Diskuse s wikipedistou:83.208.153.205

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den, děkuji, že zkoušíte editovat Wikipedii. Váš experiment fungoval a byl posléze odstraněn. Pokud chcete dále experimentovat, použijte prosím pískoviště, neboť pokusy v článcích jsou obvykle rychle smazány. Pokud se chcete dozvědět něco o přispívání do Wikipedie, podívejte se na stránku Vítejte ve Wikipedii.


Jedná se o Vaše příspěvky a změny v článku Scientologie (stav 10:39 12. 8. 2005). Prosím nezveřejňujte zde neencyklopedistickou propagaci Vaší organizace. Děkuji za pochopení. -jkb- 15:18, 12. 8. 2005 (UTC)

Mame asi rozdilnou definici o propagaci. Chapu, ze jste zaujaty, ale prosim neskryvejte to za neco jineho. Propagace vypada jinak. Cilem bylo dodat popis Scientologie. Ten byl zcenzurovan a vymazan. A nahrazen textem, ktery obsahuje jak vecne, tak i fakticke chyby. Pokud dobre chapu, tak princip Wiki je zalozen na upravach. Vy upravy z me strany nepripoustite. To neni nic jineho nez cenzura. J. Voracek

Zatim jste v nové verzi článku nic neupravil, jen vymazal. Před úpravou si stejně pročtěte: Nezaujatý úhel pohledu --Li-sung 17:53, 12. 8. 2005 (UTC)

Ten clanek jsem si precetl jeste pred tim. Mozna, asi naivne, jsem predpokladal, ze dojde k uprave meho puvodniho clanku. No nestalo se tak, byl rovnou zcenzurovan - smazan. Jakou mam tedy zaruku, ze kdyz neco vlozim, doplnim a nedej boze si dovolim umazat, ze to tam nekdo z vas opet neda???? Vzdyt toto popira zaklad WIKI. JV

pod každm editačním oknem je psáno: Pokud si nepřejete, aby váš text byl nemilosrdně upravován a volně šířen, pak ho do Wikipedie neukládejte --Li-sung 18:05, 12. 8. 2005 (UTC)

vsak to je v poradku. o tom ja nemluvim. ve FAQ se pise "V zásadě by každý editor měl informace pouze doplňovat, nikoliv měnit." JV

Podle mínění komunity Váš článek neodpovídal zásadě NPOV, proto byl nahrazen. Pokud myslíte že v současné verzi něco chybí, či je něco špatně, zkuste tam vysvětlit jiný pohled, ale nikoliv mazat bez vysvětlení. --Li-sung 18:13, 12. 8. 2005 (UTC)

Fajn. To zni slibne. Zkusim to par informacich, zda to ma cenu. JV

Vážený pane Voráčku, zde opravdu nemá smysl propagovat Vámi zastoupenou českou pobočku této sekty. Pokud články nesplňují NPOV, tak zde nemají místo. --wiki-vr 18:51, 12. 8. 2005 (UTC)

Vážený neznamý (wiki-vr), rád bych Vás požádal zda byste mohl vynechat slovo sekta ve vasem projevu, jelikož to mě a prislusniky Scientologie urazi. Bereme to jako urazku a projev xenofobie. Jinak Vam vase nazory neberu. Jde jen o to, zda se kazdemu meri stejnym metrem. V tomto pripade nemam takovy pocit. Dekuji za pochopeni. JV

Pro: Li-sung - Dival jsem se jak provadet zmeny, ale nevim, kam tam mam dodat to vysvetleni. Pro editaci jsou tam uvedeny jen zkratky ruznych typu editaci. Jak ma napr. vysvetlit to, kdyz je napsano, ze jsme ve Francii a Recku zakazani? Mam k stavajici vete pridat :"dle mluvciho scientologu je Scientologie ve Francii a Recku radne registrovana." to je blbost, ne? Kdyz to smazu, tak mi to tam urcite nekdo vrati. Mam kazdou zmenu vysvetlovat v diskusi? Poradite? JV

"dle mluvciho scientologu" Ano takhle to můžete napsat, to je pohled jedné strany a řádně označen. --Li-sung 19:51, 12. 8. 2005 (UTC)
Všichni kromě scientologů se shodnou na tom, že jde o sektu. To se, milý pane, nedá nic dělat. :-) Egg 19:39, 12. 8. 2005 (UTC)

Myslet si to můzete vy, ale nemusite me urazet, ne?

