Diskuse ke kategorii:Migranti

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
–> podívejte se také na Wikipedie:Pod lípou#Kategorie:Emigranti

Nechápu smysl této kategorie a kategorií podřízených, tedy kategorie:emigranti, kategorie:imigranti a kategorie:uprchlíci. Jelikož takto netápu sám, prosím zakladatele těchto kategorií, aby jejich smysl vysvětlil a prozatím se zdržel přidávání těchto kategorií do článků. --Luděk 11:37, 8. 1. 2006 (UTC)

Migrace, klasifikace[editovat zdroj]

Migrace je obecnější pojem a klasifikačně podřízené pojmy, emigrace, imigrace, exil, ..., uprchlíci, deportovaní, ... označují užší důvody, příčiny, způsoby migrace. Viz též en:migration, en:human migration (doplněno wiki-vr 11:58, 8. 1. 2006 (UTC), en:category:human migration (opraveno wiki-vr 11:58, 8. 1. 2006 (UTC). wiki-vr 11:48, 8. 1. 2006 (UTC)

Ale k čemu jsou ty kategorie dobré? Komu budou přiřazovány? Článek migrace určitě smysl má, ale k čemu ty kategorie? Vámi uvedená anglická kategorie en:category:migration vůbec neexistuje. --Luděk 11:54, 8. 1. 2006 (UTC)

sorry, en:category:human migration wiki-vr 11:58, 8. 1. 2006 (UTC)

Tak se ale koukněte do obsahu oné anglické kategorie, která v překladu znamená "lidská migrace" (což je něco jiného než Vámi založená kategorie s názvem "migranti"). V anglické kategorii nejsou uvedeni jednotliví lidé, kteří (e/i)migrovali, ale jsou tam články, které hovoří o pohybu lidí obecně nebo o skupinových pohybech. Takže prosím, vysvětlete zde smysl všech kategorií, které jste založil, k čemu se mají používat. Jde o (zatím) následující:
  • Migranti
  • Emigranti
  • Imigranti
  • Exulanti
  • Deportovaní
  • Uprchlíci
Snad jsem nic nepřehlédl. --Luděk 12:06, 8. 1. 2006 (UTC)

Pokus o klasifikaci. Asi by obecnější byla lepší. Editujte s odvahou! wiki-vr 13:45, 8. 1. 2006 (UTC)

Kategorie:Emigranti[editovat zdroj]

Sorry za nedorozumění. Tehdy se mi nelíbilo, že pan H. používá emigrant jako nějakou zásluhu. Pak jsem se na to podíval, a řekl jsem si, že už možná cs.wikipedie zvládne e/migraci věcně pojednat. Ta kategorie tedy je, by měla být, zcela ve všeobecném smyslu (lidské) migrace, jejíž částí emigrace je (viz např. en:migration –> en:human migration), bez jakéholiv "ideologického odcizení", způsobeného propagandou totalitních režimů. jako například toho komunistického v bývalém Československu, a/nebo reakcí na ni bez věcného odstupu. wiki-vr 13:45, 8. 1. 2006 (UTC)

Re (přeneseno z Wikipedista diskuse:Wiki-vr#Kategorie:Emigranti): Rád bych se tedy ještě jednou zeptal, jak jste si představoval řešení existence oné kategorie emigrantů, se kterou zřejmě (soudě dle oné výše zmiňované poznámky ve shrnutí, kterou jste přidával) nesouhlasíte, ale přesto jste ji do článků vkládal. --Luděk 14:37, 7. 1. 2006 (UTC)
Jenže slovo "migration" se překládá jako "migrace" a to je něco jiného než "migrant(i)". "Migrace" (emigrace, imigrace) je jev, kdežto "migrant" (emigrant, imigrant) je osoba. Kategorie "migranti" *není* ekvivalent kategorie "human migration". K čemu konkrétně tedy mají být ony Vámi založené a výše uvedené kategorie (nyní v předchozí sekci této diskusní stránky)? K jakým článkům konkrétně se budou přidávat? V anglické kategorii Human migration jsou články jako "občanství", "repatriace" apod. - takové články přece nejde zařazovat do kategorie "migranti", to by bylo zavádějící.
Když už by zde mělo něco existovat, tak kategorie "migrace" a tam by byly součástí články (nikoliv kategorie) emigrace, imigrace, migrace (ta lidská), deportace, exil, repatriace, volný pohyb za prací apod. --Luděk 14:06, 8. 1. 2006 (UTC)

Pokud jde o osoby tak u osob, pokud jde o jevy, pojmy tak u nich. Ale chápu Vás, dal jsem to před pár dny na Wikipedie:Pod lípou#Kategorie:Emigranti, prosím, podívejte se tam. wiki-vr 18:44, 8. 1. 2006 (UTC)

A jsme zase na začátku: Proč tedy zakládáte kategorie, o jejichž smyslu zřejmě sám pochybujete? Před pár dny byla jen kategorie "emigranti", teď jste k tomu přidal kategorie další (migranti, imigranti), Přičemž každý imigrant je zároveň emigrantem, záleží na tom, jestli se na něj díváte z pohledu země, odkud odchází, nebo země, kam přichází. Jak chcete rozlišovat, kdo bude v kategorii emigrant, kdo v kategorii imigrant a kdo v kategorii migrant? A kdo bude v kategorii exulant? --Luděk 19:23, 8. 1. 2006 (UTC)

Pokus o klasifikaci. Asi by obecnější byla lepší. Editujte s odvahou! wiki-vr 13:45, 8. 1. 2006 (UTC) (viz zde nahoře, a ať se dohodne obec wikipedistů, wiki-vr 20:07, 8. 1. 2006 (UTC)

–> podívejte se také na Wikipedie:Pod lípou#Kategorie:Emigranti (viz zde nahoře, a ať se dohodne obec wikipedistů, wiki-vr 20:07, 8. 1. 2006 (UTC)