Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:Hlawiczka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nepřidávejte prosím do Wikipedie obsah propagačního charakteru nebo odkazy, které mají přilákat návštěvníky na vaše soukromé stránky či stránky, se kterými jste spojeni. Wikipedie není prostředkem pro propagaci či reklamu ani pouhou sbírkou externích odkazů. Rozšiřování encyklopedického obsahu je však samozřejmě vítáno. Děkuji za pochopení. -- Mercy (|) 24. 7. 2008, 05:14 (UTC)

Nevkládejte laskavě odkazy na svůj web. Wikipedie není rozcestníkem webových odkazů. Podobných webů, jako máte Vy, jsou stovky. Vzhledem k tomu, že neustále hromadně spamujete, zablokoval jsem Vás. Děkuji za pochopení. S pozdravem -- Mercy (|) 24. 7. 2008, 05:23 (UTC)

Odkazy na fotky[editovat zdroj]

Vítám v české Wikipedii. Chtěl bych Vám v prvé řadě poděkovat, že jste chtěl rozšířit nějaké článko odkazy na svou fotogalerii. Nicméně jsou zde jistá psaná i nepsaná pravidla či zvyky, jaké odkazy se do článků hodí dávat, a jaké ne. Samozřejmě někdy je to na hranici.

Koukal jsem na Vaši galerii, na kterou jste odkazoval z článků Černá Hora a Durmitor. Fotky jsou to hezké, ale čtenář se tam nic nedozví. Ani to, co vlastně na oněch snímcích je. Je tam jen obecný nicneříkající nadpis Černá Hora. Wikipedie však je encyklopedie a externí odkazy by měly rozšiřovat encyklopedický obsah. Wikipedie není turistický průvodce či cestovatelský magazín, ani sbírka odkazů na stránky k nějakému tématu, takže ony odkazy na Vaši fotogalerii v oněch článcích byly opravdu problematické.

Zkuste se, prosím, podívat na Wikipedie:Externí odkazy, kde je jakýsi nástin, k čemu slouží externí odkazy (odkazy na stránky mimo Wikipedii) a jak by se s nimi mělo pracovat. Také se podívejte na Wikipedie:Co Wikipedie není.

Rozhodně uvítáme, pokud rozšíříte články o Černé Hoře i o onom pohoří o encyklopedické informace. A fotky s popiskou můžete nahrávat na commons, což je úložiště volných obrázků a dalších multimediálních souborů, takže pak jdou používat i v dalších projektech nadace Wikimedia (třeba na Wikipediích v jiných jazycích).

Děkuji za pochopení a přeji hodně zdaru! --Luděk 24. 7. 2008, 13:17 (UTC)


Odkazy na fotky[editovat zdroj]

Diky Ludku za komentar.

Nechapu vase vyjadreni, ze se "tam ctenar nic nedozvi, ze tam je jen nicnerikajici nadpis "Cerna Hora a Durmitor"". Pod kazdou fotkou je uvedeno, co na ni je i nadmorska vyska vrcholku, casto s nejakym zajimavym popisem encyklopedickeho charakteru. Jako profesionalni fotograf a cestovatel na svem odkazu neshledavam nic zavadneho ani proti predpisum Wikipedie (zadna reklama, vyvysovani me osobnosti, ani na fotkach neni zaden clovek!).

Pouzivate dvoji metr, zrejme vas nakazil inkvizitor Mercy. Proc napriklad na strance o Durmitoru muze byt odkaz na cestovatelsky web (http://www.cestopisy.com/durmitor-bjelasica/) jisteho pana a jeho fotogalerii (nehlede na informacni obsah sporne hodnoty a fotky mnohem nizsi kvality). Nebudu se vnucovat, jiz jsem to nekomu dnes psal.. Porusujete ducha wikipedie i jejiho spravneho administrace, odradili jste dalsiho novacka (neni fer mi dat 2 dny ban za to, ze jsem zkusil opakovani (2 x - Mercy to ale nazval "neustalym hromadnym spamovanim") vlozit odkaz - protoze jsem nechapal, proc se ztraci, myslel jsem, ze jsem nekde spatne kliknul). Nepredpokladam, ze se nad tim nejak hloubeji zamyslite a naleznete v sobe dost charakteru ci odvahy k omluve ci objektivni reakci. Preji vam mnoho uspechu, hezky vecer! – Tento příspěvek přidal(a) 78.157.160.21, 21:03, 24 červenec 2008 SE(L)Č

