Diskuse ke kategorii:Informatika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Informatika určitě nepatří mezi přírodní vědy viz en:catogories. Dal bych ji stejně jako tam rovnou do vědy. --kokpit diskuze 22:11, 8. 10. 2006 (UTC)

proč tady není [programováni] ? kdo to má refaktorizováno hledat? Stejně muj příspěvek smaže nějaký refaktorizováno co si říka wikipedista, aniž by se nad tím jen zamyslel, viz. příspěvek nademnou.

Ach jo, co na tohle říct? Snad opravdu nečekáte že celou wikipedii pro vás napíše nějakej slouha a ještě to bude dělat tak jak vy chcete! Udělejte ty změny sami, jste snad svéprávní. Od toho je Wikipedie dělaná na principu systému wiki, abyste do ní mohli šťourat taky vy. Editujte s odvahou! --slady I~b 12:55, 22. 4. 2007 (UTC)

podkategorie Bezpečnost[editovat zdroj]

Nemohl by někdo wikiznalý vytvořit podkategorii Bezpečnost? Patřilo by do ní minimálně XSS (mám v plánu přepsat), SQL injection (Právě jsem dopsal) a napadá mě ještě pár dalších jako remote file inclusion nebo třeba captcha, buffer overlow a tak... --Splite 13:20, 22. 8. 2007 (UTC)

Je tam: počítačová bezpečnost. --slady 15:16, 22. 8. 2007 (UTC)

Kat. Informatika vs. kat. Počítače[editovat zdroj]

Reaguju na Fafrinovu větu na Diskuse_ke_kategorii:Počítačové_umění: :"Počítač je počítací stroj a informatika je modelová věda o usozování, složitosti, počítacích strojích, apod. Takže informatika (computer science) je výše než počítače, to je beze sporu." (Konec citace Fafrina.)

Mně ten vztah mezi kategoriemi "Počítače" a "Informatika" pořád není jasný. Kat. "Počítače" je pod kategorií "Informatika", takže podle pravidla "Všechno má být v nejnižší vhodné kategorii" by se mně zdálo, že všechno, co souvisí s počítači, by se mělo přeřadit z kat. "Informatika" do kat. "Počítače". To by znamenalo přeřadit velkou většinu toho, co v kat. "Informatika" nyní je.

Já si nejsem jist, zda je tak divoká změna na místě, ale kde dělám chybu ve výše uvedené úvaze? Chtěl bych vyřešit současný stav, kdy o spoustě článků a kategorií (například kat. Počítačová bezpečnost , kat. Počítačová grafika, kat. Počítačová terminologie , kat. Softwarové inženýrství atd. atd. atd.) není vůbec jasné, zda patří spíš do "Počítače" nebo "Informatika". Já se celkem divím, že jsou pod Informatikou.

Na okraj: na en. wiki mají kategorii "Computer science" (tj. Informatika) i "Computers" v kategorii "Computing" a na českou kat. "Počítače" vede interwiky z "Computers" i "Computing" (což je samo o sobě špatně).

Tak jak to nejlíp udělat na české? --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 23. 9. 2011, 16:03 (UTC)

Kategorii informatika máme teoretickou informatiku a několik dalších kategorii, které by se dali nazvat jako Informatické disciplíny. Počítač už je více méně konkrétní přístroj (Turingův stroj), který na základě programu zpracovává dat. Nejdříve bych se asi pokusil různé mezikategorie a oborové kategorie dostat pod ty ostatní. A hlavně pak články, které jsou tu bez ladu a skladu. Computer science by pak nejspíše byla ekvivalentní buď naší teoretické informatice nebo Oborům informatiky. Computers jsou Počítače a Computing je buď kořenová Informatika, nebo ji nemáme.--Fafrin 25. 9. 2011, 13:05 (UTC)

Nerozumím větě "...mezikategorie a oborové kategorie dostat pod ty ostatní". A Teoretické informatice odpovídá kategorie (a článek) "Theoretical computer science". --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 25. 9. 2011, 15:56 (UTC)