Diskuse:Wang Jang-ming

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Podzemnik v tématu „WP:Q

Pokus o rychlorecenzi[editovat zdroj]

Dobrý den, to je zajímavý článek. Rychle jsem ho přelétl a tématu nerozumím, tak se omlouvám, když budou mé postřehy nevhodné: v článku jsou použity termíny "zleva" a "zprava", pokud si dobře vzpomínám tak u nějakých funkcí. Nebylo by vhodné tyto termíny nějak osvětlit nebo k nim doplnit odkaz? Pak je tam požit termín "velký sekretář" (pokud si to dobře pamatuji) a opět jsem tam nikde neviděl odkaz či vysvětlení, snad mi to neuniklo (předpokládám, že to bude někdo jako předseda vlády) Podobnou připomínku bych měl, když je oznámeno, že ten Wang "rozvinul doktrínu „rozšíření vrozeného poznání“ (č’ liang-č’)" Ono je to detailně v té kapitole o filozofii, ale kdyby někdo až tam nedočetl... Ještě mě zaujalo to jeho přeložení na poštovní stanici, přemýšlel jsem, zda to byl nějaký velký úřad a nebo zda za trest řídil pár lidí v nějaké "venkovské díře". A pak mi přišel zvláštní ten přívlastek nankingský u funkce ministra vojenství, ale asi se to v tomto případě používá u funkcí s působností pro celou Čínu (napadlo mě, zda to není spíš funkce velitele městské posádky).

Sorry jestli je to mimo, když tak to ignorujte. Díky že píšete tyto dlouhé články, jednou za hodně dlouhý čas si články tohoto typu na Wikipedii přečtu, když mám pocit, že si s tím někdo dal práci. --Stanimuko (diskuse) 21. 8. 2020, 01:01 (CEST)Odpovědět

Díky za připomínky, náhled znalce je cenný, ale i pohled laika je užitečný, protože čtenáři taky nebudou experti, že.
Zleva, zprava, velký sekretariát odkázány;
doktrína (a ještě jeden pojem) odkázána, udělám článek;
Poštovní stanice: no, byl to spíš větší úřad schopný ubytovat a nasytit i několik desítek lidí, vysvětleno v poznámce. Pro úředníka Wangovy úrovně to díra byla, v jiném podnebném pásu, tisíce km od metropole i od domova, s barbarským obyvatelstvem... hluboko pod jeho úřední úrovní.
Ministerstvo bylo nankingské, protože kromě ministerstev v Pekingu byla i ministerstva v Nankingu (vedlejším hlavním městě) s pouze regionální působností. Zmíněno je to v článcích o ministerstvech. Přidána půlvěta k Nankingu s odkazem. (Jinak v Nankingu byli kromě ministra vojenství ještě nezávislý velitel posádky a další nezávislý velitel, ministr měl obvykle na starosti spíš logistiku a administrativu než velení).
--Jann (diskuse) 21. 8. 2020, 21:17 (CEST)Odpovědět

WP:Q[editovat zdroj]

Podzemnik[editovat zdroj]

Díky za článek, pěkné čtení, DČ podporuji. Jestli budeš mít chvíli, tak bych se nebál tam doplnit pár obrázku z kategorie na Commons, ty portréty by to mohly vizuálně trochu oživit. Co si budem povídat, může to být náročné čtení pro uživatele neznalé čínských poměrů. S pozdravem, --Podzemnik (diskuse) 2. 11. 2020, 08:22 (CET)Odpovědět