Diskuse s wikipedistou:Johanka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vidím, že se zajímáte o křesťanskou tematiku, což je dobře, protože ji tady mnoho wikipedistů nedělá. Já sám jsem v této věci také laik, proto mi snad můžete odpovědět na otázku, jaký rozdíl je mezi eucharistií a nejsvětější svátostí. Článek eucharistie už tady totiž máme, takže pokud je nejsvětější svátost synonymum, měl by se z hesla, jež jste založila, vyrobit redirect a Váš příspěvek nějak zakomponovat do stávajícího článku eucharistie. Předem děkuji za odpověď. Jirka O. 21:00, 17. 4. 2006 (UTC)

Heslo sv. František[editovat zdroj]

Nebojte se editovat! Ja tu jsem take novy, vsemu jeste nerozumim, ale editovani je snadne. Pro vas jiste take! Tak se nebojte sama neco opravit, staci k tomu to tlacitko editovat, mate to :) --Cite 16:08, 24. 4. 2006 (UTC)

Nejsvětější svátost[editovat zdroj]

Díval jsem se do katechismu (http://www.katechismus.cz/paragraf.php?sel_paragraf=1330), ten článek, jak je vámi koncipován, se mi zdá trochu nešťastný, ale přiznávám, že teď na to nemám čas. Chtělo by--Jvano 20:30, 11. 6. 2006 (UTC) to vymyslet, o čem přesně ten článek má být. Spíše by se hodilo něco jako Eucharistická úcta, myslím. Co na to vy?--Avequi 14:46, 22. 5. 2006 (UTC)

  • To je přesné, já mám ty vědomosti, ale né potřebné formulační schopnosti...Takže až budete mít čas, nebo poprosím cinika a pod.

Já jsem jen nechtěla sbořit článek eucharistie a zároveń jsem vnímala potřebu doplnění a upřesnění-kromě toho byl červený odkaz na Nejsvětější svátost. Uznávám,že niance nejsou v encyklopedii uplně nutné -od toho tu mají být odkazy na upřesnění. O víkendu z mé literatury se pokusím napsat vývoj eucharistické úcty - udělám slovníček pojmů - ten by možná byl dobrý ve wikcionáři a propojení aby ty niance tam byly s wikipedií. Totiž někdy se zapomíná na Kristovu krev, jindy termín Tělo Kristovo označuje církev jako takovou-eucharistie je pojem nejobsáhlejší - přijímání zas nejužším - přitom může znamenat také jen část slavení mše-přípona svaté atd. první svaté přijímání - to, kdy člověk poprvé přijímá - jí a pije tělo a krev Pána - proměněnou hostii a proměněné víno... Večeře Páně,poslední večeře,ustanovení eucharistie. Důležité je,že se z termínu nejsvětější svátot ztratil obsah CÍRKEV,který termín EUCHARISTIE v sobě zahrnuje-došlo k posunu-zužení.Děkuji za pochopení a omlouvám se za neschopnost formulovat a ten výklad -více též na stránce Jiří O. diskuse.--Johy 16:01, 22. 5. 2006 (UTC)

Arutha Jsem velice poťešen Vaší prosbou, avšak nejsem si jist, jestli budu moci dost dobře dělat to o co mne žádáte. Ne snad protože bych nechtěl, naopak, ale necítím se příliš dobře vzdělaný v této oblasti (ostatně jako v jakékoli jiné, vždyť mi je 13!). To, že jsem student Biskupského gymnasia asi není dostatečná kvalifikace. Ale rozhodně se pokusím. Ještě jednou děkuji. --Arutha 20:14, 26. 5. 2006 (UTC)

Z Kultu jsem odstranil onene nesmyslny redirect a napsal par radek, neni to nic moc, ale IMHO na tom pujde postavit slusny clanek. Diky Vrba 23:40, 2. 6. 2006 (UTC

Po přečtení jsem usoudila,že není nutné text mít na své diskusi - v historii bude vždy,ale napadání jiného Wikipedisty....