Diskuse s wikipedistou:Novotnyma

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítám v české Wikipedii. Koukám na Vaše články, například Televizního vysílání a jsem trochu v rozpacích. Články by měly být pojmenovány v prvním pádě jednotného čísla (například: televize, televizor) a text by měl být encyklopedického stylu, aby čtenář, který si článek nalistuje dostal přesnou informaci, co to je. Základní informace by měla být v úvodním odstavci a další odstavce už mohou psát různé podrobnosti jako je historie, z čeho se skládá apod. Představte si to takto: Čtenář se ptá: "Co to je televize?" A úvodní odstavec odpovídá: "Televize je...". Zkuste se tedy ještě jednou podívat na své příspěvky a přizpůsobit je encyklopedickému stylu. Pokud si něčím nebudete jistý, tak to napište do diskusní stránky k onomu článku. Někdo se Vám jistě bude věnovat. Všichni jsme tady kdysi začínali a nám také pomáhali, když jsme něco nedělali tak, jak by se slušelo. Znáte-li nějaký cizí jazyk, zkuste zezačátku třeba přeložit nějaký článeček z Wikipedie v jiném jazyce, ať už anglické, německé, ruské nebo třeba koneckonců i slovenské. Ale koukněte se vždy do historie, jestli ten článek tam existuje alespoň několik týdnů, to už je vysoká pravděpodobnost, že byl zkontrolován řadou wikipedistů. Doufám, že si brzy osvojíte styl psaní encyklopedických článků. --Luděk 16:44, 2. 10. 2005 (UTC)


Dobrý den, i já vás vítám a chtěl bych vám přidat informaci, co se stalo s vaším článkem. Byl přesunut (nikoliv smazán! - práce dalších Wikipedistů si vážíme) pod výše zmíněné nové jméno. Malinko jsem ho poopravil, ale ještě by to něco chtělo. Jinak souhlas s předřečníkem. Zároveň Vás chci povzbudit, abyste se však nebál editovat s odvahou. Hodně štěstí a ještě přidám šablonku na uvítání.



s pozdravem --Reo On 17:21, 2. 10. 2005 (UTC)

Dobrý den, děkuji za upozornění na mé chyby. Do roku 1952 (6. února) jsem vložil nový článek a následně odkaz na krále Jiřího VI. Můžete si ho prosím přečíst a odepsat, jestli jsem již postupoval správně? Děkuji


Omlouvám se, že jsem neodpověděl vzápětí, měl jsem ještě jiný "talk". Jistě, tato úprava je již více "wiki". Ještě vám dám jistý tip (ačkoliv nevím. je-li potřeba).
Odkazy se dají vnitřně strukturovat, takže např lze (pakliže by měl autor takovýto záměr) vytvořit takovýto odkaz:
a) - Británie se zahalila do smutku- zapsal jsem to takto: - [[Británie]] [[Jindřich VI.|se zahalila do smutku]] - a při klepnutí na smutek to nic netušícího čtenáře odvede na Jindřicha.. (z encyklopedického hlediska možná ne nejlepší "podfuk".
b) - Británie se zahalila do smutku (zemřel Jiří VI.) - [[Británie]] se zahalila do smutku (''[[Jiří VI.|zemřel Jiří VI.]]'')
c) - Británie se zahalila do smutku (zemřel Jiří VI.) - [[Británie]] se zahalila do smutku (''zemřel [[Jiří VI.]]'')
      • technicky je možné udělat si srandu a dát tam odkaz někam úplně jinam - třeba na mou diskuzní stránku viz:
d) - Británie se zahalila do smutku- zapsal jsem to takto: - [[Británie]] [[Wikipedista diskuse:Reo On|se zahalila do smutku]] - :o) -a na mé diskuzní stránce jste kdykoliv vítán, rád poradím.
Kde nalézt znaky které se tam vkládají? - jen pro jistotu - a) jsou dole pod editačním oknem a b) já je píši přímo z klávesnice (po přepnutí na anglickou klávesnici je svislá čárka hned vedle BACKSPACE, ostatní znaky se mi také lépe píší z klávesnice, než abych je odklikával, ale to jen na okraj)
Přeji Vám, ať se Vám daří (a nejen u obrazovky).--Reo On 18:24, 2. 10. 2005 (UTC)


Události[editovat zdroj]

Dobrý večer. Všiml jsem si, že jste do článku 1953 přidal informaci Byl zdolán Mount Everest. To je každopádně radostná zpráva, ale bylo by vhodné rovněž uvést KDO ho zdolal. Pamatujte, že Wikipedie je především encykloipedií. Děkuji --Zirland 17:18, 3. 10. 2005 (UTC)

Původ obrázků[editovat zdroj]

Zdravím a prosím o doplnění informace o původu a licenci k Vámi nahranému obrázku Wilhelm Rontgen.jpg (a též Rontgen hand.gif). Důvody, proč je žádnoucí tyto údaje uvádět, jsou popsány na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké pochybnosti, neváhejte se zeptat. Děkuji. --che 12:46, 12 listopad 2005 (UTC)

Dobrý den, jelikož byla prodiskutována nová politika ohledně obrázků a obrázky bez základních údajů budou po 30 dnech mazány, prosím o doplnění informace o původu a licenci k Vámi nahranému obrázku

Důvody, proč je žádnoucí tyto údaje uvádět, jsou popsány na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťe se na mne, rád Vám pomohu. Děkuji Vrba 17:57, 30. 12. 2005 (UTC)

Zdroj obrázků[editovat zdroj]

Zdravím! Reaguju na dotaz ohledně zdrojů obrázků z Internetu. Stačí uvést link na stránku, kde je obrázek umístěn.

