Diskuse s wikipedistou:Aragons

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přeji Vám pěkný den a těším se na Vaše další příspěvky! -- Mercy (|) 15:09, 7. 6. 2008 (UTC)

Generace šinkansenů[editovat zdroj]

Na legendární trati Tokajdó-šinkansen se do součastné doby vystřídalo již několik generací stále modernějších a rychlejších superexpresů. Na trať mezi Tokiem a O Ósakou, dlouhou 515 km a protaženou západně jako Sanyo-line přes Hirošimu do Fukuoky, jsou nasazovány zejména vysokokapacitní expresy šinkansen série 700. Sestávají ze 16 vozů 4 typů, s podvozky poháněnými 48 trojfázovými motory o celkovém výkonu 12,2 MW.Jednotka dlouhá 397 m o hmotnosti 700 tin nabízí v 1. a 2. třídě komfortní cestování 1 323 cestujícím rychlostí až 285 km/h. Proti původním jednotkám mají dvojité, protihlučnou izolací vyplněné stěny skříní a podvozky s aktivním pneumatickým tlumením vibrací. Na trati se střídají s "pomalejšími" jednotkami série 300, zastavujícími mezi Tokiem a Ósakou ve 12 mezistanicích. Na navazující trať Sanyo-šinkansenu jsou nasazovány ještě rychlejší jednotky série 500 se šípovitou přídí a kapotovanámi podvozky, umožňující jízdu rychlostí až 320 km/h. Flotila expresů stále dokonalejších "generací" jezdí plně obsazená, bez zpoždění a nabízí cestujícím mimořádné služby.

Jumba na japonských tratích[editovat zdroj]

Japonsko místo na automobily a letadla vsadilo na rychlou železnicu. tratě šinkansenu se postupně protáhly do Tokia na sever, rozvětvují se napříč ostrova a mají dosáhnout délky 9 000 km. Nově nasazené jednotky MAX mají dvojitou hlinikovou skříňs účinným tlumením hluku i vibrací, které snižuje i nová generace podvozků s aktivním tlumením. Aby se daly podle potřeby spojovat, je pohon 24 vzduchem chlazenými asynchronními elektromotory o výkonech po 410 kW rozdělen po celé délce soupravy, právě tak jako skříně silnoproudé elektroniky měnící napětí a kmitočet. Velká výška patrových skříní (4 485 mm) si vynutila nevšední aerodinamické řešení čela souprav, o kterém konstruktéři mluví jako o "Big Wave", velké vlně. Aerodynamický odpor a hluk snižuje proti běžnému řešení o třetinu, navíc odvádí stranou vzdušný proud, který by odtlačoval pantografy od troleje. Z každé nástupní plošiny vedou 2 m široká schdiště do horního patra a užší schodiště do spodního patra. Horní patra se sedadly 3 + 2 jsou určena pro cestující bez místenek, zastávají roli 1. třídy. Dva označené vozy mají výtahy, a nájezdový můstek pro vozíčkáře a matky s kočárky, ve dvou vozech se podává občerstvení. Všechny dveře se odsouvají automaticky.

Písmenné označení Nákladních vozů[editovat zdroj]

Písmenné označení NV

Toto označení je tvořeno:
Ze základního řadového označení jedno velké písmeno charakterizující druh vozu (otevřený, krytý, plošinový, otevřený,...) a druh stavby vozu (vůz běžné stavby, zvláštní stavby,...)

Vedlejší řadové označení (malá písmena)zněhož stanovíme z hlediska použití NV jeho základní provozní charakteristiky se uvádí v abecedním pořádku (Facss)[1].

Mezinárodní označení je možno doplnit jedním nebo více písmeny národního označení (označení musí být uvedeno mezi písmeným označením oděleno pomlčkou)