Diskuse k nápovědě:Infoboxy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Dvorapa v tématu „Aktualizace

Vítám každou snahu o sjednocení formátu hesel, ne jako samoúčel, ale protože usnadňuje orientaci. Je také velmi praktické vytvořit standardní "kostry" článků různých typů, aby člověk při psaní na nic nezapomněl. K návrhu mám následující poznámky:

  1. Problém Infoboxů je v tom, že si je kde kdo dělá sám, sám je také používá a je jich příliš mnoho. Spíš by to chtělo šikovný, příruční (tj. stručný) seznam běžných infoboxů pro danou oblast - možná by se odkazy daly umístit do kategorií?
  2. Naopak "seznamové" infoboxy (nobelisti, obce v okrese a pod.) jsou spíš nemrav: seznam patří do příslušného článku (o ceně, o okresu a pod.), ale ne do každého článku o nějaké vesnici.
  3. Klíčová věc jsou odkazy na další literaturu: tím se liší seriozní encyklopedie (papírové i internetové) od hraček. S výjimkou zkratek, výkladu cizích slov a pod. by odkazy měly být (skoro) povinné.
  4. Pokud jde o jejich pořadí, měly by na prvním místě rozhodně být <references>, protože bezprostředně souvisejí s článkem. V české WIKI je jich bohužel velmi pomálu.
  5. "Externí odkazy" se mi moc nelíbí, protože na první pohled není jasné, o co jde. Bylo by lepší nazvat rubriku "Na internetu" - i když ve výjimečných případech možná vedou mimo něj. To by zdaleka tolik nevadilo.
  6. Nevím, kolik Wikipedistů je zvyklých hledat odkazy na knížky v knihovnách. Pro odbornou práci je to samozřejmost, a tak aspoň tři tipy:

Pro anglické atd. knihy (i antikvární) je nejsnazší:

Zdraví

--Sokoljan 17:31, 16. 8. 2007 (UTC)

Aktualizace[editovat zdroj]

Nemělo by se tohle aktualizovat? Vzhledem k nové generaci infoboxů jsou zde vysvětlované informace už zastaralé.--Juan de Vojníkov 14:18, 2. 3. 2008 (UTC)

HotovoHotovo Hotovo. (ať už to bylo myšleno jakkoliv) --Dvorapa (diskuse) 7. 5. 2017, 22:09 (CEST)Odpovědět

Návrh na změnu vzhledu Infoboxu Film[editovat zdroj]

Jelikož se mi česká verze infoboxu film nelíbí, nechal jsem se inspirovat na jiných jazykových mutacích (především zde a na turecké a anglické wikipedii) a výsledek je možno zhlédnout zde 1, 2, 3 nebo 4. Chtěl bych touto cestou vyzvat všechny k diskuzi k možné změně a hlasování (kdo je pro ať klikne). Předem děkuji za názory a náměty. Hezký den přeje --Jean-Paul 3. 9. 2008, 16:15 (UTC)

Abych řekl pravdu, tak se mně ta Tvoje podoba infoboxu líbí víc, než původní zde. Problém může nastat s duplicitou, pokud by se vytvořila tato šablona jako obecná, tak by jí nějaký kolega mohl navrhnout na smazání s odůvodněním, že již jedna taková existuje. Prvním autorem původního infoboxu:Film je kolega Miraceti. Možná by bylo dobré se ho zeptat, zda-li by souhlasil se změnou šablony (ve prospěch lepšího vzhledu) a samozřejmě dát prostor k vyjádření dalším wikipedistům. --Kacir 2. 9. 2008, 18:33 (UTC)
Líbí se mi infobox i ty články, jsou velmi hezké. Pokud by šlo ty šablony vyměnit, byl by to přínos. --Ladin 2. 9. 2008, 20:37 (UTC)

Ono nejde ani tak o to, jestli se to líbí, nebo ne. Jde spíš o to jak to udělat, abychom byli zpětně kompatibilní (i když zastaralé fíčury je možno vyházet, pokud se postaráme o to, aby se nepoužívaly). A pak taky o to, kdo to udělá. Miraceti 3. 9. 2008, 18:07 (UTC)

tak tak, obzvlast na Wiki plati: co si neudelas sam, tady neni ;-) --Zacatecnik 9. 9. 2008, 22:28 (UTC)

Tak příliš diskuse jsem nevyvolal a sám na to nestačím. Škoda --Jean-Paul 5. 10. 2008, 15:28 (UTC)

Aktualizace 2[editovat zdroj]

Má někdo něco proti tomu, aby: 1 byl článek přesunut do jmenného prostoru Nápověda (jako je to na jiných wiki) 2 byl ze článku odstraněn návod na jednoduchý infobox v současné podobě a byl případně nahrazen návodem na "modernější" infoboxy, ale především by dle mého článek měl daleko více nabádat k používání existujících řešení, než k bastlení vlastních boxíků. (případnou diskusi prosím na Wikipedie diskuse:WikiProjekt Šablony) --Puppenbenutzer 7. 9. 2009, 22:57 (UTC)

Vše HotovoHotovo Hotovo. --Dvorapa (diskuse) 31. 3. 2017, 19:01 (CEST)Odpovědět

Návod jak vytvořit infobox[editovat zdroj]

V kódu je schovaný návoj, jak vytvořit infobox. Nebylo by lepší jej vyčlenit do samostatné stránky (obdoba Vytvoření šablony)? Nebo jej aspoň odkrýt? --Dvorapa (diskuse) 14. 2. 2016, 11:01 (CET)Odpovědět

ESO! Možná by stačil návod v dokumentaci šablony Infobox. Matěj Suchánek (diskuse) 14. 2. 2016, 11:13 (CET)Odpovědět
Stránka není zas tak dlouhá, aby se to sem nevešlo. Ale když to bude zvlášť, svět se nezboří. --Bazi (diskuse) 14. 2. 2016, 15:04 (CET)Odpovědět
Vyčleněno AnoAno --Dvorapa (diskuse) 31. 3. 2017, 19:02 (CEST)Odpovědět