Děkuji za odpověď a pokusím se některé Vaše připomínky zodpovědět.
Článků jsem se vůbec nedotýkal, nijak je needitoval, jen jsem se odpoledne díval na to, co jste tam Vy přidal. To, zda by bylo zapotřebí zkouknout i ostatní externí odkazy, jsem nezkoumal. Nicméně, jestli jste Vy ty odkazy nebo alespoň některé probádal a došel jste k závěru, že obsah některého je nějaký zavádějící nebo jinak nevalný, tak jej klidně odstraňte, to je právě systém wiki (ale napište vhodné stručné zdůvodnění do shrnutí editace, aby to nevypadalo jako vandalismus). Je možné, že Vámi zpochybňovaný odkaz byl vložen dříve, než někdo článek rozšířil, takže link už třeba ztratil opodstatnění zde být. Nevím, opravdu jsem to nezkoumal. Také je fakt, že Wikipedie má už svůj jistý zvuk a dopad, takže se řada lidí a firem snaží zde upíchnout odkazy na sebe a tím se zviditelnit nebo si zvýšit ranking v žebříčku internetových vyhledávačů.
Já koukal jen na Vaši hlavní galerii a neviděl jsem tam ani jedno písmenko kromě nadpisu. Pokud se někde píše o nějaké oblasti, tak bývá text doplněný o obrázky nebo bývají obsažnější popisky k obrázkům, které si, pokud nás zaujmou, můžeme kliknutím zvětšit. Když jsem tedy žádný text neviděl, tak jsem si řekl, že to je opravdu jen galerie bez informací. Teď jsem si vyzkoušel na nějaký snímek zvětšit a opravdu dole je název objektu. Ale i tak se mi to zdá poněkud málo na *encyklopedické* rozšíření obsahu.
Aby bylo jasno - Vaše fotky jsou skvělé, to nijak nezpochybňuji a jsem ochoten se pod tím podepsat. Jde jen o to, zda encyklopedicky rozšiřují obsah oněch článků. Dle mne to jsou v podstatě jen ilustrační snímky.
Co se týče zablokování, tak odpoledne Vám byl blok zrušen, můžete klidně přispívat. Já jsem Vás ani neblokoval, ani neodblokovával. Já Vám napsal až potom. Chápu, že mne můžete považovat za reprezentanta celé Wikipedie, ale tedy to funguje jinak než v běžné firmě. Já mám nějaké názory na to, jak by měly vypadat články, jiný wikipedista se ode mne v něčem liší, další wikipedista má opět jiné představy - to se může týkat různých věcí, třeba kategorizace, počtu obrázků, počtu externích odkazů, členění kapitolek atd. Wikipedie je opravdu velký projekt a dlouhodobý proces, účastní se jej řada lidí, takže k různicím a konfliktům prostě nutně musí docházet. Jde o to, jak je budeme řešit.
Chápu, že není moc povzbudivé, když hned prvních Vaše editace jsou revertovány a třeba mylně interpretovány jako spam, což nakonec vyústí v blokádu, ale jsem přesvědčen, že se to dá vyjasnit, o což se snažím. Při dalších případných editacích, prosím, vyplňujte shrnutí editace, které by vysvětlovalo podstatu úpravy článku. Doufám, že na Wikipedii ani na mne nezanevřete a že se zde budeme setkávat při práci na rozšiřování článků. --Luděk 24. 7. 2008, 19:40 (UTC)
Děkuji rovněž za odpověď, zdá se, že jsem přeci jen narazil na rozumného člověka
To že v mé fotogalerii nenalézate žáden přínos dokáži pochopit, já mám na to subjektivní a jiný názor než váš subjektivní.. pokud admini se shodnou na tom, že není odkaz přínosný pro wiki, respektuji to.
Při editaci jsem vyplňoval shrnutí editace. Poté co jsem byl odblokován, ten link jsem tam už nedával (a nedám, dokud mi někdo ze správců wiki k tomu neudělí souhlas). Nechtěl jsem nikoho naštvat (což se povedlo u Mercyho, nevím proč se to tak dotklo jeho ega). Jsem člověkem, který je zvyklý hájit své názory a bojovat za pravdu, proto jsem se ozval a nenechal to jen tak být. Wikipedie mě ale odradila a zklamala při mém prvním kontaktu - poprvé jsem byl nadšen a říkal jsem si, že budu pracovat na obsahu a jejím vylepšování - začal jsem tím odkazem.. a pak jsem jen nechápal, co se to se mnou děje, jak jsou všemocní někteří admini - diktátoři, kteří mi ani navíc poprvé nedali žádne vysvětlení a já byl v údivu nad nefunčkností wiki. Chápu, že wiki je velký projekt a ke konfliktům bude docházet.. jen kvůli takové drobnosti byla dle mě použita nepřiměřená síla (2 dny ban bez vysvětlení - kde to jsme? Jako za totality před 1989).
Díky za mnohem objektivnější reakci, nebudu se dále vnucovat (tím odkazem jsem se nesnažil na sebe upozornit). Jde vidět, že jste přeci jen profík a dokážete být nad věcí. Je ke škodě wiki, že takoví nejsou všichni čeští wikiadmini.