Pozor! Je nebytně nutné, aby u původního obrázku byl uveden copyright, copyleft nebo oznámení, že dílo je v public domain. Pokud je obrázek chráněn autorským právem (což je implicitně každý obrázek kromě výslovně uvedených výjimek ze zákona), nemůže na Wikipedii zůstat. Takový obrázek není svobodný. --Miraceti 16:41, 2. 1. 2006 (UTC)

Děkuji za odepsání. Chci se ještě zeptat, není mi moc jasné, jak mám opravit licenci u obrázků. Chci doplnit, že se jedná o (public domain), ale nemohu se k opravě nějak dostat. Děkuji --Novotnyma 16:55, 2. 1. 2006 (UTC) (přesunuto z mé diskuse --Miraceti 17:06, 2. 1. 2006 (UTC))
Licenci u obrázků opravíte úplně stejně jako jakýkoliv jiný jeho popis. Na stránce obrázku, třeba Soubor:Medaile emacha .jpg kliknete nahoře na editovat a do popisu orbázku vložíte šablonu s příslušnou licencí. Seznam šablon je na stránce Wikipedie:Šablony/Autorská práva. Pro public domain máme šablonu {{PD}}. Obvykle se licence vkládá do pododdílu ==Licence==.
Nezapomeňte, prosím, že je potřeba i uvést, proč je soubor v public domain, a jeho zdroj. Bez důvodu je šablona bezcenná, protože (jak jsem už napsal výše) všechna díla jsou implicitně chráněná kromě výslovně uvedených výjimek. Bez jeho zdroje zase nelze licenci ověřit.
PS: Odpovídejte na té stránce, kde je zahájena diskuse, aby bylo možno i v budoucnosti sledovat diskusi. (Předtím jsem přenesl debatu výjimečně sem, protože Váš poslední dotaz Vrbovi byl z nějakého důvodu odstraněn.) Díky. --Miraceti 17:06, 2. 1. 2006 (UTC)


Vidím, že jste pohnul s těmi zdroji. Bohužel jste ale nevložil žádnou svobodnou licenci. To je pochopitelné, pokud jste obrázky přebral z Internetu, aniž byste se někoho ptal. Bohužel, toto není dovolený způsob získávání obrázků do Wikipedie. Označuil jsem tyto soubory tedy jako bez license, takže v budoucnosti je někdo zřejmě vymaže. Jediný, který asi zůstane (pokud jsem nějaký nepřehlédl) je Rontgen hand.gif, jehož autor (sám Roentgen) je již 70 let po smrti. --Miraceti 17:38, 2. 1. 2006 (UTC)


Ještě poznámka: Když chcete na Wikipedii nahrát obrázek, podívejte se i na ostatní Wikipedie a na Commons, jestli už nějaký takový není někde použit a nemá práva vyřešena. Dost si tím ušetříte práce. --Miraceti 17:56, 2. 1. 2006 (UTC)

Autorská práva[editovat zdroj]

dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda když se rozhodnu překládat články v cizích jazycích, používat odkazy a obrázky z ostatních wikipedií, tak jestli tím neporušuji autorská práva?

Překlad článků z cizích wikipedií se považuje za OK, je ale dobré do shrnutí uvést, odkud jste to přeložil. Použití obrázků závisí na jejich licenci a umístění. Pokud jsou svobodně šiřitelné, můžete je nahrát na Wikimedia Commons (často tam už jsou) a odtamtud volně používat v článcích. Pokud jde o nějaké nekomerční licence, můžete je nahrát přímo sem na wiki. V každém případě je ale nutno uvést do popisu informace o původu a licenci a odkaz na wiki, odkud jste ji nahrál. Pokud obrázek nemá na původní wiki informaceo licenci, je tam patrně ilegálně a nelze ho použít ani zde. --che 13:45, 5. 2. 2006 (UTC)

Zdravím[editovat zdroj]

bylo by možné vylepšit doplňování Nobelistů o odkazy na články o konkrétních Nobelových cenách (a to i v případě, že ještě neexistuje?). Děkuji. (mám na mysli takhle: za za literaturu... Cinik 13:53, 5. 2. 2006 (UTC)

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Dobrý den, oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text chráněný autorským právem převzatý bez dovolení z webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Čestná oborová medaile Ernsta Macha, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licence CC BY-SA 3.0, doložte to prosím e-mailem obsahujícím svolení autora.

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceNápověda:Jak vytvořit článek. Díky za pochopení.

--Tlusťa 16:04, 6. 4. 2007 (UTC)