Diskuse k Wikipedii:Ambasadorství/Urbanisticko-architektonický vývoj sídla Otázky a odpovědi

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesun diskuse?[editovat zdroj]

Nebylo by lepší tuto stránku přesunout na název Diskuse k Wikipedii:Studenti píší Wikipedii/Urbanisticko-architektonický vývoj sídla? Na Wikipedii je zvykem pro diskuse pokud možno využívat jmenné prostory pro diskusi a pokud to zde bude jinak, tak hrozí, že se bude diskuse tříštit a lidé budou zakládat paralelní diskusní stránky na červených záložkách "diskuse". --ŠJů (diskuse) 9. 5. 2012, 17:31 (UTC)

Uznávám, že název záložky jsem zvolil špatně, přejmenuji.--Gampe (diskuse) 10. 5. 2012, 04:46 (UTC)

Kolize s principem kolektivní tvorby[editovat zdroj]

A k projektu samému: ač sám nejsem a nebudu účastníkem projektu z pozice studenta NPÚ, nápad oceňuji a zejména chválím, že článek na Wikipedii není pro tyto studenty povinný, ale je jen jednou z volitelných forem seminární práce. Ovšem vzniká tu jistá třecí plocha spočívající v tom, že články na Wikipedii by principiálně měly být kolektivním dílem wikipedistů spíše než místem, kde by jednotlivci prezentovali sami za sebe svá díla. Nejspíš v zásadě je možné obojí skloubit, ale pravidla by předem měla počítat s tím, že v ideálním případě by vložený článek měl přilákat k aktivní spolupráci další wikipedisty, kteří pak pochopitelně mohou mít na jeho obsah a podobu třeba i jiné názory. S tím by měl předem počítat jak ten, kdo si Wikipedii zvolí pro svou seminární práci, tak ten, kdo seminární práce bude hodnotit. --ŠJů (diskuse) 9. 5. 2012, 17:31 (UTC)

Dovolte otázku: tyto věci Vám vadí na projektech v rámci Wikipedie:Studenti píší Wikipedii obecně a nebo pouze na Wikipedie:Studenti píší Wikipedii/Urbanisticko-architektonický vývoj sídla? Osobně jsem zatím žádnou kolizi s principem kolektivní tvorby na probíhajících nebo ukončených projektech nezaznamenal. --Gampe (diskuse) 9. 5. 2012, 19:00 (UTC)
Řekl bych, že Wikipedie:Studenti píší Wikipedii obecně může zahrnovat nejrůznější formy spolupráce, z nichž při některých podobná kolize nijak nehrozí. Problém může nastat zejména u těch projektů, kde se očekává, že někdo bude článek na Wikipedii prezentovat jako své vlastní osobní dílo. S tímtéž ovšem je třeba počítat i u soutěžích typu Ceny za rozvoj české Wikipedie, anebo Wikipedie:Nominace nejlepších článků, kde je od nominujícího wikipedisty očekávána jakási podivná a ne příliš opodstatněná role „vlastníka článku“ – celkem nechápu, proč k posouzení, zda je článek kvalitní, anebo k jeho dalšímu zdokonalování má být potřeba „souhlas hlavních autorů či spoluautorů“ s nominací. Jde o to předem jasně říci, že různé takové interní soutěže i "ambasadorské" projekty musí být vždy podřízeny základním principům spolupráce na Wikipedii. Představme si, že se v daném úzce odborném tématu střetnou dva lidé, kteří se nebudou schopni dohodnout a budou tu válčit o svou představu (jak se tu už párkrát v různých oborech stalo, např. u kolejového inženýrství, různých paravědeckých témat, v oblasti homosexuality či interrupcí, moravismu atd.). Jde o to, aby účastníci takovýchto "kooperujících projektů" byli srozuměni s tím, že jejich příspěvek může být "nemilosrdně upravován" a v zásadě jim nikdo nemůže garantovat, že tu mohou prezentovat svoji osobní práci. Myslím, že ani u tématu urbanismu nelze předem vyloučit, že se tu nad nějakým tématem střetne více lidí s různými názory. --ŠJů (diskuse) 10. 5. 2012, 14:15 (UTC)
Účastníci projektu budou o těchto aspektech a nebezpečích informováni, včetně základní informace, jaké jsou možné cesty k řešení konfliktů. K řešení složitějších problémů tam jsou právě ti ambasadoři. --Gampe (diskuse) 10. 5. 2012, 15:31 (UTC)