Diskuse ke kategorii:Architektura

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hezký den, bylo by dobré kategorii Architektura přesunout do Kultury, resp do Umění.--Světlík 19:53, 12. 9. 2005 (UTC)

Kategorizace[editovat zdroj]

Takže, jelikož současný stav kategorizace tohoto tématu mi přijde naprosto nevyhovující a změna k lepšímu jedině veliká, rozhodl jsem se nejdříve svůj návrh podrobit Vaší zdrcující kritice :-)

Původní nevyhovující stav[editovat zdroj]

V současné době obsahuje Kategorie:Architektura tyto podkategorie
Kategorie:Architekti | Kategorie:Budovy | Kategorie:Historické stavby | Kategorie:Islámská architektura | Kategorie:Památková péče Kategorie:Architektonické prvky | Kategorie:Sedm divů světa | Kategorie:Skanzeny | Kategorie:Stavby

Hlavní problém vidím v rozdělení staveb.

Kategorie:Stavby pod sebou zahrnuje mimo jiné Kategorie:Budovy a Kategorie:Historické stavby

Kategorie:Budovy pod sebou zahrnuje mimo jiné Kategorie:Historické stavby, Kategorie:Náboženské a církevní stavby a Kategorie:Zámky

a Kategorie:Historické stavby pod sebou zahrnuje mimo jiné Kategorie:Zámky

Z toho plyne, že kategorie Historické stavby je (zcela NEÚČELNĚ) zařazena ve třech úrovních pod sebou. Stejně tak Budovy a Zámky ve dvou úrovních. Náboženské a církevní stavby jsou zcela nelogicky zařazeny pod budovy a při tom již v názvu mají, že se jedná o Stavby atp.

Jelikož je trochu problematické definovat jasný rozdíl mezi Stavbou a Budovou (s ohledem na to co kam řadit), navrhuji zrušit kategorii Budovy a její podkategorie vhodně začlenit do kategorie Stavby.

Jako problematickou vidím též kategorii Historické stavby. Určit hranici co je a co není historická stavba nebude jednoduché a říct, že hrad je historická stavba nemusí být vždy pravda (nepletu-li se, tak poslední hrad byl v Čechách poostaven před pár lety:-). Z toho plynou dvě možnosti - buď tuto kategorii zrušit a nebo do ní zařazovat vhodné objekty jmenovitě. (No ten příklad z hradem není úplně nejlepší takže - Karlův most v Praze / Mariánský most v Ústí nad Labem.)

Takže můj návrh[editovat zdroj]

Takže

... to je zatím jen takový nástřel, ještě na tom zapracuju. Prosím neměnit neupravovat, případné podněty a názory pište někam pod to co jsem tu zplodil. Jedudedek 16:03, 7. 4. 2006 (UTC)

Podřazení kategorii společenské vědy[editovat zdroj]

Mám dotaz. Na hlavní stránce jsem si všiml, že architektura je podkategorií Společenských věd. I když si nemyslím, že je to úplně přesné (např. anglická Wikipedie ji řadí do věd aplikovaných), tak bych třeba nebyl proti, ale ptám se, jestli na hlavní stránce nemá být v jiné hlavní kategorii (resp. proto, že jsem si téměř jistej, že má být v jiné skupině kategorií, tak v jaké má být - Umění? Technika?). Díky. Okino 11:12, 11. 2. 2008 (UTC)