně podobné. ;-) Jinak NČ taky zvedl PO I. návštěvnost a ještě více mu zvedla návštěvnost Hlavní strana. :-) Ale bez NČ by se možná do 1000. nedostal. Vím, že když spácháme Václava, tak se taky do 1000. dostane. Žádné stránky, pokud nejsi bedna na úrovni alespoň docenta, Ti nemohou přinést víc než Wikipedie. Navíc, když vidíš lidi, kteří přispívají na wiki jako je Jan Sokol aj. (a stále jich takových přibýva), tak se to myslím bude zlepšovat... --Saltzmann 21. 2. 2010, 22:19 (UTC)
Jo, taky už jsem tu poznal pár lidí, kteří historii buď studovali, nebo jí i přednáší. Hm, takže asi ta wiki bude přece jen nejlepší a pak si počkat, než ze mě bude docent-bedna. Mě se přiznám moc Dějiny Rakouska nelíbily. Třeba 19. století, které mám docela rád, tam opravdu hodně zkrátili. A zítra tedy, pokud tě můžu uklidnit, konečně vyrážím do knihovny pro nějaké další monografie. ;-) Jo acoma si zmiňovala, že jsi něco napsal. Neposlal bys mi na mail odkaz? O:-) Docela by mě to zajímalo. O Sokolovi vím a plánuju se ho zeptat, jestli by mi nepomohl s Fotiem a christianizací Bulharska, na které jsem narazil při první bulharské říši a docela mě to zaujalo. To Bulharsko mě trošku mrzelo. Sice se návštěvnost zvedla snad na pětinásobek, ale pořád je to jenom asi 450 měsíčně. (přestože jsem v duchu tušil, že to asi o moc víc nebude) Kam se hrabe na ostatní NČ. ;-)
Ještě jsem si vzpomněl na jednu drobnost. Kdyžtak předky, co ještě nejsou zamodření, si rád u Vaška vezmu. Protože Byzanc a Rusko je krom střední Evropy zase moje parketa ;-) Zrovna tenhle týden půjdu na byzantologii AV ČR se dohodnout na učení středověké řečtiny. Nevěřil bys, jaký je to problém sehnat v Praze něco takového. Klasická i moderní v pohodě, ale středověk... mooc těžké. Ovšem k diplomce jí musím umět a zejména na Byzanc (i na střední Evropu) se zaměřit chci. Holt mi nic jiného nezbývá :-) --Mozzan 21. 2. 2010, 22:49 (UTC)
Tak já docela rád zůstávám anonymní, ale uvidíme. ;-) Na biblio.hiu.cas.cz najdeš obě moje knihy i s odkazy na recenze v odborném tisku. Ale takových lidí jsou v republice tisíce... S tou řečtinou máš můj obdiv. V tom Rakousku jsem narážel spíše na středověk, 19. století jsem nečetl. Co bys chtěl psát jako diplomku? Co tě čeká v druhém semestru za zkoušky? Starověk a proseminář/úvod? Co se týče e-středověku mohu být zaujatý. Zas tolik ty lidi neznám. Spíš to prodiskutuj s Acomou. --Saltzmann 21. 2. 2010, 23:14 (UTC)
Mě docela zajímají v historii hodně složité, chaotické a často nepřehledné události (většinou při radikálním přetváření společenské a pol. situace), kde musíš pečlivě zkoumat jejich příčiny, nejlépe v porovnání s předchozí dobou vzestupu. A u mě je naprosto číslo 1 Byzanc. Tak jsem si chtěl vzít poslední léta Basileia II. Bulgaroktona a nějakým způsobem analyzovat vlády dalších císařů až buď do bitvy u Mantzikertu nebo do nástupu Alexia I. Komnena. :-) Jinak tě docela chápu a taky se snažím nějak si udržet aspoň určitý stupeň anonymity, i když vzhledem k tomu, že jsem bezvýznamný student, tak krom jména toho zas tolik skrývat nemusím. ;-) V druhém semestru mě čeká napsat test z filosofie, český a světový středověk, angličtina, starověk a právě znova ty PVH. Úvod do historie něco tuším máme, ale ono je to nastavené nějak na tři semestry, takže zkouška bude až příští leden :-) no hádám, že teď ke studiu dost využiju wikipedii, protože pro mě bezkonkurečně nejefektivnější způsob, jak se něco naučit, je vzít pár knih a napsat o tom článek na wiki. :-) I dkyž někdy se to nevyplatí... dodneška si pamatuju všechny chány bulharské říše a nemůžu je dostat z hlavy :-D zeptám se, pro mě to zatím byla spíš taková první alternativa, ale moc jsem tomu nevěřil. Škoda, že se nevydává nějaký historický časopis v pdf formátu a nevydělává se na reklamě na stránce. Náklady na něj by podle mě byly mnohem menší... no ono to někoho dřív nebo později napadne. ;-) --Mozzan 21. 2. 2010, 23:48 (UTC)