Zdravím, díky, že jste zareagoval. Pominu-li nelichotivé přídomky, které mi udělujete, a které jsou proti duchu Wikipedie, zkusím Vám celou tu situaci ještě jednou vysvětlit. Během půl dne jste třikrát vkládal externí odkazy do několika článků, Dvakrát z anonymních IP adres a jednou z uživatelského účtu. Proto jsem usoudil, že se jedná o hromadný spam. Já jsem Vám dvakrát vložil do diskuse upozornění shrnující to, co již bylo řečeno výše. Když jsem viděl, že ani to nepomáhá rozhodl jsem se k bloku. Samozřejmě, že mě mrzí vyvstalá situace, ale neměl jsem na vybranou. Blok jsem Vám udělil na 24 hodin. Díky za pochopení a pěkný večer. -- Mercy (|) 24. 7. 2008, 20:04 (UTC)


Nelichotive přídomky jsem vám uděli proto, že jste jednal proti duchům Wikipedie, na čemž se shodli i jiní admini. Situaci mi nemusíte znova vysvětlovat (navíc zkresleně), myslím, že je dost zřejmé z toho co jsem napsal, že to chápu. 2 x jsem vkládal z jedné (!) anonymní adresy, protože mi nikdo neřekl, proč se ten odkaz ztrácí, tak jsem se zaregistroval. Kdybych byl nějaký pirát, určitě bych se nepodepisoval svým jménem a nedával tady svou email adresu (ale o tom to není). Mohl jste mi při mém prvním konání (dle vás nesprávném, dle mně zcela v pořádku) upozornit, co dělám špatně (stalo se tak až při třetím). Nechápu, proč jste mě trestal banem na 24 hodin.. pro nováčka trest více než dostatečný.. spíše odrazující. Na vybranou jste měl - hlavně na vysvětlenou. Stačilo říct - "neustálé hromadné spamování" vypadá opravdu jinak.

Vážený pane, shodou okolností jsem všechny Mercyho akce sledoval dnes ráno (24.7.) doma na mém počítači a musím na jeho obranu říct, že Vaše akce opravdu působila dojmem spamování. Wikipedie je - bohužel, přespříliš často terčem různých vandalů, rádobyvtipálků i lidí, kteří propagují sami sebe nebo svoji firmu a někteří správci jsou po těchto letech a tisících různých vandalismů trošku přecitlivělí a nedůtkliví ** Já osobně si cením Vaší otevřenosti i toho, že s nestydíte za své vlastní jméno. Pokuste se ale, prosím, vžít do situace zdejších správců. Editace tohoto typu je skutečně velice vhodné neprovádět anonymně a je velice vhodné na komentářovém řádku dole pokud možno přesně a podrobně popsat, co jste provedl za změnu a proč se tak stalo. Toto jste, alespoň myslím, pořádně neudělal a proto to dopadlo tak jak to dopadlo. Pokud jde o mě osobně, také mne to mrzí, ale nemyslím si, že je nutné vinit Mercyho ze zlého úmyslu či nevhodného postupu. Je velmi pravděpodobné, že já být na jeho místě, postupoval bych obdobně (správce ale nejsem, takže je to jen hypotéza) ** Vaše fotky jsou opravdu moc pěkné a bylo by škoda, kdyby jste na spolupráci s Wikipedií zanevřel zcela ** S přátelským pozdravem --MiroslavJosef 24. 7. 2008, 20:33 (UTC)


Hmm, na wiki jsem poprvé, nevím co zažívají admini, jaké útoky vandalů. Jen se mě dotklo, že proti mě použili stejné zbraně jako proti největším ničemům wiki. Omouvám se, že jsem editoval anonymně, kdybych věděl, že je tohle na závadu, tak si hned vytvořím účet (žel jsem tehda ani nevěděl jak na to). Mercy mi mohl sdělit, proč můj příspěvek zmizel. To se nestalo, místo toho jsem dostal ban a já byl z toho zmaten. Díky MiroslaveJosefe, já nejsem uražen, necítím zášť proti Mercymu.. jen proč střílet kanónem do mravence? Mě stačí říct, ne takhle řezat. Je pravda jen, že jsem teď trochu negativně naladěn vůči wiki. Zkuste se prozměnu vy vžít do role nováčka.. holt jsem tady lama.

Navíc mě dostalo, že můj link byl předmětem sporu, a na jiných stránkách se vyskytují podobné (dle mě ještě více proti duchu wiki a méně kvalitní). To vnímám rovněž jako křivdu - proč kolega může a já ne? Šetřme si energii a čas chlapi, jsou v životě důležitější věci než jeden podělaný (ale dle mě krásný a užitečný link). Nic vám sem nebudu tedy cpát, respektuji váš názor, jak už jsem řekl.

Hele, každý z nás tu někdy nějak začínal a dělal nejrůznější voloviny - já jsem je dělal také - akorát, že nemám digifoťák a nejezdím do ciziny ** Samozřejmě, že o nic nejde - jak já říkám - NIC PROTI NIČEMU - holt občas se stane renonc každému ** Nevím, co je to LAMA ve Vašem slangu, já osobně mám to milé chlupaté plivající zvířátko z Jižní Ameriky docela rád ** Mějte se fajn a ať se Vám to focení dále daří tak jako doposud - hezký koníček ** Zdravím a dobrou noc ** --MiroslavJosef 24. 7. 2008, 20:53 (UTC)