Nechci se do toho míchat, ale žiji v domnění, že scientologové jsou v Řecku zakázáni, pokud jsou řádně zaregistrování, není problém to doložit, např. nějakým odkazem, pokud mluvčí něco tvrdí bylo by dobré v diskusi opět nějaký odkázek, protože to by donutilo protistranu napsat, kde vzal inf., že tam jsou zakázáni. Pohled na Scientologii neni nejjednoduší a některé, řekněme problematické, kroky tohoto společenství se skutečně pohybují blíže k sektám, než náboženstvím. Navíc debata o některých organizačních věcech uvnitř scientologů, která se dostala na veřejnost a zvláště pak reakce scientologického vedení na tyto informace, nepůsobily vždy nejlépe. Vrba 19:55, 12. 8. 2005 (UTC)
Nevysvětlovat každou změnu, ale pokud opravujete údaj, který do takto citlivého článku někdo udal (jistě uznáváte, že se jedná o téma, které diskusi vyvolá) bylo by IMHO vhodné, pokusit se vysvětlit, nejlépe s věrohodným okazem.
Vážený JV, problém je v tom, že člen žádné sekty nikdy neuzná, že je členem sekty. V Indii kdysi Britové zakázali kult, kde byly upalovány manželky zemřelých. Nic ve zlém, ale jestliže nějaký kult (sekta, církev atd...) provádí cokoliv, co je společností netolerovatelné (například zákaz transfůzí), tak je "xenofobní" postoj většinové společnosti vůči podobným kultům zcela v pořádku. To už by si taky mohl někdo založit kult a hlásat, že vzdělání je hřích atd... Má snad společnost tolerovat podobné škodlivé výstřelky?! --Kirk 20:18, 12. 8. 2005 (UTC)
Pánové trochu se uklidněte a uzavřete stavidla demagogie a spravedlivého rozhořčení. Jakkoliv sám považuji Scientology za obzvlášť nebezpečnou sektu, krterou bych bez váhání zakázal, musím odmítnou t Eggovo tvrzení, že scientologické církve považují za sekty všichni kromě ní. Existuje celá řada států, kde za sektu považována není a kde je dokonce podporována. Na druhé straně v mnoha státech je klasifikována jako nebezpečná sekta a jsou proti ní z tohoto důvodu prosazovány rozsáhlé restrikce. Taková věc do článku patří. Pokud jde o Francii a Švýcarsko, jistě nebude problém ukázat na nějaký oficiální server obsahující soupis registrovaných církví, pokud pan Voráček tvrdí, že tam scientologové zakázání nejsou, oprávněně. Druhá strana by zase mohla předložit zdroj, podle kterého jsou zakázány (což by snad taky neměl být problém).
Speciálně pro pana Voráčka: osobně si myslím, že nemáte právo cítit se uražen, pokud někdo označí Vaši "církev" za sektu. Můžete se cítit rozhořčen, můžete mne považovat za vola (když někdo podobně hovoří o mojí církvi, vidím to podobně), ale nemáte právo to považovat za osobní urážku, neboť jde o ideologický spor a každý má nárok posoudit, co Vaše církev dělá. Pokud nezačne napadat (nepodloženě) konkrétní osoby, používat sprostá slova a demagogická tvrzení či šířit o scientolozích pomluvy, tak to osobně brát nelze a dokonce by se neměla cítit dotčena ani sama církev. Sekta není sprosté slovo, je to terminus technikus, který popisuje vlastnosti, vliv na psychiku členů a společenskou prospěšnost určitého náboženského spolku. Cinik 04:11, 13. 8. 2005 (UTC)
Urkitě??? Já myslím, že sekta má skutečně svůj význam, ale jestli ho většina používá správně a jestli tím slovo sekta nezískalo jistý urážlivý nádech, nevím. Osobně se domnívám, že scientologové jsou velmi nebezpeční, ale nedomnívám se, že se jedná o sektu. A myslí, že si zaslouží dobrý článek, bez ohledu na můj názor. Jinak jsem zde zahlédl konstatování, že žádný člen sekty neuzná, že je sektář - mýlíte se můj kamarád tvrdí, že BSD je sekta a já se k nim hlásím, oslovení "čau sektáři" mne rozhodně nevadí. :-)). Vrba 10:09, 13. 8. 2005 (UTC)

Zdravím, pokračujme prosím v debatě u mě na stránce pod značkou Jv.
---> Wikipedista diskuse:Jv