Další knihy[editovat zdroj]

Ahoj, tak jsem koukal na knihy a spousta z nich byla rozpučovaných. V pondělí musím psát test, tak přes víkend se musím omezit jenom na typos, odkazy, obrázky a formulace v doplněném textu. :-( --Mozzan 25. 2. 2010, 21:50 (UTC)

Obrázky[editovat zdroj]

Můžu si zaremcat? Prosím, nešlo by ty obrázky nějaké středověké a ne novodobé patlaniny? Když ty středověké nějaké jsou... Pls, pls.--Acoma 25. 2. 2010, 22:24 (UTC)

Ok ok :-) Ale ta se Závišovou je pěkná, tu mi zase pls pls nech. :-) Na ostatní hne mrknu ;-) --Mozzan 25. 2. 2010, 22:27 (UTC)
Tak jsem něco vymazal, obměnil... Moravu jsem vyměnil za tuším 17. století, nic lepšího už nebylo :-( --Mozzan 25. 2. 2010, 22:39 (UTC)

Teda za tu chybu se omlouvám... ve Velkých dějinách bylo jenom napsáno vévodkyně-vdova Gryffina, tak jsem předpokládal, že se jedná o Jindřichovu manželku. O:-) --Mozzan 1. 3. 2010, 23:37 (UTC)

V poho. To se stává. Jen to prosím Tě pořád nepiš jen z těch 2 knížek... Už jsi viděl toho nového Antonína, kterého jsem přidal do literatury? --Saltzmann 1. 3. 2010, 23:39 (UTC)
Koukal jsem už po knížkách, proto jsem zatím dál nepsal a postupně je sháním. Bohužel k dostání v knihovnách, co jsem zatím viděl, jsou některé jen prezečně, tak se budu muset jeden den, až budu mít volno, sebrat a vyrazit s notasem do knihovny. Už mám od Libora Jana Václav II. a struktury panovnické moci. Koukal jsem na Antonína, vypadá moc dobře. :-) Pokud bdue možnost, tak si pro něj někdy taky zaběhnu. Mám teda přímo doma ještě Přemyslovci, budování českého státu, ale to je teda nic moc. :-( Ještě se určitě podívám na články, když s nároní knihovnou je někdy potíž... už pár dní čekám na dva svazky ČČH a oni to nebyli schopní zatím sehnat. :-( A zaujal mě Šusta, Soumrak Přemyslovců, ale ten má holt 800 stran a je k dispozici jenom prezenčně :-( --Mozzan 1. 3. 2010, 23:49 (UTC)
P.s. no právě že typos a odkazy se stávaj, a často. Ale faktografie, s tím sem zatím problém neměl. Je teda pravda, že s těmi slezskými a polskými knížaty moc zkušeností nemám, takže tam to bude asi znát nejvíc, ale stejně mi to vadí. Na faktografické přesnosti jsem doteďka zakládal a byl jsem rád, že se mi tyhle chyby nestávaj. :-) --Mozzan 1. 3. 2010, 23:51 (UTC)
Jak říkám, z toho se nestřílí. Šusta je základ (ale nejen ČD II/1, ale i 2 knihy českých dějin), stejně jako Laichtrovky (kromě Šusty hlavně ještě Novotný). Naštěstí je mám (kromě jiných) doma... ;-) Je to starší, v něčem už překonané, ale zatím nejrozsáhlejší a mnohdy i pro pochopení a vysvětlení (bohatý poznámkový aparát) nejlepší. Jana a jeho Struktury myslím pro článek moc nevyužiješ (ikdyž je to zajímavá knížka a v Praze, hlavně u Žemličky, není moc populární. ;-) Jinak nezapomínej, že neexistuje jen NKP, ale přes MVS se dá leccos sehnat i domů (je to sice za nějaký drobný poplatek, ale zase to máš měsíc doma). P. S. Koho máš ve škole na středověk? --Saltzmann 2. 3. 2010, 00:17 (UTC)
MVS, přiznám se, jsem ještě nevyužil, ale ještě předtím také zkusím Slovanskou knihovnu, oni mají bůh ví proč na internetu od národní oddělený katalog.
Dršku a Pickovou. :-) --Mozzan 2. 3. 2010, 07:55 (UTC)
Já si to myslel... ;-) --Saltzmann 2. 3. 2010, 08:13 (UTC)
Copak, zanechalo to na mojí editaci nějaký stopy? :-D Náhodou, musim se přiznat, že oba jsou fajn, i když u Pickový je hrozně vidět, když jí něco baví nebo nebaví, to je pak vždycky úplně jiná přednáška. :-) --Mozzan 2. 3. 2010, 08:23 (UTC)

