Diskuse s wikipedistou:Mmarco11

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Ondřej R. v tématu „Přidávání jazyka Moravština do infoboxů

--Ondřej R. (diskuse) 17. 5. 2021, 16:00 (CEST)Odpovědět

Přidávání jazyka Moravština do infoboxů[editovat zdroj]

Dobrý den,

všiml jsem si, že jste udělal pár změn v infoboxech. Konkrétně to, že jste na stránkách Země Moravská, Země Moravskoslezská, Moravské markrabství a Slezská knížectví přidal jako jazyk moravštinu. Minimálně u slezských knížectví to nedává žádný smysl, takže tam bez diskuse zrušeno. U ostatních to však k prodiskutování je. U Moravského markrabství to je celkem v pohodě. Je dle dobových pramenů doloženo, že jazyk se na území Moravského markrabství nazýval moravštinou až do začátku dvacátého století. Teprve tehdy mezi obyvatelstvem ze strachu germanizace převládl názor, že je jeden jazyk a národ v Čechách, na Moravě i Slovensku. Tedy český jazyk a český národ. To vše se uzákonilo až roku 1905 v Moravských paktech. (Dodám malou poznámku. Dle sčítání lidu převažovala čeština už v roce 1890, ale to proto, že sčítací komisaři měli v tomto silné rozhodovací právo a na cítění občanů se většinou neptali. Byli k tomu ještě často vybírání z českých nacionálních skupin. Ale dle dobových časopisů je jasné, že převahu získalo české myšlení až na tom začátku 20. století.) Takže u Markrabství to je v pohodě. Ale již ne u republikových samosprávných zemí. Tehdy byl (až do roku 1948) zákonný jazyk československý a nikoliv moravský (ten nebyl už od toho roku 1905). Takže tam to není na místě, ale stále mě můžete přeargumentovat.

Zdraví --Ondřej R. (diskuse) 17. 5. 2021, 16:22 (CEST)Odpovědět

Zdravím,
Děkuji Ondřeji, máš pravdu. Myslel jsem, že infobox o jazycích jsou i jazyky které nebyly přímo oficiální, ale asi jsem se mýlil. Ohledně v době po republikových by to asi také moc nedávalo smysl, až na Protektorát, kde se jednu dobu moravština dokonce v některých školách vyučovala místo češtiny. To mi ale z článku o protektorátu smazal správce OJJ, neuvedl důvod, smazal mi i přidanou moravskou národnost, přitom moravské hnutí bylo podporováno. Zkusím to znovu přidat pouze k Protektorátu, jestli to znovu smaže, tak nevím. Asi to je český nacionalista :D (Doufám že snad ne). Ale děkuji Vám za poučení.
Zdraví --Mmarco11 (diskuse) 17. 5. 2021, 21:21 (CEST)Odpovědět
Díky za odpověď. To s těmi jazyky v infoboxech je trochu složitější. Vzhledem k tomu, že obyvatelstvo používalo za republiky moravský jazyk pouze v soukromí a kostelech, tak to pravděpodobně bude lepší přepsat jako moravské dialekty. Ale být to tam může. Neoficiální jazyky se totiž píšou jako dialekty.
Já sám to s tím mazáním moravské národnosti u Protektorátu také nechápu. Je doložené, že lidé se tehdy k moravské národnosti hlásili. Nikoliv nutně většina, ale hlásili. Pro-moravskou propagaci používala říšská i odbojová propaganda (viz http://zamoravu.eu/2011/04/plostina-moravane-na-tragicke-udalosti-nezapominaji/ - na daném plakátu se jak v německé tak v partyzánské propagandě píše jen o Moravanech). Je doložené, že to rozhodně to nebylo jen pár stovek kolaborantů z MNSS, jak mi kdysi odepsal Wikipedista:Iaroslavvs, když jsem se tam Moravany snažil prosadit. S používáním moravštiny za Protektorátu máte pravdu. Wikipedista:OJJ spíš není český nacionalista, ale (nic zlého proti němu) on rád maže, když to alespoň trochu zavání nějakým problémem. Často to trochu přehání. Tak proto. Ale bohužel, když čeští nacionalisté (Iaroslavvs atd.) nezvítězí argumenty, tak silou.
S pozdravem --Ondřej R. (diskuse) 19. 5. 2021, 20:48 (CEST)Odpovědět
@Ondřej R.: Kolegové. Narazil jsem na tuto debatu poté, co jsem odebral moravštinu a moravskou národnost z infoboxu Protektorátu. Nebudu zde zabředávat do diskuse o existenci „moravštiny“ jako takové, ač jsem sám Moravákem – to jen na úvod. Vidím, že jste o své věci pevně přesvědčeni, tak jen krátce: jestliže, jak píše Ondřej výše, nebyl v samosprávných zemích republiky veden moravský jazyk mezi lety 1905–1948, nedává smysl ani moravština za Protektorátu. Nic v tomto duchu nevidím ani ve výše uvedeném odkazu – a používat ve sporech o moravštinu jako zdroj separatisticky moravské zdroje mi navíc z hlediska nezaujatosti přijde wikipedisticky nevhodné. --GeXeS (diskuse) 23. 5. 2021, 16:47 (CEST)Odpovědět
Dobrý večer. Minimálně nechápu odstranění Moravanů z Protektorátu. Daný zdroj je neutrálně napsaný, ale jeho citace by za normálních okolností v pohodě nebyla. Když si sjedete dolů, tak tam najdete okopírovaný plakátek Říšské propagandy s názvem Mährer im Genzgebiet - Moravané v pohraniční oblasti. Oficiální i převažující byla sice česká národnost, ale Moravanství ve smyslu národním (a samozřejmě zemském) bylo natolik silné, že není možné jej tam nezmínit. A to jak ze strany kolaborantů, tak ze strany odbojářů i neutrálních občanů. Příklady (http://zamoravu.eu/2011/04/plostina-moravane-na-tragicke-udalosti-nezapominaji/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Protektor%C3%A1t_%C4%8Cechy_a_Morava#/media/Soubor:Partyz%C3%A1nsk%C3%A1_odpov%C4%9B%C4%8F_n%C4%9Bmeck%C3%A9_vyhl%C3%A1%C5%A1ce.jpg, https://cs.wikipedia.org/wiki/Moravsk%C3%A1_nacion%C3%A1ln%C3%AD_soci%C3%A1ln%C3%AD_strana).
S pozdravem --Ondřej R. (diskuse) 28. 5. 2021, 20:01 (CEST)Odpovědět