Přeskočit na obsah

Diskuse k šabloně:Malé

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Matěj Suchánek v tématu „Odřádkování

Použití elementu small místo span[editovat zdroj]

Všiml jsem si, že je v této šabloně ke zmenšení písma použito kaskádových stylů.

<span style="font-size: smaller;">{{{1}}}</span>

To považuji za nevhodné. Navrhuji místo CSS použít elementu <small/>.

<small>{{{1}}}</small>

Cascading Style Sheets (CSS) se užívají pouze k popisu prezentace (vzhledu a formátování) dokumentu. Nepopisují „význam“ elementů (sémantiku). Jestliže tedy nahradíme <small>test</small> zápisem <span style="font-size: smaller;">test</span>, pak např. webové čtečky (web-based screen readers) selžou v interpretaci správného významu obsahu elementu. Můžeme ovšem použít CSS k popisu vzhledu elementu <small/> (namísto elementu <span/>). Element <small> je validní ve všech verzích HTML 4 ([1]), XHTML 1.0 ([2]), XHTML 1.1 (Presentation Module, [3]) a HTML 5 ([4]). Wikipedia (MediaWiki) deklaruje typ dokumentu XHTML 1.0 Transitional. Šablona {{malé}} nyní generuje element <span>, nikoli <small>. Element <span> je obecný jazykový/stylové kontejner. Použití elementu <span> namísto <small> je tedy validní, avšak sémantická interpretace je nesprávná.

Srovnání vzhledu:

<span style="font-size: smaller;">test</span>
test
<small>test</small>
test

Díky za reakce. --DaBler 22. 3. 2009, 21:01 (UTC)

Pokud tedy ani po tak dlouhé době nemá nikdo nic proti tomuto návrhu, provedu náhradu. --DaBler 11. 7. 2009, 13:44 (UTC)
Po 3,5 letech jsem to změnil zpět. Vzhled je stejný, ale už je to sémanticky správně. --G3ron1mo 3. 5. 2013, 12:34 (UTC)
Kolega DaBler ovšem tvrdí, že ..CSS se užívají pouze k popisu prezentace (vzhledu a formátování) dokumentu. Nepopisují „význam“ elementů (sémantiku). Jak se budou řešit případy, kdy je tag small namístě, to jest, kdy má "zmenšené písmo" specifický sémantický význam (například u jinde diskutovaných autorů popisů biologických rodů/druhů)? --Jann (diskuse) 3. 5. 2013, 15:22 (UTC)
W3C doporučení praví, že small se používá u „disclaimers, caveats, legal restrictions, or copyrights.“ Takové texty se v těle článků nevyskytují a nespadají do toho ani autoři biologických popisů. Pokud by taková nutnost v čistě hypotetické situaci vyvstala, může se použít přímo small. --G3ron1mo 3. 5. 2013, 16:10 (UTC)
Máte nějaké další doporučení, kromě dosud odkazovaných u vás v diskuzi? Ta dosud uvedená totiž uvádějí „disclaimers,..“ jako příklad užití, nikoliv jako jediné možné užití.--Jann (diskuse) 3. 5. 2013, 17:49 (UTC)

V šabloně nefungují odkazy. Minimálně ty externí. Je k tomu nějaký důvod? Šablona je totiž také hojně používána v diskusí, kde by se občas ten odkaz hodil.--Juandev (diskuse) 23. 11. 2013, 18:42 (UTC)

Odřádkování[editovat zdroj]

@JAn Dudík: Nevím, jestli to způsobila dnešní úprava, ale šablona začala obsah odřádkovávat.

  • abc ({{Malé|2016}}). --> abc (2016).

korektně:

  • abc (<small>2016</small>). --> abc (2016).

--Kacir 9. 4. 2018, 16:12 (CEST)Odpovědět

Revertoval jsem. Předpokládám, že se vyskytují použití, kde jsou zmenšené celé odstavce/bloky. Na to bude lepší založit jinou šablonu nebo parametrizovat tuhle. Matěj Suchánek (diskuse) 9. 4. 2018, 18:48 (CEST)Odpovědět