Knížky[editovat zdroj]

Hele, uděláme to takhle. Dej si do sledovaných mojí knihovnu, já už si tam udělal místo pro Václava II. Je tam seznam věcí, co si chci v dohledné době přečíst. Vždycky po přečtení si jí zeleně zatrhnu. Takhle budeš vědět, jak daleko na tom Václavovi jsem a kdy se dá očekávat další rozšíření a doplnění zdrojů do napsaných částí. Ok? :-) --Mozzan 2. 3. 2010, 08:38 (UTC)

jj. Sleduji už dávno. ;-) --Saltzmann 2. 3. 2010, 11:10 (UTC)
Ohó! :-D tak fajn, za chvíli vyrážim do národní pro další četbu. ;-) --Mozzan 2. 3. 2010, 13:52 (UTC)

Poznámka č. 2[editovat zdroj]

Ahoj Saltzmanne, doplň prosímtě poznámku č. 2. :-)--Mozzan 9. 4. 2010, 09:28 (UTC)

Jj. Až bude čas, tak to mám v plánu. ;-) Ale myslím, že do konce ještě daleko, tak to snad tolik nespěchá, ne? :-) --Saltzmann 9. 4. 2010, 09:49 (UTC)
V poho, já si jenom řikal, jestli to neni nějaká zkartka a nevztahuje se to k předchozí (i když mi to tam moc nesedělo) :-) Jdu se vrhnout na volbu římského krále ;-) --Mozzan 9. 4. 2010, 09:56 (UTC)

Jo ještě mne napadlo, že bychom asi neměli nějak výrazně překročit 100kb, tak to když tak vem do úvahy. ;-) --Saltzmann 9. 4. 2010, 10:22 (UTC)

Jo, pokusím se ;-) já jsem to od začátku viděl tak na těch 90kb a myslím, že se mi to snad i podaří. Podíval byses prosímtě na tu volbu panovníka? Je to docela složité, tak jestli jsem tam nenapsal nějakou botu. :-) --Mozzan 9. 4. 2010, 11:22 (UTC)

Další kapitola[editovat zdroj]

Ahoj, načal jsem další sekci, nemaž mi prosím refy ani poznámky, používám je pak pro kontrolu sekce ;-) --Mozzan 10. 4. 2010, 18:20 (UTC)

Rozvržení[editovat zdroj]

zbývající text: Pražský groš atd. - 4 kb Zákonodásrtví a univerzity - 2 až 4 kb Hodnocení vlády - 4 kb

takže nanejvýš dvanáct, to je tak akorát na 100, ne? :-) --Mozzan 12. 4. 2010, 20:08 (UTC)

Určitě ne. Groš možná bude i navíc (bude se muset vysvětlit i předcházející situace), zapoměl jsi taky, že Zhoršující se zdraví a smrt, Václavova básnická tvorba nebo Odraz v literatuře a umění rozhodně nejsou hotové a dokončené. Při závěrečných korekturách ten text taky myslím ještě trochu nabude. Taky zapomínáš na externí odkazy, a že se bude muset napsat cca 20 řádkový zhodnocující úvod. Takže do 100 kb se určitě nevejdem... :-( Nevidím to jako neřešitelný problém, spíš aby s tím neměl problém někdo při nominaci... --Saltzmann 12. 4. 2010, 20:18 (UTC) Je pak ještě otázka, kdy to hodit ven. Jestli čekat až to bude "vybroušené" nebo ve chvíli, kdy to bude vcelku dopsané a drobné úpravy a doplnění pak už dělat na hlavní stránce... --Saltzmann 12. 4. 2010, 20:21 (UTC)

Dokončit základní práce. Pak dát na hlavní stránku, dobrousit tam, ale do recenze bych to skutečně dával až ve chvíli, kdy už na nic nebudeme moci přijít sami. Ach jo, mě ještě čeká ten Šusta... :-( ale aspoň je tam něco o tom pražském groši. Původně jsem chtěl ještě nějak zmínit soudnictví, případně královský majetek, ale to už asi nepůjde. :-( i tak jsem dost zobecňoval, ale encyklopedický článek holt nemůže pojmout všechno :-) --Mozzan 12. 4. 2010, 20:37 (UTC)
Nezoufej. V příštím roce máš zkoušku ze středověku (nebo už letos?) a Šustu jako když najdeš. :-) Šusta se nikdy neztratí... ;-) Já spíš mám strach, aby někomu nevadila ta délka. Já to aktuálně vidím na cca 110-115 kb. Žádný člověk nemá 100 kb. Nejvíc má Jicchak Rabin 93 kb. Opravdu mám obavu, že to bude problém... :-( --Saltzmann 12. 4. 2010, 20:57 (UTC)
Už letos :-) ta načtená literatura se bude hodit :-) hele je to vcelku významný český král, nějak ho tam dokopem... :-) spíš mě vrtá hlavou, že Antonín psal ve své práci o tom,že se o něm chystá další monografie :-( abych to pak za rok zase nepředělával :-( --Mozzan 12. 4. 2010, 21:28 (UTC)
No mám docela obavy... Uvidíš... :-( Kde to tam Antonín píše (strana)? Antonín v Libri chystá české dějiny 1197-1306 takže možná myslí tohlo, nevím... --Saltzmann 12. 4. 2010, 21:34 (UTC)
Strana 13 - má to napsat Libor Jan --Mozzan 12. 4. 2010, 21:51 (UTC)

Jj. Už vím. Úplně jsem na to zapomněl. To má vyjít u Arga. No ono to mělo vyjít už loni a mám obavu, že letos to taky ještě nevýjde... ;-) --Saltzmann 12. 4. 2010, 22:09 (UTC)

Uvidíme ;-) já se pokusím ten zbylej text nějak zkrátit. Groš sice bude delší, ale to zákonodárství a tak by snad tak dlouhý být nemuselo (když se mu to v zásadě nepodařilo prosadit :-( ). Pokusim se za dnešek dopsat na základě Vaníčka a Charvátové zbývající dvě kapitoly v sekci Život, opravím ještě nějaké faktografické chyby, co jsem tu a tam nadělal, a potom dočtu Šustu a případně i Žemličkovy Přemyslovce. --Mozzan 13. 4. 2010, 07:01 (UTC)
No a co tu kapitolu "Neúspěchy" úplně zrušit a jen krátce to zmínit v hodnocení vlády? Nebylo by to lepší? --Saltzmann 13. 4. 2010, 09:35 (UTC)
Mě napadlo to ještě sjednotit do nějaké sekce typu "domácí politika" a uvést v ní Ius regale, groš i univerzity a zákonodárství :-) jméno kapitoly by bylo "Václavovy snahy o povzensení českých zemí" nebo "Reformní snahy českého krále" apod. --Mozzan 13. 4. 2010, 14:44 (UTC)

Fajn, život je hotov a jsme na 93 kb. Do těch 110 se vejdem určitě... do 100 se skřípáním zubů? Ale konečneý výsledek bych nechal do těch 110. ;-) --Mozzan 13. 4. 2010, 22:17 (UTC)

Obrázky[editovat zdroj]

Ahoj, zrovna vytvářim ve Photoshopu mapy a potřeboval bych pomoc.

Na téhle mapě Soubor:Polska za W Lokietka (1275-1300).png je velké množství názvů měst v polštině. Nešlo by, že bychom si to rozdělili napůl a každý hledali, jestli k nim existují nějaké české ekvivalenty? Už jsem zkoušel tu mapu jen s několika nejdůležitějšími městy toho, ale není to ono. :-( --Mozzan 17. 4. 2010, 20:25 (UTC)

To je super (ty mapy :-) Já si klidně vezmu celé Slezsko. Mám k tomu literaturu a tak není problém... --Saltzmann 17. 4. 2010, 21:07 (UTC) Ještě k té Tvojí mapě. Trochu se mi nepozdává ta severní hranice Moravy a Horního Slezska (apropos máš tam napsáno "Horní Slzesko" (!) a sice chápu, že tam chceš propašovat Plzeň, ale moc nechápu, jaké tam má opodstatnění, když to v té době bylo vcelku bezvýznamné (nově založené?) město... --Saltzmann 17. 4. 2010, 21:14 (UTC)

Dík :-) No tu hranici mezi Slezskem a Moravou mám z Vaníčka. S těmi městy jsem se ještě úplně nerozhodl, co tam dám a co ne, to je pořád trochu ve vývoji s tím, ež Plzeň jsem tam dal, protože byla, alespoň zase podle Vaníčka, založena z Václava. Já chtěl ještě graficky zvýraznit města založená za Václava. Týká se to Kutné hory, Nového Sacze a Plzně, proto je tam ta Plzeň už teď. Možná ještě přidám České Budějovice a pár dalších významnějších měst, ještě jsem to úplně nevyřešil. :-) Hlavně přemejšlím, podle čeho rozhodnout, co tam přidat a co ne. Když tam přidám všechny města ve Vaníčkovi nebo Charvátový, tak je problém s licencí, protože to může už trochu připomínat originál. Jinak jsem se chtěl zeptat, co zbývající kapitoly? Básnictví bych rozšířil jenom minimálně, max. přidal kousek některé jeho básně. A teď jestli nějak popsat to negativní vnímaní, které o Václavovi po dlouhou dobu udržovala historoigrafie, do hodnocení vlády nebo spíš do odrazu v literatuře...? --Mozzan 17. 4. 2010, 21:56 (UTC)
Ale tu mapu dodělám až potom. Teďka vytvářim pol. stav Polsku v letech 1291, 1296 a 1300 ;-) myslim že to ten článek příjemně doplní :-) --Mozzan 17. 4. 2010, 21:59 (UTC)

No básnictví je určitě potřeba doplnit. Nevím co přesně myslíš tím negativním vnímáním historiografie (musíš polopaticky-autor, dílo, strana). V odrazu v literatuře musí být určitě Dante-Božská komedie, jeho pohled, kontrast PO II.xVáclav. A určitě ještě něco o něm v umění najdem... Zbytek patří do hodnocení vlády (i různé přístupy a proměny v hodnocení historiků). Já bych naopak do hodnocení dal i ty neúspěchy s univerzitou a zákoníkem a nerozpatlával to zbytečně někde u pražského groše. Pražský groš/mincovní reforma je podle mne aktuálně poddimenzován (a už vůbec se mi nelíbí její název) naopak pořád mám pocit, že ty kapitoly po roce 1290 jsou zbytečně nabobtnalé... Zkus nad tím ještě pouvažovat. A ještě mne napadá jedna věc. Uvažoval jsem, že vzhledem k podílu, který na článku myslím měla Acoma, bychom (pokud bys souhlasil) z "dvojprojektu" udělali "trojprojekt". Navíc by bylo dobré, kdyby se k těm věcem vyjádřil i někdo další a aAcoma jako ta, která se na tom taky dost podílela, mi příjde jako nejlepší volba... --Saltzmann 17. 4. 2010, 22:18 (UTC)

Asi bych se zmínil hlavně o Palackém, ten ho moc kladně nevnímal. Univerzitu teda přesunu, i když je mi to trochu proti srsti, protože pro mě hodnocení vlády představuje shrnutí a zvážení informací, které už v článku jednou byly.
Strukturu wikipedie, co se týče článků pojednávajících o Václavovi, můžeme vzít podle detailnosti výkladu takhle: Dějiny Česka - Poslední Přemyslovci – Václav II. A já mám dojem, že panovníci by měli být zpracováni co nejpodrobněji, pokud to místo dovolí. :-) (bude smaozřejmě rozdíl mezi Václavem a dejme tomu královnou Viktorií, tam by se skutečně většina věcí nevešla) Hele já bych udělal tohle: já dám pražskému groši a Ius regale montanorum vlastní kapitoly a adekvátně je rozšířím. Až to bude všechno komplet hotový, hodíme to do recenze a tam s ostatníma probereme, jestli je potřeba to zkrátit a taky o kolik. :-) Vyloženě se tomu zkracování nebráním, ale zase na druhou stranu pokud by to prošlo recenzí, tak proč tam ty informace nenechat. :-)
Co se týče Acomy, tak my se často bavíme na mailu, krom jiného dost i o tom Václavovi, a já už jí dávno jako členku našeho projektu beru. Vždyť tu napsala i několik pasáží :-) Jinak dneska se budu věnovat hlavně mapám, dočtu přes odpoledne Přemyslovce od Žemličky (pár docela zajímavých zmínek o Václavovi je tam taky... :-) ) a přes týden se pustím konečně do toho Šusty :-). --Mozzan 18. 4. 2010, 08:22 (UTC)
Ahoj kolegové, novou Božskou komedii mám doma, tak bych se k tomu snad večer dostala..:) A případně k jeho básnickému střívku..) --Acoma 18. 4. 2010, 11:40 (UTC) PS. můj příspěvek ke článku je ve srovnání s Vámi oběma nepatrný.:)
Jupí, děkuju! A zrovna když sem dorazil domů a jal se urpavovat úvod, tak koukám, že už jsi to za mě udělala. Tak ještě jendou tisíceré díky :-) já si teda zatím vezmu na starost ty pražské groše a Ius regale montanorum :-) Jinak se těšte, mapičky Polska už se pomalu tvoří. Mám už připravené na rok 1291, 1294 a 1300 ;-) ještě dodělat řeky a města a je to. :-) --Mozzan 18. 4. 2010, 16:22 (UTC)

Hotovo :-) --Mozzan 19. 4. 2010, 11:13 (UTC)

Konečně hotovo :-)[editovat zdroj]

Fajn, tak já bych navrhoval tohle: udělám typos, odkazy, přesměrování, formát, externí odkazy... atd. a pak to hodim do článku, ať k tomu už můžou i ostatní. :-) A potom postupně přidám refy z Přemyslovců, Posledních Přemyslovců a Šusty. :-) A všechno to doladíme, dáme do recenze a pak prodiskutujeme tu velikost. I když já si dost za tím rozsahem stojím O:-) a jestli bych nechtěl něco měnit, tak je to už koncept :-) --Mozzan 20. 4. 2010, 15:01 (UTC)

Na první pohled to vypadá dobře, akorát tam nějak lavíruje ten obrázek Vlašáku, leze do textu. Návrat z Uher jsem Ti hanebně vyměnila za barevnou verzi.--Acoma 20. 4. 2010, 17:20 (UTC)
Vlašák opraven, za tvojí neuvěřitelnou hanebnost ti děkuju, vypadá to líp. :-) Tak co, neměla bys chuť se pak pustit do toho Vaška III.? ;-) --Mozzan 20. 4. 2010, 17:34 (UTC)

Takže došlo na má slova cca 115kb... Neříkám, že je to tak neprůchodné, ale připrav(te) se na výrazné připomínky ohledně velikosti. S přesunem na hlavní stránku bych nespěchal. O víkendu (až budu mít víc času) bych se na to ještě podíval a pak se to může případně přesunout. --Saltzmann 20. 4. 2010, 20:47 (UTC)

Jo, koukal jsem, kolik má samotný text bez refů - pouhých 60 kb. Uvidíme, třeba to projde ;-) --Mozzan 20. 4. 2010, 21:59 (UTC)
Mě je to v zásadě jinak jedno, jestli teď nebo o víkendu, jenom sem si řikal, že s emezitím na to někdo podívá a že tomu neuškodí, když to bude v hlavním prosotru, protože tim víc změn už bude zaznamenaných v historii samotného článku. Stejně tak i diskuse o vývoji by bylo elpší přesunout tam - hlavně já už začínám mít problém s tím, že se mi kupí literatura a navíc taky musím zítra vrátit chravátovou, vaníčka a další. Šusta mi naštěstí ještě zůstane :-) --Mozzan 20. 4. 2010, 22:04 (UTC)